0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Skvělá jídla z lokální zeleniny, která můžete vařit celou zimu

Skvělá jídla z lokální zeleniny, která můžete vařit celou zimu
sdílet:

Po vánočních svátcích plných bujarého hodování, tučných jídel a sladkého cukroví je potřeba jídelníček trochu odlehčit. Přinášíme vám tipy na chutná zeleninová jídla, která zasytí tak akorát a tělu dodají potřebné živiny.

Rádi byste povánoční jídelníček trochu odlehčili a tělu dopřáli lehká, zdravá jídla plná vitamínů a minerálů? Zaměřte se na zeleninové pokrmy. Jakou zeleninu zvolit?

  • V supermarketech je k dispozici nepřeberné množství zeleniny po celý rok. V zimě tak bez problému koupíme rajčata nebo cukety. Přesto se vyplatí dbát na sezónnost a vybírat zeleninu, která je v daném období přirozeně k dispozici. Obsahuje totiž mnohem více chuti i vitamínů, minerálů nebo antioxidantů. V zimě je to především mrkev, celer, kapusta, zelí, červená řepa či brambory.
  • Dovážená zelenina často zraje až během dlouhé cesty. Proto upřednostňujte zeleninu vypěstovanou v tuzemsku, která cestuje ze záhonu na talíř jen minimálně. 

Mrkev

„Jez hodně mrkve, je dobrá na oči!,“  říkávaly naše maminky a babičky. A měly pravdu. Mrkev je bohatá na vitamíny A a E, které podporují zdraví očí, obsahuje vitamín C a antioxidanty důležité pro silnou imunitu, díky obsahu vlákniny skvěle zasytí. Co s mkrví?

  • Mrkvovou polévku se sedmi druhy koření – zázvorem, kari, chilli, kurkumou, římským kmínem, koriandrem a kardamomem. Díky kari, chilli a zázvoru vás polévka krásně prohřeje, do chladných zimních dnů je tak ideální. Mrkvovou polévku zahustíte tak, že ji rozmixujete ponorným mixérem. Pokud k ní přidáte pečivo, můžete ji směle servírovat jako hlavní chod.
  • Teplý salát z pečené mrkve s fenyklem a sladko-kyselou zálivkou .Překvapí vás netradiční kombinací chutí.
  • Pečené mrkve s vlašskými ořechy a pomerančem. Pečením dokonale vynikne sladká chuť mrkve a vlašské ořechy spolu s filátky z pomeranče dodají pokrmu křupavost a svěžest.

Kapusta

Kapusta je totiž jedním z nejbohatších zdrojů živin. Kapusta obsahuje spoustu vitaminů (C,K,B,E), minerálů (vápník, hořčík, draslík), antioxidantů a omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Má pozitivní vliv na naši imunitu, srdce a zažívání. Pokud se tak chystáte na novoroční dietu, kapusta je ideálním pomocníkem! Co dobrého si z kapusty připravit?

Celer

Celer je zdrojem vitamínů skupiny B a C, minerálů (draslíku, hořčíku, vápníku, sodíku) a aminokyselin. Má protizánětlivé účinky, napravuje zažívání, funguje jako antibiotikum a prevence trombóz. V kuchyni se celer používá hlavně pro přípravu základu omáček nebo polévek společně s další kořenovou zeleninou. Jak si ho ale připravit tak, aby hrál v jídle prim a vy z něj získali co nejvíce prospěšných látek?

  • Celerová polévka s bramborami ochucená citronovou šťávou a šalvějí zasytí tak akorát a díky šalvěji vás mile překvapí svou chutí.
  • Gratinovaný celer. Chuť zapečených plátků celeru s tymiánem a smetanovou omáčkou se sýrem vás dostane!
  • Celerové hranolky. Máte chuť na hranolky? Vyměňte ty bramborové za zdravější celerové ochucené kari kořením a pečené v troubě. S dipem ze zakysané smetany fungují skvěle jako lehká večeře nebo chuťovka k vínu.

Červená řepa

Další zeleninou typickou pro zimní období je červená řepa. Stejně jako výše zmíněné druhy zeleniny, i řepa je bohatá na vitamíny a minerály. Za zmínku stojí draslík, hořčík, železo, jód, zinek a vitamíny E a C. Pro novoroční restart organismu je červená řepa ideální – zbavuje organismus odpadních látek, čistí střeva a játra a posiluje imunitu. Připravte si:

  • Klasický boršč. Tato původem ukrajinská polévka k zimě zkrátka patří. Je plná masa a zeleniny. Jeden talíř polévky tak představuje plnohodnotné jídlo nabité živinami.
  • Řepu zapečenou se sýrem feta. Tajemstvím tohoto pokrmu je kombinace nasládlé řepy a slaného sýru. Špetka chilli dodává jídlu ten správný říz a pěkně zahřeje.
  • Carpaccio z červené řepy. Tento recept máme přímo od šéfa všech šéfů – Zdeňka Pohlreicha. Možná si představíte prostý talíř plný na tenko nakrájené řepy, tento pokrm má však mnohem víc. Chuťově bohatá zálivka z něj dělá luxusní chuťový požitek.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč