Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Sodovku plnou bublin nemusíte kupovat, vyrobíte ji i doma

Lime
ZDROJ: Steve Buissinne/Pixabay
sdílet:
Se stoupajícími teplotami stoupá i chuť na ostřejší pití. Nemyslíme tím teď alkohol, ale vodu s porcí jiskřivých bublin. Kvůli sklence osvěžující perlivé vody ale nemusíte vždy běžet do obchodu pro plastovou lahev, sifonovou první pomoc umí i sodovkovač.

Víte, co je sodovka, sodová voda nebo sifon? Zní to trochu archaicky, přitom jde o vodu sycenou oxidem uhličitým. Pojem sodová voda dokonce zná i český právní řád, který říká, že v litru prodávané sodovky se musí nacházet minimálně 4 gramy CO2. Doma však sodovka může bublat zcela podle vašich představ. Potřebovat budete zařízení s plynovou bombičkou.

Možná už sodovkovač dávno vlastníte, a možná jste na vážkách, zda si přístroj pořídit. Dost možná jste kdysi dávno doma měli skleněnou tlustostěnnou lahev obalenou drátem, ze které po stisknutí spouště nekontrolovatelně prýštil proud sycené vody.

Dnes na trhu najdete řadu modelů sodovkovačů různých značek. Všechny fungují na stejném principu jako tehdy, jen jejich používání je mnohem pohodlnější.

Jak to funguje?

  • Do plastového těla přístroje se umisťuje bomba se stlačeným oxidem uhličitým, který po stisknutí knoflíku putuje pístem do upevněné lahve s vodou.
  • Prázdnou plynovou bombičku je potřeba vyměnit za plnou jen jednou za čas v závislosti na tom, jak často sodovku vyrábíte.
  • Lahev s čerstvou vodou pak připevňujete k pístu pokaždé, když zatoužíte po nové várce perlivého nápoje.
  • Většina přístrojů nabízí možnost zvolit si míru perlivosti. Ta se ovládá stiskem tlačítka, kterým se vpouští plyn do lahve. Čím více stisků, tím víc bublin se v nápoji objeví a tím perlivější výsledek čekejte.

Cenové spektrum soda makerů je široké, při výběru vezměte kromě ceny přístroje v úvahu také cenu a dostupnost bombiček, bez kterých se neobejdete.

Soda jako limonáda

Název soda může v širším pojetí označovat i limonádu. Se zařízením, které v řádu vteřin vykouzlí potřebnou hlavní surovinu, tedy sycenou vodu, je příprava limonády naprostá hračka.

  • Míchat do ní můžete různé druhy domácích ovocných, bylinných či květových sirupů, případně vsadit na sirupy kupované, a dochutit nápoj citronovou či limetovou šťávou. Limonáda je tak na světě během okamžiku.
  • Přidáním na kousky pokrájeného ovoce nebo bylin získáte lahodnou limonádu bez cukru, přitom plnou svěžesti a ovocných tónů – produkt, který v samoobsluze jen s obtížemi.

Někteří výrobci sodovkovačů nabízejí své vlastní sirupy. Než je však zakoupíte, doporučujeme pročíst jejich složení. Ačkoli název sirup smí označovat pouze výrobky vyrobené z cukru, šťávy značek sodovkovačů jsou často slazené náhradními sladidly (a název sirup nenesou).

 

Související recepty

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín