0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Udělejte si vlastní ochucenou sůl

sůl himalájská
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:

Pravou, domácí ochucenou sůl, bez chemie a zbytečných přísad si můžete připravit snadno a rychle. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je kvalitní sůl, bylinky a trocha té fantazie. Pro začátek pro vás máme pár tipů.

Skvělou bylinkovou sůl, která vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží až tři týdny, vyrobíte pouhým smícháním čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, máta…) se solí. Pro zvýraznění chuti i vůně bylinek smíchejte nejdříve bylinky s trochou soli v hmoždíři, pořádně vše smíchejte a teprve poté přidejte do zbytku soli (v poměru cca 1–2 lžíce čerstvých bylinek na 1/2 hrnku soli).

Sůl si kupte opravdu kvalitní, ideální jsou mořská, hrubozrnná, himálajská růžová nebo nejlépe fleur de sal, která je jednou z nejlepších.

Na ostrou citronovou sůl dejte do hmoždíře 4 lžíce hrubé mořské soli, strouhanou kůru ze 2 citronů (chemicky neošetřených), 10 malých sušených chilli papriček, vše dobře promíchejte a trochu podrťte. Směs pak vysypte na plech vyložený papírem na pečení a dejte sušit do pootevřené trouby na 50–75 °C. Během sušení občas prsty rozemněte případné hrudky. Ochucená sůl bude hotová asi za hodinu.

Podobně si můžete připravit i sůl olivovou. V hmoždíři smíchejte 4 lžíce hrubé mořské soli, 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, 4 zelené olivy bez pecky, 2 lžičky kaparů a 1/2 lžičky oregana. Olivovou sůl sušte asi 2 hodiny.

Po usušení soli ještě jednou krátce promíchejte v hmoždíři, aby byly stejnorodé a sypké, ale ještě v nich zůstalo co nejvíce efektních krystalků. Soli jsou výborné hlavně na steaky či na brambory pokapané olivovým olejem a pečené spolu s ochucenou solí v troubě.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč