Snídaňová kaše – z čeho si ji můžete připravit?

sdílet:
Rána už začínají být chladná, a tak je opravdu příjemné dopřát si hřejivou, vydatnou snídani, abychom tělo hned po ránu pěkně nastartovali. Snídaní, která nejen že zahřeje, zasytí, ale je zároveň zdravá a lehce stravitelná, je obilná kaše. Většina z nás zná především klasickou kaši z ovesných vloček, ale připravit si ji můžete například i ze stále populárnější quinoy, jáhlů, pohanky či amarantu. Jakou surovinu zvolit a jak z ní kaši připravit?

Klasika v podobě ovesných vloček

Ovesné vločky mají skvělé nutriční složení, kromě vysokého obsahu vlákniny obsahují také větší množství bílkovin a tuků než ostatní obiloviny a jsou nabyté vitaminy. Pomáhají při zácpě, snižují hladinu cholesterolu v krvi a stabilizují krevní cukr. Do své stravy je tedy určitě zařaďte. Naše tipy, jak s ovesnými vločkami lahodně zahájit den, najdete v článku níže. 

10 luxusních snídaní s ovesnými vločkami

Více

Kaše z ovesných vloček je známá klasika. Její příprava je snadná a nezabereme vám ani moc času. Vločky stačí krátce povařit s mlékem nebo vodou a občas zamíchat. Když přidáte hustý jogurt a med, budete mít dokonalou krémovou kaši. Pokud ráno nemáte čas, můžete kaši připravit večer předem. Přes noc se vločky rozleží a všechny chutě se krásně prolnou. Jestliže máte naopak čas a chuť se rozmazlit, inspirujte se naším receptem na hříšně dobrou ovesnou kaši s karamelizovanými jablky a griliášem.

Stále populárnější quinoa

Ačkoliv je quinoa spíše známá jako surovina do salátů nebo příloha k masu, skvěle se hodí i pro přípravu sladkých nebo slaných snídaňových kaší. Díky spoustě zdraví prospěšných látek se quinoa řadí mezi tzv. superpotraviny. Obsahuje obrovské množství bílkovin, všech 9 esenciálních aminokyselin, minerály, vitamíny B2 a E, vysoký obsah vlákniny a lysin. Pomůže vám s migrénou, snížením krevního tlaku či diabetem. Neobsahuje lepek, je tudíž vhodná i pro celiaky.

Doba vaření quinoy je trochu delší než u ovesných vloček, potřebuje zhruba 20 minut. Povařit ji můžete v poměru 1 : 2 s vodou, obyčejným mlékem nebo vyzkoušet třeba mandlové. Ráno si skvěle pochutnáte na naší čokoládové kaši s banány a mandlemi. Pokud chcete víc oříškové chuti, místo bílé quinoy použijte tu červenou, nebo je jednoduše nakombinujte.

Tradiční jáhly

Jáhly patří mezi dříve hojně využívané suroviny v tradičních českých pokrmech, jako je třeba jahelník nebo jahelná kaše. Tato bezlepková obilovina je bohatá na minerály, obsahuje velké množství vitamínů skupiny B a je zdrojem důležitého minerálu křemíku, který podporuje růst nehtů a vlasů. Krom toho jsou jáhly velmi dobře stravitelné a působí léčebně při žaludečních potížích.

Jáhly se musí před vařením spařit horkou vodou, jinak by byly kvůli své hořké chuti nepoživatelné. Vaří se v poměru 1 : 2 zhruba 20–30 minut. A jak vykouzlíte skvělou jáhlovou kaši? Stačí jáhly povařit s mlékem a přidat švestky a skořicový cukr.

Oříšková pohanka

Pohanka je známá pro svou typicky oříškovou chuť. Obsahuje vysoké množství rutinu, který posiluje pružnost a odolnost cév. Dále je bohatá na vlákninu a bílkoviny.

V kuchyni z ní můžete připravit rizoto, různé kaše, použít ji jako přílohu nebo ji přidat do salátu. Vaří se v poměru 1 : 1,5 přibližně 10-15 minut. Jako ideální podzimní snídaně poslouží pohanka s jablky, mrkví, rozinkami a skořicí.

Neznámý amarant

A nakonec tu máme zatím málo známý amarant – zrno pocházející z rostliny zvané laskavec. Zajímavostí je, že se jedná o pseudoobilovinu, tudíž mezi obiloviny nepatří, ale v kuchyni se s ní zachází úplně stejně. Amarant je další bezlepkovou superpotravinou plnou bílkovin, vlákniny, vápníku a železa.

Pro přípravu kaše je potřeba vařit amarant v poměru 1 : 3, tedy 1 díl amarantu a 3 díly vody nebo mléka. Doba vaření je asi 15 minut. Vyzkoušejte třeba naši super zdravou amarantovou kaši s malinovou omáčkou, která potěší nejen vaše bříško.

Jednotlivé suroviny ovšem můžete i libovolně kombinovat – zkuste třeba pětizrnnou kaši!

Obchod Apetit