Tradiční ořechové cukroví

sdílet:
Polovina prosince je za námi a Štědrý den nás čeká přesně za týden. To znamená, že v kuchyni je všude mouka, vajíčka, rozemleté ořechy, zkrátka všechno, z čeho právě pečete cukroví, a z trouby se line úžasná vůně, která vám připomíná, že Vánoce jsou za dveřmi. Určitě máte v kuchařce po babičce osvědčené rodinné recepty na tradiční ořechové cukroví jako jsou rohlíčky, pracny, plněné ořechy nebo třeba Masarykovo cukroví. My vám ale povíme něco o historii a prozradíme vám pár tipů, které vám zaručí perfektní výsledek.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky jsou asi největší klasikou mezi cukrovím, která by neměla chybět na žádné Štědrovečerní tabuli. Pojďte se s námi podívat na to, odkud vlastně vanilkové rohlíčky pochází a na co si dát při jejich přípravě pozor.

Historie

Vanilkové rohlíčky se pečou už přes 300 let. Jejich příběh začal ve Vídni, kde se vanilkové rohlíčky, německy Vanillekipferl, začaly péct na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683. Znakem Osmanské říše byl půlměsíc, proto i rohlíčky napodobují svým tvarem půlměsíc. Z Rakouské monarchie se pak pečivo postupně rozšířilo do okolních zemí, včetně Česka, kde se začalo používat jako vánoční cukroví. Tradičně se do vanilkových rohlíčku přidávaly mleté mandle, u nás se používají spíš mleté vlašské ořechy.

Pár užitečných rad

  • Ačkoliv většina z nás pravděpodobně používá do těsta jen vlašské ořechy, cukráři doporučují spíše ty lískové, které dodají rohlíčkům unikátní chuť i vůni.
  • Do těsta nedávejte celé vajíčko, ale jen žloutky. Díky tomu bude těsto křehčí.
  • Mouku nejprve prosejte přes sítko, díky tomu budou rohlíčky nadýchanější.
  • Používejte opravdové máslo, náhražkám se vyhněte obloukem.
  • Pokud nechcete, aby se vám rohlíčky při obalování v cukru rozpadaly, dejte jim v troubě čas, pečte je při nízké teplotě a delší dobu.
  • Rohlíčky obalujte chviličku poté, co je vytáhnete z trouby. Neobalujte je ani příliš horké, ani už vychladlé.  
  • A jak na hezké, jednotné půlměsíčky? Z těsta si vytvořte silný váleček a ten rozkrájejte na stejně velké kousky. Kousek těsta si položte do dlaně a rozválejte ho pomocí prstů druhé ruky.
  • Rohlíčky skladujte v krabici na chladném a suchém místě.

Vanilkové rohlíčky

Více

Pracny

Dalším tradičním cukrovím, které pekly už naše babičky, jsou pracny nebo také medvědí tlapky.

Historie

Název pracny pochází z německého Pratz, což v překladu znamená noha. Medvědí tlapky se jim říká proto, že se svým tvarem skutečně medvědí tlapě podobají. To byl pravděpodobně i účel, protože cukroví připomínající zvířata se peklo již v 16. století a sloužilo jako ochrana rodiny, domu i zvířat. Podle pohanů mělo cukroví tajemnou moc, a tak se věšelo na stromy, aby plodily ovoce, na domy, aby se v nich drželo štěstí, a na chlévy, aby byla zvířata zdravá.  

Pár užitečných rad

  • Pracny budou lepší, když těsto necháte odležet přes noc v lednici.
  • Formičky nevymazávejte, v těstu je dost tuku, který se v troubě rozpustí a udělá tak stejnou službu.
  • Formičky nikdy neplňte až po okraj a uprostřed nechte důlek.
  • Pracny vyklepávejte z formiček ještě horké. Pokud to i tak nejde, klepněte s nimi o stůl nebo prkénko.
  • Pracny můžete ale i nemusíte obalovat v cukru. Jsou dobré i bez něj.
  • Jste alergičtí na lepek? Máme pro vás recept na bezlepkové pracny.
  • Objevili jste na půdě formičky, ale jsou zašlé? Podívejte se, jak je vycídit.

Masarykovo cukroví

Na závěr pro vás máme pár zajímavost o sice tradičním, ale již skoro zapomenutém Masarykovu cukroví.

Historie

Tomáš Garrigue Masaryk byl známí tím, že si nepotrpěl na složitá jídla, preferoval zkrátka jednoduchost. Jeho nejoblíbenějším cukrovím byly právě naprosto jednoduché Masarykovy knoflíky, jak se jim také jinak říká. Na vánoční tabuli prý nesměly nikdy chybět.

Pár užitečných rad

  • Jelikož se jedná o skutečně nejjednodušší cukroví na přípravu, není potřeba nějakých zvláštních rad a tipů. Masarykovo cukroví zkrátka nemůžete nijak zkazit.
  • Jednu rádu vám ale přece jen dáme. Cukroví po upečení schovejte a vyndejte ho až na Štědrý den. I přes to, že je skutečně jednoduché, je až překvapivě dobré, a tak by se mohlo stát, že o Vánocích už bude snědené.

Masarykovo cukroví

Více

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

7 rad, jak skladovat cukroví

1. Cukroví svědčí suché a chladné místo. Než se pustíte do pečení, ujistěte se, že takové máte, a také si připravte dostatek krabic.2. Sušenky a linecké bez náplně uchovávejte v plastových či plechových krabicích vyložených ubrouskem....
  • Novinky a zajímavosti

Zdravé cukroví? To jsou raw kuličky

Co znamená raw?Raw znamená syrový, což nám napovídá, že raw pokrmy jsou pokrmy bez tepelné úpravy či zpracovávané při maximální teplotě 42 stupňů Celsia. Raw výrobky jsou také typické absencí mouky, klasického cukru ...
  • Tipy a triky

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé

Jak správně skladovat cukroví, aby zůstalo dokonalé až do Vánoc a nejlépe až do Silvestra? Univerzální rada zní: vánoční cukroví skladujte v chladu a suchu. Pro každé druh to však znamená něco trochu jiného. Některým kouskům svědčí papírová...
  • Novinky a zajímavosti

Podlehněte lahodným domácím marokánkám i florentýnkám

Kde se vzaly a jaký je mezi nimi rozdílTyto sladkosti se mezi sebou často zaměňují a není se čemu divit, protože toho mají opravdu hodně společného. V obou případech se jedná o sušenky s kandovaným ovocem, ořechy a čokoládou polevou....

Obchod Apetit