Tropické ovoce: banán

sdílet:
Banány potřebují ke svému růstu teplo, proto se je u nás ve velkém pěstovat nedaří. Přesto se v Česku těší veliké oblibě, jsou dokonce druhým nejkonzumovanějším ovocem (hned po jablkách). Dováží se k nám z Kostariky, Kolumbie nebo Filipín. Vychutnejte si tyto sladké, zářivě žluté plody v našich báječných úpravách.

Banány jsou bohaté na vlákninu a ve větší míře obsahují vitaminy skupiny B a minerály draslík, hořčík a železo. Pokud se snažíte vzepřít cukrům a tukům, dopřejte si je bez výčitek svědomí s nízkotučným tvarohem a ovesnými vločkami. Skvěle zasytí a dodají energii, třeba pokud se zrovna chystáte jít cvičit.

Jak skladovat banány


Velkým nešvarem spotřebitelů banánů je skladování v lednici v naději, že déle vydrží. Jenže teplota, při které se banány mají uchovávat, nesmí klesnout pod 13,5 °C. Při nižších teplotách ztrácí banán svou vůni, chuť, konzistenci, šedne a kazí se. Pokud jste si tedy nakoupili banány zlehka nedozrálé, dejte jim trochu času při pokojové teplotě, protože zelené banány způsobují plynatost.

Sladké banány na talíři


Vynikající jsou banány, které naložíte do medu se skořicí a velice rychle ogrilujete. Navíc s kokosovou zmrzlinou tvoří velmi chutnou dvojici. Jestliže se po ránu nestíháte ani nasnídat, narychlo vás zasytí banánový koktejl, který vznikne spojením banánu, mléka a medu. Vyzkoušejte i sladký chlebíček, který je parádně vláčný díky rozmačkaným banánům a podmáslí. Jestli si do něj přisypete ořechy nebo rozinky, to už je jen na vás. Banány jsou také ohromné v dortech. Dětem připravte jednoduchý banánový dort, který ozdobíte růžovými srdíčky, a o něco málo pracnější je banánový dort s banánovým těstem, promazaný mascarpone, navrch obložený banány zkaramelizovanými. Takovému dortu může málokterý konkurovat, nemáte proto jinou možnost, než ho vyzkoušet.

Připravila Lucie Perlíková
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit