0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční sekaná a jak ji připravit

Tradiční sekaná a jak ji připravit
sdílet:
První zmínka se o jejím pečení objevuje již v 5. století v římském kuchařském spisu Apicius. Je velice oblíbená v Severských zemích, v Německu, a především u nás. Při přípravě můžete využít téměř všechny druhy masa a jedná se o snadnou, univerzální, pochoutku. Řeč dnes bude o sekané.

Nevšední zážitek

Upečená sekaná patřila až do druhé světové války ke svátečním a noblesním pokrmům. Zdobila sváteční tabuli, pekla se na neděli a za svatebního veselí se stala nepostradatelným pokrmem. Druhý svatební den se totiž chodívalo, například na Chodsku, na tzv. popravky do rodin ženicha i nevěsty. Na její přípravu se použilo to, co zbylo ze svatebního dne, navíc se dala servírovat jak za tepla, tak i studena. Ke štamprlím slivovice a krajíci chleba se zkrátka dokonale hodila. Až konec druhé světové války udělal ze sekané běžné jídlo obyvatelstva. Lidé se začali stravovat po dělnických jídelnách, kde sekaná ztratila svůj punc i výjimečnost. Do mlýnku na maso se začalo dávat cokoli zbylo, kvalitní suroviny a dostatek času na pečení vystřídaly nekompaktní směsi a mdlá chuť. 

Co patří do sekané

Dnes se kvalita sekané opět zlepšuje především důrazem na zdravou stravu. Nic se však nevyrovná domácí přípravě, kterou vyladíte pro své chuťové pohárky do dokonalosti. Základem skvělé sekané je kvalitní směs masa, obohacená o bylinky. Nejčastěji se skládá z hovězího a vepřového masa namíchaného 1:1, nebojte se však vyzkoušet 1 díl vepřového na 2 hovězího, sekaná nebude tolik tučná. O jaké maso si v řeznictví řici? Doporučujeme kombinaci zadního hovězí a vepřového plecka, které není tolik tučné a přesto zůstává šťavnaté narozdíl od kýty či kotlety. Maso vašeho výběru by vám měl semlít řezník na místě, díky čemuž budete přesně vědět, co směs obsahuje. Vyřešit záhadný obsah mletého vám pomůže i domácí mlýnek. Pokud nemáte jinou možnost, kupované mleté maso nejprve pořádně prohlédněte a dejte pozor především na jeho barvu a strukturu. 

Domácí sekaná bude ještě lepší, pokud ji upečete ve slaninovém kabátku, případně ve střívku nebo bránici. Ingredience, které pro přípravu sekané do mletého masa patří, jsou především bylinky dodávající masu vůni. Použijte v nejlepším případě čerstvou petržel, oregáno, a hlavně majoránku. Použít můžete tymián, rozmarýn, bazalku. Konzistenci vám zaručí mleté či strouhané bílé pečivo, strouhaný parmezán, semínka, vejce i houby. Chybět by neměla cibule, česnek, pivohořčice, křen a dostatek soli i pepře. Fantazie v dochucování je vítána, nebojte se ji tedy popustit. Pokud uděláte směsi více, využijete ji nejen na přípravu klasické sekané, ale také do hamburgerů, pštrosích vajec i masových kuliček.

Sekaná za našimi hranicemi

Finové do směsi na svou ihamureke přidávají pouze sůl a pepř. Rakouská Faschierter Braten se před pečením balí do šunky. V Německu, jako v řadě dalších zemích, najdeme v sekané uvařené vejce. V argentině navíc mrkev a sýr. Filipíni směs masa balí do hlliníkové fólie, která nahradila původní banánové listy, a hodinu ji nechají v páře, spatřit ji můžeme především při snídani. V portorické verzi nechybí fazole, v rumunsék hegněčí i s vnitřnostmi, Švédi si k ní dávají brusinkový džem a ve Vietnamu se sekaná udí. Způsoby přípravy a složení je velice rozmanité, nebojte se na svých cestách ochutnat i zdánlivě obyčejnou sekanou, do které se skvěle otisknou místní oblíbené a dostupné suroviny.

Jak ji servírovat?

Sekanou je možno po dostatečném pečení (1-2 hodiny) servírovat s okurkou, bramborem či bramborovou kaší, což je v Čechách nejoblíbenější způsob. Plátky sekané lze přidávat do svíčkové nebo rajské omáčky. Právě sekaná svíčková nebo rajská jsou totiž od dob normalizace oblíbenou a levnou náhražkou oblíbených tradičních omáček, servíruje se tedy s knedlíkem. Díky konzistenci masa je právě tato varianta velice oblíbená mezi dětmi. Sekaná je však vynikající i s dobrým chlebem, hořčicí a křenem.

Aby vám sekaná nepopraskala při pečení

Předejít popraskání sekané není složité. při míchání směsi, nejlépe holýma rukama, ji po kouskách zdvihněte nad místu a asi z 30 centrimetrů ji opět pusťte do nádoby. Několikeré opakování tohoto jednoduchého triku vám zaručí soudržnost směsi a eliminuje se riziko vzniklých prasklin. Krustičky docílíte potřením bílkem. Zkuste ji také po vytvarování omýt ve studené vodě a teprve pak uložit do pekáčku. Při pečení ji podlévejte zeleninovým vývarem, bude vláčnější, nevysuší se a díky tomu zůstane dlouho chutná.

Tip pro dokonalou sekanou

Náš tip: Aby byla vaše sekaná nejvoňavější, zkuste do směsi přidat namletý muškátový květ. Uvidíte, že chuť sekané vystřelí do nadoblačných výšin. Jakou tajnou přísadu máte do sekané vy? 

 

Související články

Sekaná 4× jinak
  • Tipy a triky

Sekaná 4× jinak

„Když svým hostům navrhnu, že k večeři upeču sekanou, všichni nadšeně souhlasí. Neshodnou se jenom na tom, kterou verzi by rádi viděli na svých talířích. Kamarád Roman je klasik – chce tradiční verzi s majoránkou a česnekem....
Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu
  • Zajímavosti

Česká kuchyně v moderním a odlehčeném hávu

Říkal někdo, že svíčkovou lze podávat pouze ve formě omáčky? A že skvělé řízky musí být smažené? Česká kuchyně prochází transformací a pokrmy, které vařily naše babičky dostávají moderní nádech a odlehčenou formu. Nebojte se tedy...

Apetit magazín

KVÍZ: krajové speciality
  • Kvízy

KVÍZ: krajové speciality

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...
KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?
  • Kvízy

KVÍZ: Jak dobří jste v úpravě hovězího masa?

Chcete uvařit guláš nebo roštěnky k nedělnímu obědu? Tušíte, jestli se na vývar lépe hodí přední nebo zadní hovězí či které použít do rajské? S naším kvízem můžete zjistit, jak si s hovězím rozumíte. ...
Komerční sdělení
Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Léto, rodina, přátelé, skvělé pití a italská pohoda!

Aperitivo Italiano je chvíle vyhrazená rodině, přátelům a ochutnávání. Nesmí chybět tyčinky grissini, krekry, sušená rajčata, olivy a samozřejmě sklenička osvěžujícího aperitivu, který doladí party atmosféru a připraví chuťové buňky na...

Obchod Apetit