0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Knedlíčky a smažený hrášek vyšperkují každou polévku

Polévka s kuřecími knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Není nad pořádný silný vývar nebo hustou krémovou polévku. V Čechách je zvykem, že se polévka podává před hlavním jídlem, aby připravila naše trávení na další chod. Někdy si ji také rádi dáme jako svačinu nebo lehkou večeři. Jak polévku povznést na vyšší úroveň, když vás už osmažená houska přestala bavit? Nezklamou knedlíčky ani smažený hrášek.

Ať už vaříte vývar nebo hustou zeleninovou či luštěninovou polévku, výsledek by měl nejen skvěle chutnat, ale taky zasytit. Jaké triky můžete použít k zahuštění?

  • Jako rychlou variantu zahuštění polévky použijte už předem uvařenou obilninu – rýže, jáhly, kroupy, pohanku.
  • Na závěr přisypejte hrstku kuskusu.
  • Sytící funkci skvěle zastanou nudle i jiné nejrůznější těstoviny.
  • Další možností jsou kapání, strouhání a nočky.
  • Jiný rozměr dodá polévce opečené pečivo – krutony.

Pokud chcete vývar pozvednout o level výš a nudličky vám jako zavářka přijdou okoukané, knedlíčky jsou jasná volba. Připravit je můžete na nespočet způsobů a na své si přijdou milovníci masa i vegetariáni.

Játrové knedlíčky

V žebříčku oblíbenosti, a to nejen v české kuchyni, jednoznačně vedou knedlíčky játrové. Játra jim dodají typickou chuť, kterou během vaření přenesou i do samotného vývaru.

  • Pro jejich přípravu můžete zvolit játra vepřová, vhodná jsou ale i drůbeží.
  • Pravý játrový knedlíček se neobejde bez voňavé majoránky a silného aroma česneku.
  • Aby se všechny suroviny spojily do úhledné kuličky, která se během vaření nerozpadne, přidejte k nim strouhanku.

Krupicové knedlíčky

Jsou rychlou, levnou a vítanou složkou polévek. Není na ně potřeba příliš surovin, vítají je ti, kteří se bez játrových knedlíčků rádi obejdou,  a oblíbené jsou i u dětí.

  • Základ tvoří krupice, vejce a máslo.
  • Pro barvu i chuť přidejte do nočků zelenou nať petrželky nebo libečku.

Drožďové knedlíčky

Přestože někteří nemají příjemné vzpomínky na drožďové knedlíčky v polévkách ze školní jídelny, jiní se k nim s oblibou po letech vrací. Dejte jim také šanci a do příštího vývaru si je připravte podle našeho receptu.

  1. Na tuku osmahněte cibulku a přidejte droždí. Míchejte tak dlouho, jakmile se droždí spojí a tuk oddělí.
  2. Přisypejte mouku, a ještě chvilku restujte. Vzniklou směs přendejte do mísy.
  3. Přidejte vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá.
  4. Vytvarujte stejně velké kuličky, které vložte 10 minut před koncem do polévky.

Morkové knedlíčky

Naprostou delikatesou jsou knedlíčky z kostního morku. Právě tučná kostní dřeň obsahuje velké množství živin, především vitamin K a další vitamíny rozpustné v tucích. Navíc obsahuje železo, proto by ho měli konzumovat ti, kteří trpí chudokrevností.

  • Na knedlíčky si připravte nakrájené rohlíky pokapané mlékem.
  • Přimíchejte do nich žloutky, petrželku, morek a strouhanku.
  • Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte tuhý sníh z bílků.

  • Morku se připisuje zásadní význam ve vývoji člověka, přesněji lidského mozku. Předchůdci člověka se často živili zbytky jiných živočichů, které po sobě zanechaly dravé šelmy. Často na ně zbyly pouze kosti, avšak plné morku bohatého na cholesterol, který ke svému fungování mozek nutně potřebuje. 

Sýrové knedlíčky

Na své si přijdou i milovníci sýra, protože právě ten se do knedlíčků výborně hodí. Použít můžete polotvrdý, tvrdý i přestárlý (typu parmezán).  Nebo vyzkoušejte knedlíčky podle našeho receptu a uvidíte, že potěšíte i toho nejvybíravějšího člena rodiny.

Smažený hrášek

Knedlíčky se hodí převážně do vývaru. Ať už čirého nebo zahuštěného jíškou. Krupicové nočky pak ještě sluší rajčatové polévce. Vylepšit ale můžete i třeba „obyčejnou“ hrachovku.

Pokud vám krutony přijdou fádní a hledáte něco opravdu „de luxe“, vyzkoušejte smažený hrášek. Můžete si ho koupit už hotový v obchodě, ale doma připravený má hned několik výhod:

  • Víte co obsahuje a připravíte si ho čerstvý.
  • Ze tří surovin získáte mísu naprosté lahůdky, která vylepší nejen polévky, saláty, ale hodí se i jako malá svačinka nebo mlsání k televizi.

Co budete spotřebovat

  • 1 vejce
  • 150 ml mléka
  • 130 g hrubé mouky
  1. Z mléka, vejce, mouky a špetky soli vytvořte hladké těstíčko. Mělo by být o něco hustší než na palačinky.
  2. V hluboké pánvi rozpalte olej a přes rovné hrubé struhadlo těsto protlačujte tak, aby do oleje kapalo.
  3. Vzniklé kuličky (hrášky) mírně zamíchejte a smažte dozlatova.
  4. Za pomocí cedníku nebo děrované naběračky vyndejte hrášek z oleje na papírovou utěrku.
  5. Hotové kuličky přesypejte do misky a položte doprostřed stolu. Každý strávník si může nabrat a přisypávat do polévky tolik, kolik chce.

Související články

10 + 1 tip jak zpracovat staré pečivo
  • Tipy a triky

10 + 1 tip jak zpracovat staré pečivo

Ne vždy se podaří nakoupit tolik pečiva, abychom ho zvládli sníst čerstvé. Někdy zbydou rohlíky, housky, chléb, veka nebo třeba vánočka. Určitě nic z toho nevyhazujte. Ukážeme vám několik tipů, jak staré pečivo „recyklovat“ a nachystat...
Co přidat do polévky, aby byla sytější?
  • Zajímavosti

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Možná máte chuť udělat polévku zajímavější nebo jen potřebujete, aby byla méně „hladová“. Tady jsou naše provařené nápady, jak dodat každé polévce na sytosti.    ...
Autor: Kateřina Vávrová

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit