0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Liči: něžné tropické ovoce s hroší kůží

liči
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Liči čínské má svůj původ, jak sám název napovídá, v Asii a jeho latinský překlad se dá vyložit také jako dvouslivák lahodný. Proč lahodný? Jenom ochutnejte, a pochopíte.

Zamilované liči

Číňané považují liči za plod lásky a jeho vůně připomíná růže. Nutno podotknout, že liči je ovoce velmi estetické svým srdíčkovým tvarem, nádhernou červenorůžovou barvou, strukturou slupky a roztomilou čtyřcentimetrovou velikostí. Rodí se za velmi důstojných podmínek na obrovském stromu, který se dožívá kolem dvou set let.

Zralý plod liči se snadnou oloupe, bílá dužina je pevná a chuťově ji popisuje každý jinak. Ale obsahuje ještě fazolovitou pecku, a ta už je nepoživatelná. Již pátý den od sklizně se liči začíná kazit, takže je určeno buď k okamžité konzumaci, nebo se konzervuje, případně i suší. Konzervované liči bývá přirovnáváno k jahodám a sušené ke švestkám.

Čerstvé i v konzervě

Čerstvou dužinu liči používejte do koktejlů, jako náplň do palačinek, nebo dokonce k masitým pokrmům, ale nikdy liči nevařte, nebo vám dužina zhoubovatí. Liči v konzervě můžete vyzkoušet v báječném sorbetu spolu s troškou limetkové šťávy, je úžasně osvěžující.

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč