Škola vaření: Jak na skvělý steak

sdílet:

Cesta ke šťavnatému hovězímu steaku je jednoduchá, stačí znát ty správné triky. Naučte se připravovat steak spolu s námi. Aby dílo bylo dokonalé, máme pro vás také recepty na čtyři úžasné omáčky.

Čas, který vložíte do důkladné přípravy, se vám mnohokrát vrátí v chuti a šťavnatosti steaku.

  • Opékat steak můžete na grilu, na nepřilnavé nebo nerezové pánvi. U pánví zkontrolujte, zda mají těžké dno, aby se teplo pravidelně rozložilo. Pokud užíváte gril, ujistěte se, že rošt nebo deska jsou opravdu čisté, aby se masi nepřipeklo.
  • Vyndat maso z lednice je třeba zavčasu, tak aby před opékáním stačilo dojít pokojové teploty. Nechte ho přitom přikryté.
  • Potřít olejem doporučujeme vždy jenom steak, ne pánvičku nebo gril.
  • Rozpálit pánev nebo gril je potřeba opravdu důkladně na vysokou teplotu, aby se šťáva uzavřela v masu.
  • Otočit steak smíte jednou, opravdu jen jednou! Pak od něj (kromě případného dotykového testu) dejte ruce pryč až do doby, kdy bude upečený.
  • Poslední záchranu pro případ, že by přes veškerou snahu zůstalo maso (u pravé svíčkové je to téměř nemožné) tvrdé, představuje recept na dušenou roštěnku.

Hovězí maso na steak

Na steaky je ideální maso z mladých býků nebo jalovic. Mělo by být správně odleželé, tedy tmavé skoro až dohněda, se světlými žilkami tuku. To se netýká masa baleného v ochranné atmosféře.

Pokud máte pochybnosti o tom, že maso bude dostatečně měkké, osušte ho a naložte (i přes noc) do oleje. Před opékáním ho nechte okapat.

  • Svíčková (pravá) je na steaky a tatarský biftek ideální.
  • Nízký roštěnec pokrájený na cca 1,5 cm silné plátky - roštěnky, je cenově dostupnější než svíčková. Blánu, s níž je koupíte, odřízněte nebo několikrát příčně překrojte, aby se plátek při pečení nekroutil.
  • Jiné řezy, jako je rib-eye, rump, flank steak již dnes běžně seženete v supermarketech ve vakuových baleních po jednom případně u farmářů nebo specializovaných řeznictvích.
  • Bio maso a vyzrálé maso vhodné ke steakové úpravě je k dostání v obchodních řetězcích.

Jak na nejlepší steak?

Ideální je propéct steak rovnou podle vlastních představ, aniž byste do masa museli nejdřív pro kontrolu říznout. I nakrojený steak sice můžete dopéct, ale už to nebude ono, protože z něj vyteče šťáva.

Časování v tabulce níže počítá s 1,5 cm silnými plátky masa o váze 220 g. U silnějších řezů použijte dotykový test. Maso jednoduše zmáčkněte prsty. Zjistíte tak, jaké načasování, tedy stupeň propečenosti, vám vyhovuje nejvíc.

 

 

 

 

 

5x recept na dokonalý steak

 

Související recepty

Související články

Komerční sdělení
  • Koktejl

Ochutnejte křupavý poklad z kotlíku!

Silnější plátky brambor = křupavější zážitek chuti Vše začíná pečlivým výběrem brambor, které zůstávají po důkladném očištění ve slupce, nakrájené na silné plátky. Poté se pomalounku smaží na nejkvalitnějším slunečnicovém oleji v kotlíku...
  • Novinky a zajímavosti

Hovězí maso - jaké části na co použít?

Hovězí svíčková Začneme rovnou od toho nejlepšího. Kdo už někdy okusil pravou hovězí svíčkovou, ví, že lepší maso snad neexistuje. Svíčková se řadí k zadnímu hovězímu, je umístěna pod nízkým roštěncem, má velmi jemná svalová vlákna...
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit