
Vyznat se v receptech, poznat rozdíl mezi třeným a litým, zvolit správné těsto podle náplně… To může být někdy pěkný oříšek. Přitom právě výběr těsta často rozhodne, jestli se z trouby line vůně dokonalého koláče, nebo zklamání. Když pochopíte, jak se která těsta chovají, pečení vás začne bavit!
Pečení je někdy alchymie, kde se kombinují zkušenosti, chutě a někdy i trochu improvizace. Ale právě proto je dobré znát, s čím máte tu čest. Každé těsto se totiž chová jinak – jedno potřebuje čas a teplo, jiné je hotové, než se nadějete. Pojďme se na ně podívat blíž.
Kynuté těsto: Nadýchaný základ
Kynuté těsto je stálice českých kuchyní. Je voňavé, vláčné, univerzální a hodí se na tradiční koláče i moderní pečení. Základem je mouka, droždí, tekutina, tuk, cukr a často i vejce. A taky trpělivost. Kynutí potřebuje čas a teplo. Když ho dostane, odmění se vám pružností, po upečení krásně drží tvar a vydrží dlouho čerstvé a nadýchané.
Co z něj připravíte?
- Klasické ovocné koláče na plech s drobenkou
- Moravské koláče, frgály, buchty
- Kynuté šneky, mazanec, vánočku, briošky
- Slané záviny, rohlíky nebo vláčné domácí housky
Na co si dát pozor u kynutého těsta?
- Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu
- Mouku vždy prosejte, těsto bude nadýchanější
- Kvásek nechte vzejít v teple, ale ne v průvanu. Na otevřená okna pro tuto chvíli zapomeňte
- Těsto nechte kynout alespoň dvakrát – bude jemnější a lépe drží tvar
- Před pečením nechte vytvarované těsto ještě chvíli „odpočinout“ a dokynout na plechu

Třené těsto: Když chcete upéct rychle
Třené těsto je rychlé, voňavé a nadýchané. Vzniká vyšleháním změklého másla s cukrem, do kterého se postupně zašlehávají vejce a mouka. Hotové těsto jde rovnou do trouby – bez kynutí a zdlouhavého čekání. Chcete mít koláč do hodiny na stole? Pak je třené těsto ta správná volba.
Co z něj připravíte?
- Bublaniny a ovocné koláče
- Klasické i jemné bábovky
- Rychlé řezy, biskupský chlebíček, pevnější dortové korpusy
Na co si dát pozor u třeného těsta?
- Máslo musí být změklé, ne rozpuštěné a ani příliš tvrdé
- Cukr používejte krupicový – lépe se spojuje s tukem a díky krystalkům do něj zašleháte vzduch
- Vždy nejdřív vyšlehejte tuk s cukrem, až pak přidávejte vejce. Ta musí mít rovněž pokojovou teplotu, jinak se máslo srazí. Zašlehávejte je hezky jedno po druhém (případně jen žloutky a z bílků vyšlehejte zvlášť sníh, záleží na receptu)
- Třené těsto pečte hned po přípravě – jinak „spadne“ a nebude nadýchané
- Ideální teplota pečení je 160 °C
Lité těsto: Jednoduchý způsob, jak se dostat k výbornému koláči
Lité těsto je rychlé a nenáročné. Nepotřebujete robot ani velkou sílu v rukách, vystačíte si totiž jen s metličkou a mísou. Je řídké, díky čemuž se skvěle hodí na plech – rozlije se do rohů, obalí ovoce a rovnoměrně se upeče.
Co z něj připravíte?
- Koláče na plech a bublaniny – se švestkami, jablky, meruňkami
- Kefírové nebo jogurtové buchty
- Muffiny
Na co si dát pozor u litého těsta?
- Nezapomeňte na mléčný základ (jogurt, kefír, podmáslí), díky němu bude koláč vláčný
- Do těsta můžete přidat mleté ořechy, ovesné vločky nebo mák, hlídejte si však poměr surovin
- Nahraďte část mouky strouhanou zeleninou – třeba mrkví nebo cuketou
- Pokud nepoužíváte sníh z bílků, nezapomeňte na prášek do pečiva

Koláče snesou experimenty. Hlavní je nebát se začít
Nemusíte pokaždé sledovat recept do posledního gramu. Když znáte základy a rozumíte surovinám, zvládnete upéct koláče i s trochou improvizace. Koláče budou chutnat tak, jak mají – podle vaší nálady a třeba i toho, co najdete doma ve spíži.
Zdroj: pernerka.cz, culinabotanica.cz, Apetit