Někdy stačí jediná lžička a ocitnete se na sluncem zalité pláži, kde voní kokos a tropické ovoce. Mango, limetky, mandarinky, banány i mučenka mají tu magickou schopnost přenést vás do exotických destinací – a to bez letenky! A co teprve, když je proměníte v neodolatelné dezerty? Užijte si sladké chvíle plné šťavnatých chutí, které voní po dálkách a chutnají jako dovolená.
Tropické ovoce v sobě ukrývá letní slunce i během chladnějších dnů. Ať už si ho vychutnáte v nadýchané bábovce, osvěžujícím sorbetu, nebo v neodolatelných tartaletkách – každé sousto vás přenese do exotického ráje. Připravte si lžičky, zapněte troubu a nechte se unést vůní dálek!
Mandarinková bábovka s rooibos karamelem
Tato bábovka je přesně ten typ dezertu, který provoní celý domov a přivolá slunečné dny. Šťavnatá mandarinková chuť se snoubí s voňavým rooibos karamelem, který jí dodá jemně kořeněný tón. Ideální volba na pomalé víkendové ráno s kávou nebo čajem.
- Mandarinky: V dezertech lze použít jak kůru (z bio mandarinek), tak jejich šťávu. Šťáva se navíc upotřebí nejen v těstě, ale také v polevách místo citronu či pomeranče. Mandarinkovou kůru lze také snadno kandovat.

Mangovo-broskvový páj
Sladké mango a šťavnaté broskve jsou kombinace, která nikdy nezklame. V tomto pečeném páji se ukrývá letní chuť i v těch nejchladnějších dnech. Křehké těsto, lahodná náplň a zlatavá krusta… Ještě teplý kousek s kopečkem vanilkové zmrzliny je prostě dokonalý.
- Mango: Ladí s krémovým sýrem v cheesecaku nebo ve smetanové pěně, panna cottě či pudinku. Je z něj báječný sorbet (například v kombinaci se zázvorem) a plátky manga vypadají skvěle na Tarte Tatin.

Nepečené cheesecake řezy s mučenkou
Pokud hledáte dezert, který je jednoduchý na přípravu, ale přitom chutná jako z luxusní cukrárny, tyto cheesecake řezy jsou to pravé. Kombinace krémového sýra a svěží mučenky je osvěžující, lehká a neodolatelná.
- Mučenka: Znáte ji i pod názvem maracuja a hodí se do krémů, skvělý chuťový kontrast tvoří se smetanou (crème brûlée). Zkuste mučenku zamíchat přímo do náplně cheesecaku nebo dužinou pokapejte brownies. Čím je slupka plodu svrasklejší, tím je ovoce sladší.

Limetovo-kokosové tartaletky
Kokos a limeta – exotická dvojka, která se skvěle doplňuje! Křehké máslové tartaletky s náplní z limetkové šťávy a kondenzovaného mléka mají dokonale vyváženou sladkokyselou chuť a jemnou krémovou texturu. Pokud máte rádi citrusy, tohle bude váš nový favorit!
- Limeta: Její svěží kyselost dodává dezertům, krémům i sorbetům jiskru a krásně vyvažuje sladké chutě. Skvěle si rozumí s kokosem, bílou čokoládou nebo exotickým ovocem, ale překvapí i v kombinaci s bylinkami, jako je máta nebo bazalka. V tropických dezertech je limetka nenahraditelná.

Krémový banánový koláč podle Momofuku
Banánový krém – tento dezert je definicí komfortního jídla. Každé sousto je jako sladké pohlazení, po kterém se budete olizovat až za ušima. Vězte, že na banánový chlebíček si ani nevzpomenete!
- Banány: Ozvláštnit nebo osladit banánem můžete i těsto na muffiny nebo ovocné chlebíčky. Přezrálé plody jsou základem nice creams, ovocných krémových zmrzlin, které zvládnete připravit i bez zmrzlinovače.

Kiwi sorbet
Kiwi sorbet je nejen chuťově dokonalý, ale i nádherně zelený – čistá přírodní krása bez barviv. Stačí pár ingrediencí a máte dezert, který vás přenese na pláž pod tropické slunce během jednoho sousta.
- Kiwi: Na pečení se nehodí – žárem totiž ztrácí vysoký obsah vitaminu C i barvu. Enzymy v kiwi brání tuhnutí želatiny (pokud tedy chcete mít kiwi „pod sklem“, zkuste agar) a také srážejí mléko. Možná jsme jej teď popsali jako „potížistu v kuchyni“, ale využít jej můžete kromě sorbetu také na zdobení pohárů nebo dezertů.

Není třeba cestovat přes půl světa, abyste si užili chuť exotiky. Sáhněte po těch správných ingrediencích a pusťte se do pečení. Který dezert vás přenese do tropického ráje jako první?
Zdroj: Apetit 03/2019