Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Subtropické ovoce: citron

Citróny
ZDROJ: Julia Peretiatko/Usplash
sdílet:

Toto slunné ovoce, pocházející ze subtropického klimatu, má v kuchyni opravdu bohaté uplatnění jak při přípravě jídel, tak i nápojů a zároveň slouží jako přírodní zdroj vitaminu C. Všechny pokrmy, připravované s citronem, získají lehkou svěžest.

Na citron šikovně

Citronovou šťávou si ochutíte čaj, ale i vyčistíte sporák bez použití chemie. Nechcete-li, aby vám citron po rozkrojení vyschl, můžete jeho půlky ‚slepit‘ zpátky k sobě a vložit do lednice.

  • V případě, že potřebujete z citronu dostat pouze pár kapek, stačí do něj udělat malinkou dírku třeba párátkem.
  • Nepříjemnému vstříknutí citronové šťávy do oka zabráníte tak, že ze skrojku odstraníte prostřední bílou část.
  • Jestliže se chcete vyvarovat vypadávání peciček na řízek, zabalte citron do gázy.

Citronové ladění

  • Vyzkoušejte spojení těstovin, drůbežích knedlíčků a citronové kůry, budete příjemně překvapeni.
  • Hummus je důležitou složkou arabské kuchyně a nesmí v něm chybět šťáva rovnou ze tří citronů.
  • Tropický citron provoní i kořeněného lososa a skvěle chutná s kuskusem.
  • Řecký sýr feta můžete marinovat s citronem, olivovým olejem a sumahem – trvá to pouze půl hodiny. Na svačinu k němu stačí přikusovat chléb.
  • Domácí likér limoncello se rychle stane oblíbeným digestivem nebo příměsí do dortových krémů a citronáda vás v kombinaci s mátovými kostkami ledu postaví na nohy, když se začínáte cítit unavení.

Související články

Autor: Lucie Perlíková

Apetit magazín

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?
  • Kvízy

KVÍZ: Máte rádi tureckou kuchyni a kolik toho o ní víte?

Když se řekne turecká kuchyně, většině z nás se vybaví kebab. Turecká kuchyně má však bohatou tradici a její jídelníček je velmi rozmanitý a pestrý. Patří do ní skopové a jehněčí maso, jako příloha převládá rýže. Turci ale milují i...