Nová registrace Zapomenuté heslo

Sommeliérka radí, jak párovat víno s grilovanými dobrotami. Existuje univerzální odrůda, která se hodí k masu i zelenině!

19. 5. 2025
víno
Pixabay.com

Málokterá vůně teplejším měsícům sluší tak jako vůně grilování. Už je to tady, sezóna začíná. A to znamená nejen oprášit gril i recepty na nejlepší marinády a omáčky, objednat maso a dohodnout termín. Je třeba promyslet, jaké víno se bude rozlévat. Dobře zvolený nápoj totiž dokáže grilovací večer povýšit na gurmánský zážitek, špatně zvolený naopak... Sommeliérka Klára Kollárová poradila univerzální typ vína, se kterým nešlápnete vedle!

Grilování není jen gurmánský zážitek, ale často jde o společenskou událost se vším všudy. Ať už jste v roli hostitele nebo pozvaného hosta, jistě si kladete otázku, jaké pití je vhodné, co podávat nebo co přinést. Není to až tak jednoduché, na grilu se může objevit hned několik druhů masa i klobásy či sýry, populární je i grilovaná zelenina. A nesmíme zapomenout na sladkou tečku... Zohlednit musíte i počasí.

My jsme se zaměřili na víno a zjišťovali jsme, kterému vínu to v páru s grilovanými dobrotami nejvíc sluší

Existuje univerzální víno ke grilovaným dobrotám?

„Univerzální víno, které bych na grilování doporučila, bude určitě rosé. Ideálně suché, to se totiž hodí k více druhům masa i k rybám. A ano, hodilo by se i klasické červené, ale kvůli většinou vyššímu alkoholu ho v teple pít nechcete. Nabízí se také moderní varianta ovocných a lehkých červených vín, například z Frankovky nebo Modrého Protugalu a dalších odrůd, který mají nízký obsah tříslovin i alkoholu a dají se pít i vychlazené až na 12 stupňů,“ vysvětluje Klára Kollárová, národní sommeliér České republiky. A dodává další tipy:

  • K předkrmům, salátům či hlavním chodům jsou vždy lepší vína suchá.
  • K dezertům se hodí víno polosladké či polosuché, které zvládne málo sladké varianty z čerstvého ovoce či sorbety.
  • V případě, že se bude grilovat jen zelenina a sýry, tak je naprosto v pořádku bílé víno. „Ideálně nějaké trochu plnější a krémovější k sýru, třeba Chardonnay nebo Ryzlink vlašský, k zelenině pak třeba Sauvignon nebo Sylván, které mají v aroma obsažené zajímavé vegetální a kořenité tóny.“

Skvělou alternativou jsou pak podle vyhlášené odbornice vína v plechovkách, která se na grilování skvěle hodí, protože je dobře nachladíte a nemusíte se bát o sklenici.

  • Zajímavá nabízí například Dominika Černohorská z Vinařství Plenér. „Jmenuje se Dance Edition a je v ní tzv. ryšák, tedy víno, které vzniká společnou fermentací modrých i bílých hroznů (Muller a Frankovka) .“
  • Plechovky dělá i Vinařství Válka, kde je plní ovocným červeným vínem. „Zábavný, ovocný a osobitý. Prudce pitelný Pinot Noir macerovaný na slupkách po naší oranžové Pálavě! Není Pinot jako PiNOT a tenhle má svůj vlastní názor,“ píše se na webu.

Párování vína s různými typy masa

Pro děti a dámy na dietě grilujete kuřecí maso a pro další hosty krkovici či hovězí steak? Pak budete možná potřebovat různá vína. 

  • Drůbeží maso: Co se týče drůbežího masa, nejčastěji se griluje kuřecí maso a o tom platí, že se k němu skvěle hodí bílé i růžové s nižším obsahem cukru. Ale hodně záleží i na koření a omáčkách a také to není jediné drůbeží, že? „Platí, že světlé kuřecí maso se spíše hodí k bílému vínu, tmavší maso kachní nebo bažantí zase k červenému a víno by mělo jídlo doplňovat, ne ho přebíjet svou výraznou chutí,“ radí na web Oceněnávína.cz a dodávají, že „grilované kuře s jemným nádechem kouře se neobejde bez barbecue omáčky a párování se tak posune k plnějšímu, ale nutno podotknout, stále spíše ovocnému vínu. Zkuste třeba vína odrůdy Grenache nebo italské Primitivo.“
  • Hovězí maso: Ač u hovězího steaku obecně platí, že mu to sluší s vínem červeným, i zde záleží na vícero okolnostech, např. na typu masa a jeho propečení. „Nejjednodušší odpověď ale zní, že k perfektnímu steaku se hodí vína z hroznů odrůdy Cabernet Sauvignon a vína, v nichž tato odrůda převládá. Červené maso je nasládlé a v odrůdě Cabernet Sauvignon cítíte sladkost podobnou černorybízovému likéru cassis a ostružinám – a to se krásně doplňuje,“ dozvíte se na Gourmetspirit.cz. 
  • Hamburgery: Ani u grilovaných burgerů není volba vína jednoznačná a dokonce sommeliéři radí, že když si jej řádně vytuníte a půjde o kombinaci vícero rozmanitých chutí, tak zvolte raději pivo. „U klasických hovězích hamburgerů zvolte středně plné až plné červené víno se zřetelnými tříslovinami. Z chilských vín tyto požadavky na 100% splňuje Cabernet Sauvignon z oblasti Maipo Valley. Z evropských destinací zvolte řízné červené španělské víno Monastrell s atraktivním designem“ doporučují na Openwine.cz.
  • Vepřové maso: A co ke grilované krkovičce? „Sáhněte po plnějším červeném vínu s vyšším obsahem třísloviny. Vepřové je přece jen tučnější a vyzrálé. Vyzkoušejte Modrý Portugal nebo Cabernet Sauvignon. Pomohou změkčit tuk. Pokud byste ke krkovici podávali smetanovou omáčku, sáhněte po statném bílé vínu jako je Chardonnay,“ dozvíte se na Alkohouse.cz.

Zdroje: Alkohouse.cz, Openwine.cz, Gourmetspirit.cz, ocenenavina.cz

Sdílet článek

Grilování Grilovací sezóna Párování s vínem

Související články