Na jaře je jehněčí maso nejchutnější. Poradíme vám, jak tuto sezonní surovinu připravit, abyste si u svátečního stolu pochutnali na šťavnatém a křehkém masu.
Kde koupit
Jehněčí je oblíbené v mnoha světových kuchyních, například francouzské, řecké či španělské. Tato sezonní surovina nejlépe chutná na jaře a koncem léta, kdy je maso křehké a šťavnaté. Jehněčí dnes seženete mražené i chlazené. Čerstvé maso koupíte u dobrého řezníka. Mezi českými šéfkuchaři je oblíbené jehněčí z Beskyd. V obchodech však seženete také jehněčí novozélandské či australské.
Maso při nákupu vybírejte podle toho, k jaké úpravě ho chcete použít. K pečení je vhodná kýta, plecko, ramínko či hřbet. Na rychlou úpravu se hodí svíčková, kotletky nebo žebírka.
Správné dochucení
Možná jste jehněčí maso dosud odmítali kvůli typické vůni a chuti. Při správné přípravě vám však bude chutnat. Mladé jehněčí maso se dá upravit na mnoho způsobů. Díky osobitému aromatu můžete zvolit i výraznější koření a bylinky. Vždy jich však dejte jen tolik, abyste chuť masa podtrhli, ne přebili.
Výborně ladí s olivovým olejem, česnekem, rozmarýnem, oreganem a tymiánem. Vhodná je také kombinace orientálního koření, například skořice, badyánu, a červeného vína.
5× jehněčí maso podle Apetitu
- Jehněčí kýta v bylinkové krustě
- Nadívané jehněčí kotletky
- Jehněčí plec nadivoko s domácími papardelle
- Řecké jehněčí s rýží
- Jehněčí pečené na česneku a oreganu