Sladké, nadýchané a křehké. Objevte boží milosti

sdílet:
Masopust sice letos prožíváme trochu netradičně, uzavřeně a odděleně od ostatních, to ale neznamená, že si doma nemůžeme udělat masopustní hostinu. Ta tradiční se neobejde bez jitrnic, klobás, tlačenek, škvarků a smažených koblížků. A ještě jedna věc by vám na stole neměla chybět - boží milosti. Neexistuje snad nic, k čemu by se dala tato lahodná sladkost přirovnat. Křehoučké, nebesky nadýchané těsto slazené cukrem se jen rozplývá na jazyku. Také už se vám sbíhají sliny?

Tradiční pečivo na masopust i Velikonoce

Že jste o božích milostech nikdy neslyšeli? Jedná se o tradiční sladké pečivo, které naše babičky a prababičky pekly vždy na masopust a Velikonoce. V období masopustu se boží milosti podávaly hlavně v den maškarního průvodu jeho vymrzlým účastníkům. K tomu samozřejmě nemohla chybět kořalka. Na Velikonoce hospodyňky pekly boží milosti až na Velikonoční pondělí jako poslední velikonoční pečivo. Zelený čtvrtek byl určený pro pečení jidáše, sobota pro velikonočního beránka a mazanec na neděli, a v pondělí pak přišly na řadu právě boží milosti.

Kdo boží milosti vymyslel a kdy a proč se začaly péct se neví. Traduje se ale, že původně je ženy pekly zpočátku jara a dávaly je oráčům před jejich první cestou na pole. Jiná povídka říká, že boží milosti nosili poutníci na svou dlouhou pouť. Když potřebovali najít správnou cestu, podívali se skrze otvor uprostřed cukroví.

Bujarý masopust. Jak ho slavili naši předci?

Více

Boží milosti podle Magdaleny Dobromily Rettigové

Boží milosti jsou oblíbené již pěknou řádku let. Svědčí o tom i kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1886, ve které se recept na tyto lahodné cukrovinky nachází. Jelikož je kuchařka stará už celých 135 let, i český jazyk, kterým je psaná, se trochu liší od toho dnešního. Přesvědčte se sami a přečtěte si, jak na boží milosti podle Magdaleny Dobromily Rettigové:

„Vezmi mouky na vál, rozdrob v ní kus másla, udělej vprostřed důlek, vraz do něho dva žloutky, jedno celé vejce, dej k tomu 3 lžíce dobré smetany, 3 lžíce vína, trochu cukru, trochu soli, a těsto dobře vypracuj jako na nudle, pak je rozválej a rozkrájej kružadlem buď na čtverhraníčky nebo tříhraníčky, a tyto usmaž v rozpáleném másle, načež je posyp cukrem a dej na stůl.“

Recept Magdaleny Dobromily Rettingové samozřejmě není jediný, v kuchařkách i na internetu jich najdeme nespočet. V některých receptech se používá místo vína rum nebo pivo, někdo doporučuje smažit je na másle, jiný na sádle. Je tak už jen na vás, který postup si vyberete. My pro vás máme například recept na boží milosti s rumem, vyzkoušet můžete také klasický recept podle autorky blogu Kuchařka pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové, a pokud chcete experimentovat s tvarem, bude se vám hodit recept na zakroucené boží milosti.

Související recepty

Jidáše

Tohle pečivo vám provoní celou kuchyň. Můžete si h...

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Fastnacht či maslenica? Poznejte masopust v zahraničí

BrazílieKdo by neznal nejbarevnější a nejdivočejší karneval v Rio de Janeiru? Festival začíná čtyřicet dnů před Velikonocemi a trvá pět dní během nichž tisíce tanečníků a tanečnic převlečených do pestrobarevných...
  • Novinky a zajímavosti

Kobliha, jak ji neznáte: 5 druhů koblížků, které si zamilujete

Kynutá pochoutka s lákavou polevou a slaďoučkou náplní, po které se nám okamžitě začnou sbíhat sliny… Koblihám zkrátka odolá málokdo, a to přesto, že se jedná doslova o kalorickou bombu. Jejich kouzlu propadli už staří Římané,...
  • Novinky a zajímavosti

Domácí zabíjačka: Jak probíhají tradiční české hody?

Prasata patřila mezi první zvířata, která člověk začal pravidelně využívat pro svou obživu. První pokusy o domestikaci probíhaly již v neolitu asi před devíti tisíci lety a od té doby se pašíci stali důležitou součástí nejednoho...
  • Tipy a triky

Jak připravit dokonalé koblihy

Těsto a kynutíPrvotřídní suroviny dělají prvotřídní výsledek. Na koblihy jich potřebujete jen pár. Začněte hladkou pšeničnou moukou, díky které budou krásně nadýchané. Navíc se dobře zpracovává a díky jemnosti a vysokému obsahu lepku...

Obchod Apetit