0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Udělejte si vlastní ochucenou sůl

sůl himalájská
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Pravou, domácí ochucenou sůl, bez chemie a zbytečných přísad si můžete připravit snadno a rychle. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je kvalitní sůl, bylinky a trocha té fantazie. Pro začátek pro vás máme pár tipů.

Skvělou bylinkovou sůl, která vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží až tři týdny, vyrobíte pouhým smícháním čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, máta…) se solí. Pro zvýraznění chuti i vůně bylinek smíchejte nejdříve bylinky s trochou soli v hmoždíři, pořádně vše smíchejte a teprve poté přidejte do zbytku soli (v poměru cca 1–2 lžíce čerstvých bylinek na 1/2 hrnku soli).

Sůl si kupte opravdu kvalitní, ideální jsou mořská, hrubozrnná, himálajská růžová nebo nejlépe fleur de sal, která je jednou z nejlepších.

Na ostrou citronovou sůl dejte do hmoždíře 4 lžíce hrubé mořské soli, strouhanou kůru ze 2 citronů (chemicky neošetřených), 10 malých sušených chilli papriček, vše dobře promíchejte a trochu podrťte. Směs pak vysypte na plech vyložený papírem na pečení a dejte sušit do pootevřené trouby na 50–75 °C. Během sušení občas prsty rozemněte případné hrudky. Ochucená sůl bude hotová asi za hodinu.

Podobně si můžete připravit i sůl olivovou. V hmoždíři smíchejte 4 lžíce hrubé mořské soli, 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, 4 zelené olivy bez pecky, 2 lžičky kaparů a 1/2 lžičky oregana. Olivovou sůl sušte asi 2 hodiny.

Po usušení soli ještě jednou krátce promíchejte v hmoždíři, aby byly stejnorodé a sypké, ale ještě v nich zůstalo co nejvíce efektních krystalků. Soli jsou výborné hlavně na steaky či na brambory pokapané olivovým olejem a pečené spolu s ochucenou solí v troubě.

Související články

Znáte růžovou sůl?
  • Tipy a triky

Znáte růžovou sůl?

Himalájská růžová sůl je čistě přírodní sůl, která obsahuje pro tělo důležité minerály. Můžete se s ní setkat v kosmetice, přírodní medicíně a jedlá varianta má samozřejmě své místo i v kuchyni.     ...
Znáte uzenou sůl?
  • Tipy a triky

Znáte uzenou sůl?

Tahle voňavá chuťovka by neměla chybět doma těm, co rádi grilují, připravují steaky, pečené brambory nebo třeba omelety.  Použít ji můžete také do marinád na maso, nejlépe s olivovým olejem. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit