Nová registrace Zapomenuté heslo
18. 7. 2014
růžové víno
Pexels.com

Víno a jídlo k sobě patří, o tom není pochyb. Ovšem rozhodnout se, jaké víno podávat ke konkrétnímu pokrmu, může někdy působit potíže.

 

Obecně se říká, že bílé víno patří ke světlému masu a červené k tmavému. Lepší je ale rozlišovat lehkost. 

  • Méně kořeněné pokrmy, kuřecí maso a světlé ryby skvěle doplní odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink Rýnský či Modrý Portugal.
  • Vepřová krkovice, tučnější ryby či hovězí maso si žádají hutnější vína jako je Rulandské šedé, Chardonnay nebo Rulandské modré.
  • Ke kořeněným, aromatickým jídlům se výborně hodí Frankovka, Svatovavřinecké, Merlot či Cabernet Sauvignon.

Pokud si nejste jistí, nechte si poradit. Večeříte-li v restauraci, požádejte číšníka. Pokud chystáte večeři pro přátele, jistě vám s výběrem pomohou v nejbližší vinotéce.

Související články