Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: Naučte se ty nejlepší koblihy krok po kroku podle zjednodušeného receptu

Vídeňské masopustní koblihy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koblížky jsou sváteční pochoutka, která neodmyslitelně patří k masopustu a třeba i k židovské chanuce. Nabízíme vám zjednodušený tradiční recept a tři obměny. Naučte se společně s námi připravit dokonalé masopustní pečivo.

 

Vybavte se

Vál a váleček a vykrajovátko se hodí v případě, že chcete mít koblihy jednu jako druhou.

  • Pokud budete koblihy plnit před smažením, tak na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na cca 1 cm silnou placku. Těsně vedle sebe naznačte vykrajovátkem kolečka. Na polovinu z nich dejte po lžičce zavařeniny. Zbylá kolečka dokrojte, položte je na zavařeninu, okraje důkladně přitlačte a celé vykrojte.

Podle našeho jednoduchého receptu koblihy zvládnete raz dva. Naplnit je můžete před smažením nebo klidně až po. Plnění jde snadno sáčkem s tenkou dlouhou špičkou nebo ,stříkačkou‘.

Dejte těstu zabrat

Tekutinu přilévejte do kynutého těsta postupně. Začněte pracovat se zhruba dvěma třetinami odhadovaného množství; když je těsto příliš hutné, přidávejte. Smetanu (mléko, vodu…) můžete přilévat v průběhu celého hnětení až do okamžiku, než dáte vypracované těsto kynout.

Hníst těsto můžete buď rukama, vařečkou nebo ručním elektrickým mixérem s použitím hnětacích háků. Máte-li k dispozici robot s hnětačem, domácí pekárnu nebo ochotného muže, využijte je!

  • Pokud těsto překyne (nedostanete se k tomu, abyste ho zpracovali včas), můžete se ho pokusit zachránit takto: Znovu ho důkladně zpracujte do kompaktní hroudy a nechte opět kynout receptem předepsaný čas.

Jak smažit koblihy?

Smažit se dají v hlubší pánvi či v rendlíku, které můžete doplnit drátěným košíkem anebo ve fritéze. Vrstva tuku by měla být tak vysoká, aby v ní koblihy pohodlně plavaly. Do tuku je vkládejte důkladně oklepané od mouky.

Koblihy vkládejte do tuku naráz; rozhodně nepřidávejte další, když už je várka z jedné strany osmažená. K vyndavání se nejlépe hodí drátěný podběrák (nemáte-li košík), ale v krizi poslouží i děrovaná lžíce nebo velikostně odpovídající sítko.

USMAŽTE SI

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín