Perníky a zázvorky potřebují péct s předstihem, aby měly čas se rozležet a změknout. Rozležení ale prospěje i lineckému nebo pracnám. Co dělat, pokud jste je napekli na poslední chvíli? Existuje několik triků jak změknout perníčky i jiné sukroví. Máme je pro vás všechny.
Některé hospodyňky pečou perníky i s několikaměsíčním předstihem, jiné přísahají na rozpůlené jablko vložené do krabice s cukrovím. Zkusit můžete i následující trik jak urychlit změknutí cukroví:
- Do trouby dejte hrnek s horkou vodou a předehřejte ji na 120 °C. Pak k němu vložte plech s upečeným cukrovím a nechte zhruba dvacet minut navlhnout.
- A nebo si rovnou podle našeho svátečního receptu upečte perníčky, které jsou měkké hned bez rozležení.
V každém případě většině sušenkového cukroví prospěje pobyt v chladu a relativním vlhku. Suché prostředí a pokojová teplota svědčí pouze cukroví, které vlhkost ničí, například pusinkám, laskonkám, makronkám či kokoskám.