Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kouzlo tradičních českých omáček: Jak připravit jejich základ a co jim nesmí chybět

Kouzlo tradičních českých omáček: Jak připravit jejich základ a co jim nesmí chybět
sdílet:

Omáčky zcela neodmyslitelně patří do tradiční české kuchyně. Servírují se nejčastěji s knedlíkem, rýží či těstovinami a masem. Těch typických, které se v českých kuchyních vaří nejčastěji, je hned několik: svíčková, rajská, koprová, křenová či houbová.

 

České omáčky jsou sice zpravidla hutné a kalorické. To však neznamená, že se hodí výhradně do zimního období, ve kterém ovšem spolehlivě povzbudí a zasytí. Omáčky můžete přizpůsobit podle toho, v jakém období ji vaříte. 

  • V létě si z čerstvých rajčat můžete připravit skvělou rajskou omáčku, na podzim houbovou z nasbíraných hub.
  • V zimě vás zahřeje křenová.

Základní postup aneb Jak na dokonalou omáčku

Uvařit omáčku není velké umění. Aby však byla dobrá a správně chutnala, je potřeba dodržet pár základních kroků.  

  • Nejprve je potřeba základ, který se připravuje z cibule, případně další zeleniny jako je mrkev, celer, petržel, rajčata nebo papriky – podle toho, jakou omáčku vaříte. 
  • Další důležitou surovinou každé omáčky je poctivý vývar, který si můžete připravit z hovězího, vepřového, drůbežího či telecího masa nebo z kostí a drůbků.
  • České tradiční omáčky se zpravidla zahušťují moukou s vodou či jíškou, které dodají omáčce konzistenci. Po zahuštění je potřeba omáčku ještě minimálně 10 minut povařit, aby zmizela moučná chuť.
  • Aby byla omáčka hladká a jemná, je dobré ji přecedit či přepasírovat, případně přidat smetanu.
  • Dochucení. Omáčku dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou, octem či bylinkami. 

Co nesmí chybět u jednotlivých omáček?

Každý z nás má doma nějakou kuchařku po babičce či mamince s rodinnými recepty na tradiční česká jídla, včetně omáček.

Existuje tak spousta rodinných omáčkových variací: Někdo přidává do svíčkové karamel, jiný hořčici nebo brusinky. Základ by měl být ale vždy stejný nebo obdobný. Co by v v jednotlivých omáčkách nesmí chybět.

Svíčková omáčka

Základem svíčkové je cibule, kořenová zelenina, tymián, bobkový list, kuličky černého pepře a nové koření.

  • Vývar používejte hovězí, ale může být i zvěřinový.
  • Na dochucení budete potřebovat citronovou šťávu. Někdo používá hořčici, ocet či karamel, díky kterému omáčka získá ten správný šmrnc.

Zeleninu do omáčky rozmixujte nebo přepasírujte, když jí bude dost, není potřeba ji zahušťovat jíškou. Na závěr zjemněte smetanou. Vyzkoušejte klasickou svíčkovou podle autorky kuchařek Jitky Rákosníkové.

S čím svíčkovou podávat?

Svíčková se nejčastěji podává s hovězím masemnakládanými brusinkami a houskovým či karlovarským knedlíkem. Skvělá je ovšem i s králíkem či zvěřinou. 

Rajská omáčka

Pokud se chystáte vařit rajskou omáčku, na základ si připravte cibuli, tymián, nové koření, pepř, bobkový listrajčata.

  • Místo čerstvých rajčat můžete použít konzervovaná, případně passatu nebo rajčatový protlak.
  • Do omáčky můžete použít buď hovězí, nebo zeleninový vývar.
  • Zahušťujte a zjemněte jíškou, dochucujte cukrem a octem. 

Výhodou rajské je, že ji většinou milují i děti. Obzvlášť si pak pochutnají na rajské ve verzi pro děti.

S čím rajskou podávat?

I k rajské omáčce se běžně podává především hovězí (nebo telecí) maso a houskový knedlík, skvělá je ovšem i s masovými kuličkami a rýží či těstovinami.

Křenová a koprová omáčka

Na základ křenové i koprové omáčky vám postačí cibule, dále použijte hovězí vývar, dochuťte křenem nebo koprem, octem, cukrem, zahustěte jíškou, přeceďte a zjemněte smetanou.

S čím je podávat?

Ke křenové omáčce se skvěle hodí nejen hovězí, ale i uzené vepřové maso. Jako přílohu doporučujeme houskové knedlíky či těstoviny. 

Koprová omáčka je velmi univerzální. Nejlépe si ji vychutnáte s hovězím a knedlíkem nebo s pošírovaným vejcem a bramborami. Ovšem báječná je i s lososem.

Houbová omáčka

Do cibulového základu přidejte vyprané houby, na dochucení si připravte pepř a kmín. Potřebovat budete dále hovězí, zeleninový nebo houbový vývar.

Omáčku zahustěte a zjemněte smetanou. Když je houbová sezóna, vyrazte do lesa a z čerstvých hub si připravte houbovou omáčku s opečenými bramborovými šiškami.

S čím houbovou podávat?

Houbová omáčka je výrazná a lahodná, bez masa se tedy hravě obejde. Vyhrát si ovšem můžete s přílohami.

Zkuste k ní připravit žemlové knedlíky, chodský bacán, opečené bramborové šišky nebo rozpeky.

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín