0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Snídaňová kaše – z čeho si ji můžete připravit?

Snídaňová kaše – z čeho si ji můžete připravit?
sdílet:

Rána už začínají být chladná, a tak je opravdu příjemné dopřát si hřejivou, vydatnou snídani, abychom tělo hned po ránu pěkně nastartovali. Snídaní, která nejen že zahřeje, zasytí, ale je zároveň zdravá a lehce stravitelná, je obilná kaše. Většina z nás zná především klasickou kaši z ovesných vloček, ale připravit si ji můžete například i ze stále populárnější quinoy, jáhlů, pohanky či amarantu. Jakou surovinu zvolit a jak z ní kaši připravit?

Klasika v podobě ovesných vloček

Ovesné vločky mají skvělé nutriční složení, kromě vysokého obsahu vlákniny obsahují také větší množství bílkovin a tuků než ostatní obiloviny a jsou nabité vitaminy. 

Kaše z ovesných vloček je známá klasika. Její příprava je snadná a nezabereme vám ani moc času. Vločky stačí krátce povařit s mlékem nebo vodou a občas zamíchat.

Stále populárnější quinoa

Ačkoliv je quinoa spíše známá jako surovina do salátů nebo příloha k masu, skvěle se hodí i pro přípravu sladkých nebo slaných snídaňových kaší. Díky spoustě zdraví prospěšných látek se quinoa řadí mezi tzv. superpotraviny. Obsahuje obrovské množství bílkovin, všech 9 esenciálních aminokyselin, minerály, vitamíny B2 a E, vysoký obsah vlákniny a lysin. Pomůže vám s migrénou, snížením krevního tlaku či diabetem. Neobsahuje lepek, je tudíž vhodná i pro celiaky.

  • Doba vaření quinoy je trochu delší než u ovesných vloček, potřebuje zhruba 20 minut. Povařit ji můžete ve vodě v poměru 1:2 (obiloviny : voda), obyčejným mlékem nebo vyzkoušet třeba mandlové.
  • Ráno si skvěle pochutnáte na naší čokoládové kaši s banány a mandlemi. Pokud chcete víc oříškové chuti, místo bílé quinoy použijte tu červenou, nebo je jednoduše nakombinujte.

Tradiční jáhly

Jáhly patří mezi dříve hojně využívané suroviny v tradičních českých pokrmech, jako je třeba jahelník nebo jahelná kaše. Tato bezlepková obilovina je bohatá na minerály, obsahuje velké množství vitamínů skupiny B a je zdrojem důležitého minerálu křemíku, který podporuje růst nehtů a vlasů. Krom toho jsou jáhly velmi dobře stravitelné a působí léčebně při žaludečních potížích.

  • Jáhly se třeba před vařením spařit horkou vodou, jinak by byly kvůli své hořké chuti nepoživatelné. Vaří se ve vodě v poměru 1:2 (obiloviny : voda) zhruba 20 – 30 minut.
  • Jak vykouzlíte skvělou jáhlovou kaši? Stačí jáhly povařit s mlékem a přidat švestky a skořicový cukr.

Oříšková pohanka

Pohanka je známá pro svou typicky oříškovou chuť. Obsahuje vysoké množství rutinu, který posiluje pružnost a odolnost cév. Dále je bohatá na vlákninu a bílkoviny.

  • V kuchyni z ní můžete připravit rizoto, různé kaše, použít ji jako přílohu nebo ji přidat do salátu. Vaří se ve vodě v poměru 1:1,5 (obiloviny : voda) přibližně 10 – 15 minut. Jako ideální podzimní snídaně poslouží pohanka s jablky, mrkví, rozinkami a skořicí.

Záhadný amarant

A nakonec tu máme zatím málo známý amarant – zrno pocházející z rostliny zvané laskavec. Amarant je další bezlepkovou superpotravinou plnou bílkovin, vlákniny, vápníku a železa.

  • Pro přípravu kaše je potřeba vařit amarant v poměru 1:3, tedy 1 díl amarantu a 3 díly vody nebo mléka. Doba vaření je asi 15 minut.
  • Vyzkoušejte třeba naši super zdravou amarantovou kaši s malinovou omáčkou.

Jednotlivé suroviny ovšem můžete i libovolně kombinovat – zkuste třeba pětizrnnou kaši!

Související články

Pohanka: všestranná superpotravina plná zdraví
  • Tipy a triky

Pohanka: všestranná superpotravina plná zdraví

Pohanka se v současné době těší stále větší oblibě, což je mimo jiné zapříčiněno její cennou výživovou hodnotou. Její opětovné zařazení do jídelníčku je tím správným krokem ke zdravému stravování. Pohanka dodává lidskému organismu důležité...
Jáhly, opomíjený zázrak na talíři
  • Tipy a triky

Jáhly, opomíjený zázrak na talíři

Jáhly jsou výživné, snadno stravitelné, jednoduché na přípravu a neobsahují lepek. S rozšířením pěstování pšenice a žita jáhly z českých jídelníčků téměř úplně vymizely. Pojďme tuto trochu opomíjenou obilninu vrátit na náš stůl...
Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit