Toto slunné ovoce, pocházející ze subtropického klimatu, má v kuchyni opravdu bohaté uplatnění jak při přípravě jídel, tak i nápojů a zároveň slouží jako přírodní zdroj vitaminu C. Všechny pokrmy, připravované s citronem, získají lehkou svěžest.
Na citron šikovně
Citronovou šťávou si ochutíte čaj, ale i vyčistíte sporák bez použití chemie. Nechcete-li, aby vám citron po rozkrojení vyschl, můžete jeho půlky ‚slepit‘ zpátky k sobě a vložit do lednice.
- V případě, že potřebujete z citronu dostat pouze pár kapek, stačí do něj udělat malinkou dírku třeba párátkem.
- Nepříjemnému vstříknutí citronové šťávy do oka zabráníte tak, že ze skrojku odstraníte prostřední bílou část.
- Jestliže se chcete vyvarovat vypadávání peciček na řízek, zabalte citron do gázy.
Citronové ladění
- Vyzkoušejte spojení těstovin, drůbežích knedlíčků a citronové kůry, budete příjemně překvapeni.
- Hummus je důležitou složkou arabské kuchyně a nesmí v něm chybět šťáva rovnou ze tří citronů.
- Tropický citron provoní i kořeněného lososa a skvěle chutná s kuskusem.
- Řecký sýr feta můžete marinovat s citronem, olivovým olejem a sumahem – trvá to pouze půl hodiny. Na svačinu k němu stačí přikusovat chléb.
- Domácí likér limoncello se rychle stane oblíbeným digestivem nebo příměsí do dortových krémů a citronáda vás v kombinaci s mátovými kostkami ledu postaví na nohy, když se začínáte cítit unavení.