Jaro se hlásí o slovo – a my máme chuť odlehčit nejen šatník, ale i jídelníček. Tento týden jsme pro vás složili z receptů, které nejsou nijak složité, ale mají nápad. Spojuje je jedno: jsou chutné, rychlé a díky pár zajímavým detailům působí jako z dobré restaurace. Čeká vás víc zeleniny, méně nádobí a pořád skvělá chuť!
Sami víme, že málokdo má každý večer dvě hodiny na chystání večeře. Většina našich vybraných receptů se dá připravit do půl hodiny. Ať vaříte pro sebe nebo celou rodinu, zůstanou vám volné ruce i čas na knížku, seriál nebo plánování pikniku.
Pondělí: Mrkvová polévka se sýrovými toustíky
Začněte týden jemně, ale s chutí. Krémová mrkvová polévka s vůní zázvoru a kapkou smetany zahřeje a zasytí. Lahodný kontrast jí dodají opečené tousty se sýrem – jednoduchý nápad, který z obyčejné polévky udělá malou slavnost. Ideální večeře po návratu domů i jídlo do krabičky, které druhý den chutná ještě líp.
- Co byste měli mít doma? Cibule, mrkev, máslo, sůl, česnek, tymián (sušený), zeleninový vývar, smetana ke šlehání, mletá sladká paprika, pažitka, bageta nebo světlý chléb, olivový olej, parmazán.

Úterý: Špagety se zeleným chřestem à la carbonara
Klasika, která dostala jarní kabátek. Žádná smetana, jen žloutky, parmazán a chřest. Rychlovka ze dvou hrnců, hotová za pár minut. Pokud vám chřest zbyde, uvařte z něj jemnou chřestovou polévku nebo jej přihoďte k opečeným nokům, které jsou na jídelníčku ve čtvrtek!
- Co byste měli mít doma? Špagety (těstoviny), sůl, pepř (mletý), olivový olej, česnek (prolisovaný), žloutky, parmazán, zelený chřest, chilli vločky, citronová kůra (jemně nastrouhaná).

Středa: Vepřové klobásky se špenátem a bramborami
Večeře, která potěší i náročnější gurmány – a přitom ji zvládnete připravit do hodiny. Klobásky stačí zprudka opéct, brambory promíchat s máslem, česnekem a kapary, špenát máte hotový za pár minut. Výsledkem je jídlo, které klidně obstojí i na svátečním stole. A česnekovo-kaparové brambory? Ty si zamilujete.
- Co byste měli mít doma? Brambory, sůl, pepř (čerstvě mletý), petrželka (nebo libeček), rostlinný olej, česnek (nadrobno), kapary, máslo (změklé), klobása (tepelně neopracovaná), cibule, kuřecí nebo zeleninový vývar, smetana ke šlehání, baby špenát, citronová šťáva.

Čtvrtek: Opečené noky se šunkou a hráškem
Opravdové comfort food. Křupavé noky, šunka, hrášek a máslo – jednoduchá kombinace, která chutná jako z dětství, ale v moderní a rychlé verzi. Na pánvi máte hotovo za 15 minut. Stačí sáhnout do lednice a mrazáku, improvizovat podle surovin a nechat noky krásně zezlátnout. Zeleninu můžete obměnit, šunku nahradit třeba slaninou nebo sýrem. Minimum práce, maximum chuti – přesně takhle má vypadat večeře po náročném dni.
- Co byste měli mít doma? Bramborové gnocchi (nejlépe chlazené), sůl, pepř (čerstvě mletý), olivový olej, šunka (v celku, nakrájená na kostičky), mražená zelenina (hrášek, listový špenát), citronová šťáva (čerstvě vymačkaná), máslo, mozzarella.

Pátek: Bruschetta se sardinkami, fenyklem a červenou cibulí
Možná vás sardinky nikdy nelákaly – ale zkuste jim dát šanci. Ty kvalitní (z konzervy) chutnají jemně, nejsou vůbec suché a ve spojení s fenyklem a cibulí vytvoří překvapivě luxusní zážitek. Hotovo raz dva – a přitom chuťově nečekaně zajímavé. Ideální k bílému vínu nebo jako stylový předkrm pro návštěvu.
- Co byste měli mít doma? Máslo, fenykl, bageta (nebo jiný kvalitní chléb), sardinky (v oleji nebo vlastní šťávě), červená cibule, hladkolistá petrželka, kopr, citronová šťáva, citron, bílý vinný ocet, panenský olivový olej, sůl, pepř, pečivo.

Sladká tečka: Zmrzlina à la mrkvový dort
Mrkev ve zmrzlině? Ano – a chutná skvěle! Kořeněná, jemně krémová a přitom osvěžující. Ideální jako sladká tečka po večeři nebo odměna po náročném dni. Vtip o zajíčkovi, co přijde do cukrárny a žádá si mrkvovou zmrzlinu, zná asi každý. My věříme, že kdyby ochutnal tuhle, vysekl by zmrzlináři poklonu. A tu sklidíte i vy – slibujeme.
- Co byste měli mít doma? Přepuštěné máslo, mrkev, světlý hnědý cukr, skořice, mletý hřebíček, smetana ke šlehání, mléko, krémový sýr (Philadelphia nebo jiný), sůl, vlašské ořechy, voda, krupicový cukr, kukuřičný sirup.

S jarem přichází chuť něco změnit. Vyzkoušet nové recepty, přidat víc zeleniny, ubrat starostí s vymýšlením co zase vařit. Dobré jídlo nemusí být složité – a přesně o tom je tenhle týdenní výběr. Jednoduchost, která chutná!
Zdroj: Apetit