0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sladké, nadýchané a křehké. Objevte boží milosti

Sladké, nadýchané a křehké. Objevte boží milosti
sdílet:

Masopust sice letos prožíváme trochu netradičně, uzavřeně a odděleně od ostatních, to ale neznamená, že si doma nemůžeme udělat masopustní hostinu. Ta tradiční se neobejde bez jitrnic, klobás, tlačenek, škvarků a smažených koblížků. A ještě jedna věc by vám na stole neměla chybět - boží milosti. Neexistuje snad nic, k čemu by se dala tato lahodná sladkost přirovnat. Křehoučké, nebesky nadýchané těsto slazené cukrem se jen rozplývá na jazyku. Také už se vám sbíhají sliny?

Tradiční pečivo na masopust i Velikonoce

Že jste o božích milostech nikdy neslyšeli? Jedná se o tradiční sladké pečivo, které naše babičky a prababičky pekly vždy na masopust a Velikonoce. V období masopustu se boží milosti podávaly hlavně v den maškarního průvodu jeho vymrzlým účastníkům. K tomu samozřejmě nemohla chybět kořalka. Na Velikonoce hospodyňky pekly boží milosti až na Velikonoční pondělí jako poslední velikonoční pečivo. Zelený čtvrtek byl určený pro pečení jidáše, sobota pro velikonočního beránka a mazanec na neděli, a v pondělí pak přišly na řadu právě boží milosti.

Kdo boží milosti vymyslel a kdy a proč se začaly péct se neví. Traduje se ale, že původně je ženy pekly zpočátku jara a dávaly je oráčům před jejich první cestou na pole. Jiná povídka říká, že boží milosti nosili poutníci na svou dlouhou pouť. Když potřebovali najít správnou cestu, podívali se skrze otvor uprostřed cukroví.

Boží milosti podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Boží milosti jsou oblíbené již pěknou řádku let. Svědčí o tom i kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1886, ve které se recept na tyto lahodné cukrovinky nachází. Jelikož je kuchařka stará už celých 135 let, i český jazyk, kterým je psaná, se trochu liší od toho dnešního. Přesvědčte se sami a přečtěte si, jak na boží milosti podle Magdaleny Dobromily Rettigové:

„Vezmi mouky na vál, rozdrob v ní kus másla, udělej vprostřed důlek, vraz do něho dva žloutky, jedno celé vejce, dej k tomu 3 lžíce dobré smetany, 3 lžíce vína, trochu cukru, trochu soli, a těsto dobře vypracuj jako na nudle, pak je rozválej a rozkrájej kružadlem buď na čtverhraníčky nebo tříhraníčky, a tyto usmaž v rozpáleném másle, načež je posyp cukrem a dej na stůl.“

Recept Magdaleny Dobromily Rettingové samozřejmě není jediný, v kuchařkách i na internetu jich najdeme nespočet. V některých receptech se používá místo vína rum nebo pivo, někdo doporučuje smažit je na másle, jiný na sádle. Je tak už jen na vás, který postup si vyberete. My pro vás máme například recept na boží milosti s rumem, vyzkoušet můžete také klasický recept podle autorky blogu Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové, a pokud chcete experimentovat s tvarem, bude se vám hodit recept na zakroucené boží milosti.

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč