Víno a jídlo k sobě patří, o tom není pochyb. Ovšem rozhodnout se, jaké víno podávat ke konkrétnímu pokrmu, může někdy působit potíže.
Obecně se říká, že bílé víno patří ke světlému masu a červené k tmavému. Lepší je ale rozlišovat lehkost.
- Méně kořeněné pokrmy, kuřecí maso a světlé ryby skvěle doplní odrůdy Müller Thurgau, Ryzlink Rýnský či Modrý Portugal.
- Vepřová krkovice, tučnější ryby či hovězí maso si žádají hutnější vína jako je Rulandské šedé, Chardonnay nebo Rulandské modré.
- Ke kořeněným, aromatickým jídlům se výborně hodí Frankovka, Svatovavřinecké, Merlot či Cabernet Sauvignon.
Pokud si nejste jistí, nechte si poradit. Večeříte-li v restauraci, požádejte číšníka. Pokud chystáte večeři pro přátele, jistě vám s výběrem pomohou v nejbližší vinotéce.