Liči čínské má svůj původ, jak sám název napovídá, v Asii a jeho latinský překlad se dá vyložit také jako dvouslivák lahodný. Proč lahodný? Jenom ochutnejte, a pochopíte.
Zamilované liči
Číňané považují liči za plod lásky a jeho vůně připomíná růže. Nutno podotknout, že liči je ovoce velmi estetické svým srdíčkovým tvarem, nádhernou červenorůžovou barvou, strukturou slupky a roztomilou čtyřcentimetrovou velikostí. Rodí se za velmi důstojných podmínek na obrovském stromu, který se dožívá kolem dvou set let.
Zralý plod liči se snadnou oloupe, bílá dužina je pevná a chuťově ji popisuje každý jinak. Ale obsahuje ještě fazolovitou pecku, a ta už je nepoživatelná. Již pátý den od sklizně se liči začíná kazit, takže je určeno buď k okamžité konzumaci, nebo se konzervuje, případně i suší. Konzervované liči bývá přirovnáváno k jahodám a sušené ke švestkám.
Čerstvé i v konzervě
Čerstvou dužinu liči používejte do koktejlů, jako náplň do palačinek, nebo dokonce k masitým pokrmům, ale nikdy liči nevařte, nebo vám dužina zhoubovatí. Liči v konzervě můžete vyzkoušet v báječném sorbetu spolu s troškou limetkové šťávy, je úžasně osvěžující.