Tres Leches – nejšťavnatější koláč plný mléka

tres leches
ZDROJ: Toa Heftiba/Unsplash
sdílet:

Suché buchty nejsou nic pro vás? Raději si ke kávě dáte vláčný moučník? Pak vyzkoušejte tres leches neboli třímlékový koláč. Základem je šťavnatý piškot se šlehačkou sypaný křupavými mandlemi. Odoláte? 

Tres Leches neboli třikrát mléko 

Jak už název napovídá, Tres Leches není původem český dezert. Pochází z Mexika, a je typický pro celou Latinskou Ameriku. Název moučníku ve španělštině odkazuje na tři podoby mléka

  • slazené kondenzované mléko
  • neslazené kondenzované mléko
  • mléko plnotučné či smetanu.

Mléky se prolévá hotový piškotový korpus, který se jimi doslova nacucá a zvláční.

V Mexiku se třímlékový koláč podává se u slavnostních příležitostí jako jsou svatby, narozeninové oslavy či rodinná setkání. 

Virální recept z obalu konzervy 

V Latinské Americe byly již v 19. století známé recepty na dorty nasáknuté vínem. Mimo jiné bylo prolévání osvědčeným způsobem, jak staré pečivo znovu zvláčnit. To inspirovalo společnost Nestlé, která v období druhé světové války otevřela v Mexiku svůj závod. Recept na dezert Tres Leches tiskla na obaly svých kondenzovaných mlék, díky čemuž se recept dostal do mnoha domácností po celé Latinské Americe a stal se hitem. 

Jak na třímlékový koláč? 

Už se vám také sbíhají sliny? Nebojte, nemusíte kvůli němu letět do Mexika. Přípravu zvládnete doma, i když nepatříte mezi ostřílené cukráře. 

Co budete potřebovat? 

Na korpus 

  • 115 g másla
  • 165 g hladké mouky
  • 1 lžíci kypřícího prášku
  • 225 g cukru
  • 5 vajec
  • vanilkový lusk 

Na mléčnou směs

  • 125 ml plnotučného mléka
  • 350 g neslazeného kondenzovaného mléka
  • 400 g slazeného kondenzovaného mléka 

Na šlehačku

  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíci vanilkového extraktu 

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a formu o velikosti 23x33 cm vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. 
  2. Na piškotový korpus v míse prosejte mouku s kypřícím práškem. V jiné míse ušlehejte změklé máslo s cukrem do pěny, pak vešlehejte vejce. Následně po částech přisypávejte směs mouky a kypřícího prášku a šleháním vytvořte kompaktní těsto. Nakonec přidejte semínka z vanilkového lusku. Těsto vlijte do formy a dejte péct na 30 minut. Hotový korpus propíchejte vidličkou a nechte vychladnout. 
  3. Na mléčnou směs společně prošlehejte všechny tři druhy mléka. Směsí přelijte korpus, zakryjte potravinářskou fólií a dejte alespoň na hodinu chladit do lednice. 
  4. Nakonec vyšlehejte smetanu s vanilkovým extraktem a bohatě s ní korpus ozdobte.  Pozor, šlehačku neslaďte, korpus je díky kondenzovanému mléku sladký dost.
  5. Nakonec koláč zasypte skořicí, kakaem nebo opraženými mandlovými lupínky

Tip: Stejně jako většina receptů, i tento skvěle funguje v  obměnách. 

Níže najdete recept na stejně úžasný čokoládový, kávový či kokosový Tres Leches a Tres Leches s opilými jahodami. 

Autor: Sabina Jarošová

Obchod Apetit