Svěřte roli dezertu s klidným srdcem sýru. Svoji úlohu zahraje skvěle!
Všimli jste si při večeři v restauraci, že v nabídce dezertů se objevuje také výběr sýrů? Zvyk zakončit menu dobrým sýrem pochází z Francie. Na talířku či prkénku se obvykle objevují čtyři základní druhy sýra: tvrdý, čerstvý, plísňový a dobře uleželý. K nim se podává víno a čerstvé pečivo, například francouzská bageta, kváskový chléb s rozinkami, olivami nebo ořechy. Chutný je také tmavý žitný chléb.
Výborná je kombinace sýrů a sladkých chutí. Ty zastupuje med a různé druhy čatní a džemů. Při jejich výběru nesmíme zapomenout, že by se chutě měly vhodně doplňovat. Jemné sýry nepřehluší džemy s decentní, neagresivní chutí. K chuťově výrazným a pikantním sýrům patří ostřejší džemy, například citrusové. Ovocná čatní v sobě kombinují chuť sladkou, ostrou, ovocnou a kořeněnou. K sýrům se proto podávají v malém množství, stačí jen několik lžiček. Snadno je připravíte i doma. Inspirací vám mohou být následující recepty.