Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem slivoň švestka neboli švestka domácí.
Ovoce původem z Kavkazu, které dříve rostlo všude kolem cest, člověk jen natáhl ruku a mohl si užívat tu příjemně sladkokyselou chuť, je dnes skoro vzácností. V kuchyních se těší stále velké oblibě, a tak se s vámi kromě pár zajímavostí podělíme i o skvělé recepty na povidla, švestkový koláč se slivovicí nebo třeba kachnu se švestkovou omáčkou.
Švestky, slívy, kadlátka
Většina z nás říká švestkám prostě švestky. Na našem území už ale vznikly pro tuto plodinu různé nářeční výrazy.
- Například v Česku a ve Slezsku se říká slíva či slivka.
- Na Moravě mají pro švestky také svůj vlastní výraz – kadlátka či karlátka.
- Švestkám jsou blízce příbuzné i blumy.
V případě slívy je to jednoduché, název vznikl ze slova slivoň. Ale proč kadlátka? Původ tohoto výrazu je velmi zajímavý, je totiž odvozen od jména českého krále Karla IV., který švestky rád pěstoval, a tak se díky němu staly v tuzemsku populární.
Ovoce plné zdraví
Švestky se mohou pyšnit i léčivými schopnostmi. Trápí vás dna, vysoký cholesterol, nadváha, stres nebo zácpa? S tím vším vám konzumace švestek může pomoci. Švestky jsou navíc přímo nabité vitaminy.
- Obsahují vitaminu B, nezbytný pro správné fungování metabolismu.
- Díky vitaminu E působí jako prevence proti rakovině či šedému zákalu, zmírňují záněty kostí a kloubů a jsou skvělým pomocníkem v boji proti dně.
- Švestky působí i na podporu imunitního systému, obsahují totiž vitamin C, K, draslík, železo, měď a zinek.
- Až začne sychravé počasí, uvařte si horkou švestku a vyhnete se nachlazení.
- Konzumace švestek dále napomáhá k dobré náladě, zvyšuje odolnost proti stresu a podporuje mentální svěžest.
Ačkoliv plody obsahují vyšší obsah cukru, jsou vhodné také pro hubnutí. Pomáhají vyplavovat vodu z organismu a díky silnému antioxidantu kyselině chlorogenové, která je obsažena například i v zelené kávě, podporují štíhlou linii.
Obsahují také kyselinu ursolovou, která působí jako prevence proti některým formám rakoviny, zejména rakovině tlustého střeva.
Nakonec jsou tyto modrofialové plody dobře známé jako pomocníci při zácpě. Vysoký obsah vlákniny dá vaše střeva zase do pohybu.
Švestky v kuchyni
Švestky patří do naší kuchyně už po staletí. Vařené, sušené, studené, teplé, slané či sladké, dají se zkrátka udělat na nespočet způsobů.
- V horkých letních dnech vyzkoušejte švestkové semifreddo, skvěle vás osvěží.
- Pokud očekáváte o víkendu více strávníků a nevíte si rady, co uvařit, aby měl každý plné břicho, s nadívanou kachnou na švestkách neuděláte chybu.
- Jako dezert upečte buchty plněné švestkami, po kterých se jen zapráší.
- Večer si k vínu dejte třeba sušené švestky ve slanině. Kombinace švestek, mandlí a křupavé opečené slaniny vás dostane.
- No a pokud vám doma ještě nějaké švestky zbyly, uschovejte si je na zimu v podobě povidel, které pak můžete použít do omáček, koláčků, taštiček nebo kynutého knedlíku Germknödel.