Koblížky jsou sváteční pochoutka, která neodmyslitelně patří k masopustu a třeba i k židovské chanuce. Nabízíme vám zjednodušený tradiční recept a tři obměny. Naučte se společně s námi připravit dokonalé masopustní pečivo.
VYBAVTE SE
+ VÁL, VÁLEČEK a vykrajovátko se hodí v případě, že chcete mít koblihy jednu jako druhou. Pokud budete koblihy plnit před smažením, tak na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na cca 1 cm silnou placku. Těsně vedle sebe naznačte vykrajovátkem kolečka. Na polovinu z nich dejte po lžičce zavařeniny. Zbylá kolečka dokrojte, položte je na zavařeninu, okraje důkladně přitlačte a celé vykrojte.
+ PLNĚNÍ jde snadno sáčkem s tenkou dlouhou špičkou nebo ,stříkačkou‘ (na obrázku Delícia od Tescomy, cca 110 Kč).
DEJTE TĚSTU ZABRAT
+ TEKUTINU přilévejte do kynutého těsta postupně. Začněte pracovat se zhruba dvěma třetinami odhadovaného množství; když je těsto příliš hutné, přidávejte. Smetanu (mléko, vodu…) můžete přilévat v průběhu celého hnětení až do okamžiku, než dáte vypracované těsto kynout.
+ HNĚTENÍ Do těsta můžete jít buď rukama, nebo zadělávací vařečkou. Pod mísu dejte složenou utěrku, aby neklouzala. Máte-li k dispozici robot s hnětačem, domácí pekárnu nebo ochotného muže, využijte je!
+ PŘEKYNUTÍ Pokud vám těsto příliš překyne (nedostanete se k tomu, abyste ho zpracovali včas), můžete se ho pokusit zachránit takto: znovu ho důkladně zpracujte do kompaktní hroudy a nechte opět kynout receptem předepsaný čas.
DOZLATOVA
+ SMAŽENÍ Smažit se dají v hlubší pánvi či v rendlíku, které můžete doplnit drátěným košíkem, anebo ve fritéze. Vrstva tuku by měla být tak vysoká, aby v ní koblihy pohodlně plavaly. Do tuku je vkládejte důkladně oklepané od mouky.
+ VÝLOV Koblihy vkládejte do tuku naráz; rozhodně nepřidávejte další, když už je várka z jedné strany osmažená. K vyndavání se nejlépe hodí drátěný podběrák (nemáte-li košík), ale v krizi poslouží i děrovaná lžíce nebo velikostně odpovídající sítko.