Tropické ovoce: citron

sdílet:
Toto slunné ovoce, pocházející ze subtropického klimatu, má v kuchyni opravdu bohaté uplatnění jak při přípravě jídel, tak i nápojů a zároveň slouží jako přírodní zdroj vitaminu C. Všechny pokrmy, připravované s citronem, získají lehkou svěžest.

Na citron šikovně


Citronovou šťávou si ochutíte čaj, ale i vyčistíte sporák bez použití chemie. Nechcete-li, aby vám citron po rozkrojení vyschl, můžete jeho půlky jakoby ‚slepit‘ zpátky k sobě a vložit do lednice. V případě, že potřebujete z citronu dostat pouze pár kapek, stačí do něj udělat malinkou dírku třeba párátkem. Nepříjemnému vstříknutí citronové šťávy do oka zabráníte tak, že ze skrojku odstraníte prostřední bílou část. Jestliže se chcete vyvarovat vypadávání peciček na řízek, zabalte citron do gázy.

Citronové ladění


Vyzkoušejte spojení těstovin, drůbežích knedlíčků a citronové kůry, budete příjemně překvapeni. Hummus je důležitou složkou arabské kuchyně a nesmí v něm chybět šťáva rovnou ze tří citronů. Tropický citron provoní i kořeněného lososa a skvěle chutná s kuskusem. Řecký sýr feta můžete marinovat s citronem, olivovým olejem a sumahem – trvá to pouze půl hodiny. Na svačinu k němu stačí přikusovat chléb. Domácí likér limoncello se rychle stane oblíbeným digestivem nebo příměsí do dortových krémů a citronáda vás v kombinaci s mátovými kostkami ledu postaví na nohy, když se začínáte cítit unavení.

Připravila Lucie Perlíková
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit