0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Liči: něžné tropické ovoce s hroší kůží

liči
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Liči čínské má svůj původ, jak sám název napovídá, v Asii a jeho latinský překlad se dá vyložit také jako dvouslivák lahodný. Proč lahodný? Jenom ochutnejte, a pochopíte.

Zamilované liči

Číňané považují liči za plod lásky a jeho vůně připomíná růže. Nutno podotknout, že liči je ovoce velmi estetické svým srdíčkovým tvarem, nádhernou červenorůžovou barvou, strukturou slupky a roztomilou čtyřcentimetrovou velikostí. Rodí se za velmi důstojných podmínek na obrovském stromu, který se dožívá kolem dvou set let.

Zralý plod liči se snadnou oloupe, bílá dužina je pevná a chuťově ji popisuje každý jinak. Ale obsahuje ještě fazolovitou pecku, a ta už je nepoživatelná. Již pátý den od sklizně se liči začíná kazit, takže je určeno buď k okamžité konzumaci, nebo se konzervuje, případně i suší. Konzervované liči bývá přirovnáváno k jahodám a sušené ke švestkám.

Čerstvé i v konzervě

Čerstvou dužinu liči používejte do koktejlů, jako náplň do palačinek, nebo dokonce k masitým pokrmům, ale nikdy liči nevařte, nebo vám dužina zhoubovatí. Liči v konzervě můžete vyzkoušet v báječném sorbetu spolu s troškou limetkové šťávy, je úžasně osvěžující.

Související články

Tropické ovoce: grapefruit
  • Tipy a triky

Tropické ovoce: grapefruit

Když jaro teprve nesměle klepe na dveře, přichází vrcholná sezona citrusů. Ačkoli grep může mnohé odradit hořkou chutí, září osvěžujícími barvami a je plný vitaminů! ...
Tropické ovoce: ananas
  • Tipy a triky

Tropické ovoce: ananas

Ananasovník chocholatý je bylina, která roste z přízemní růžice. Mezi největší producenty ananasu patří Thajsko, Filipíny a Brazílie a báječně sladké plody rostou také na Havaji. Pojďme poctít toto exotické ovoce skvělými kuchyňskými...
Tropické ovoce: banán
  • Tipy a triky

Tropické ovoce: banán

Banány potřebují ke svému růstu teplo, proto se je u nás ve velkém pěstovat nedaří. Přesto se v Česku těší veliké oblibě, jsou dokonce druhým nejkonzumovanějším ovocem (hned po jablkách). Dováží se k nám z Kostariky, Kolumbie...
Subtropické ovoce: citron
  • Tipy a triky

Subtropické ovoce: citron

Toto slunné ovoce, pocházející ze subtropického klimatu, má v kuchyni opravdu bohaté uplatnění jak při přípravě jídel, tak i nápojů a zároveň slouží jako přírodní zdroj vitaminu C. Všechny pokrmy, připravované s citronem, získají lehkou...
Autor: Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit