Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy

Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy
ZDROJ: Apetit

Nejem masem živ je člověk. Během masopustu přijde k chuti i kousek pečiva. Ať už to budou vypečené rohlíčky nebo chleba, na který si namažeme škvarkovou pomazánku, nebo dozlatova vysmažené kobližky či křehké boží milosti, zalahodí našemu požitkářství, kterému se během únorového hodování nehodláme vůbec bránit.

Boží milosti jsou tradiční sladké pečivo, které naše babičky a prababičky pekly vždy o masopustu a na Velikonoce. Kdo s nimi přišel první nebo kdy a proč se začaly péct, se ale neví. Traduje se ale, že původně je ženy pekly zpočátku jara a dávaly je oráčům před jejich první cestou na pole. Jiná legenda praví, že boží milosti nosili poutníci na svou dlouhou pouť. Když potřebovali najít správnou cestu, podívali se skrze otvor uprostřed cukroví.

  • V období masopustu se boží milosti podávaly hlavně v den maškarního průvodu jeho vymrzlým účastníkům. K tomu nemohla chybět kořalka.
  • Na Velikonoce hospodyňky pekly boží milosti až na Velikonoční pondělí jako poslední velikonoční pečivo.
  • Zelený čtvrtek byl určený pro pečení jidášů, sobota pro velikonočního beránka a mazanec na neděli, a v pondělí pak přišly na řadu právě boží milosti.

Boží milosti podle Magdaleny Dobromily

Boží milosti jsou oblíbené již pěknou řádku let. Svědčí o tom i kuchařka Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1886, ve které se recept na tyto lahodné cukrovinky nachází. Jelikož je kuchařka stará už celých 135 let, i český jazyk, kterým je psaná, se trochu liší od toho dnešního. Přesvědčte se sami a přečtěte si, jak na boží milosti podle Magdaleny Dobromily Rettigové:

  • „Vezmi mouky na vál, rozdrob v ní kus másla, udělej vprostřed důlek, vraz do něho dva žloutky, jedno celé vejce, dej k tomu 3 lžíce dobré smetany, 3 lžíce vína, trochu cukru, trochu soli, a těsto dobře vypracuj jako na nudle, pak je rozválej a rozkrájej kružadlem buď na čtverhraníčky nebo tříhraníčky, a tyto usmaž v rozpáleném másle, načež je posyp cukrem a dej na stůl.“

Recept Magdaleny Dobromily Rettingové není jediný, v kuchařkách i na internetu jich najdeme nespočet. V některých receptech se používá místo vína rum nebo pivo, někdo doporučuje smažit je na másle, jiný na sádle. Je tak už jen na vás, který postup si vyberete.

Zdroje informací: Apetit, ČRo

Skryt pre seznam
Autor: Lucie Velek
Šišky
Více než hodinu
Snadné

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč