0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Škola vaření: koblihy

Vídeňské masopustní koblihy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Koblížky jsou sváteční pochoutka, která neodmyslitelně patří k masopustu a třeba i k židovské chanuce. Nabízíme vám zjednodušený tradiční recept a tři obměny. Naučte se společně s námi připravit dokonalé masopustní pečivo.

 

VYBAVTE SE


+ VÁL, VÁLEČEK a vykrajovátko se hodí v případě, že chcete mít koblihy jednu jako druhou. Pokud budete koblihy plnit před smažením, tak na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na cca 1 cm silnou placku. Těsně vedle sebe naznačte vykrajovátkem kolečka. Na polovinu z nich dejte po lžičce zavařeniny. Zbylá kolečka dokrojte, položte je na zavařeninu, okraje důkladně přitlačte a celé vykrojte.
+ PLNĚNÍ jde snadno sáčkem s tenkou dlouhou špičkou nebo ,stříkačkou‘ (na obrázku Delícia od Tescomy, cca 110 Kč).

DEJTE TĚSTU ZABRAT

+ TEKUTINU přilévejte do kynutého těsta postupně. Začněte pracovat se zhruba dvěma třetinami odhadovaného množství; když je těsto příliš hutné, přidávejte. Smetanu (mléko, vodu…) můžete přilévat v průběhu celého hnětení až do okamžiku, než dáte vypracované těsto kynout.
+ HNĚTENÍ Do těsta můžete jít buď rukama, nebo zadělávací vařečkou. Pod mísu dejte složenou utěrku, aby neklouzala. Máte-li k dispozici robot s hnětačem, domácí pekárnu nebo ochotného muže, využijte je!
+ PŘEKYNUTÍ Pokud vám těsto příliš překyne (nedostanete se k tomu, abyste ho zpracovali včas), můžete se ho pokusit zachránit takto: znovu ho důkladně zpracujte do kompaktní hroudy a nechte opět kynout receptem předepsaný čas.

DOZLATOVA

+ SMAŽENÍ Smažit se dají v hlubší pánvi či v rendlíku, které můžete doplnit drátěným košíkem, anebo ve fritéze. Vrstva tuku by měla být tak vysoká, aby v ní koblihy pohodlně plavaly. Do tuku je vkládejte důkladně oklepané od mouky.
+ VÝLOV Koblihy vkládejte do tuku naráz; rozhodně nepřidávejte další, když už je várka z jedné strany osmažená. K vyndavání se nejlépe hodí drátěný podběrák (nemáte-li košík), ale v krizi poslouží i děrovaná lžíce nebo velikostně odpovídající sítko.

USMAŽTE SI

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč