Pravou, domácí ochucenou sůl, bez chemie a zbytečných přísad si můžete připravit snadno a rychle. Jediné, co k tomu budete potřebovat, je kvalitní sůl, bylinky a trocha té fantazie. Pro začátek pro vás máme pár tipů.
Skvělou bylinkovou sůl, která vám ve vzduchotěsné nádobě vydrží až tři týdny, vyrobíte pouhým smícháním čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián, máta…) se solí. Pro zvýraznění chuti i vůně bylinek smíchejte nejdříve bylinky s trochou soli v hmoždíři, pořádně vše smíchejte a teprve poté přidejte do zbytku soli (v poměru cca 1–2 lžíce čerstvých bylinek na 1/2 hrnku soli).
Sůl si kupte opravdu kvalitní, ideální jsou mořská, hrubozrnná, himálajská růžová nebo nejlépe fleur de sal, která je jednou z nejlepších.
Na ostrou citronovou sůl dejte do hmoždíře 4 lžíce hrubé mořské soli, strouhanou kůru ze 2 citronů (chemicky neošetřených), 10 malých sušených chilli papriček, vše dobře promíchejte a trochu podrťte. Směs pak vysypte na plech vyložený papírem na pečení a dejte sušit do pootevřené trouby na 50–75 °C. Během sušení občas prsty rozemněte případné hrudky. Ochucená sůl bude hotová asi za hodinu.
Podobně si můžete připravit i sůl olivovou. V hmoždíři smíchejte 4 lžíce hrubé mořské soli, 3 stroužky česneku nakrájené na plátky, 4 zelené olivy bez pecky, 2 lžičky kaparů a 1/2 lžičky oregana. Olivovou sůl sušte asi 2 hodiny.
Po usušení soli ještě jednou krátce promíchejte v hmoždíři, aby byly stejnorodé a sypké, ale ještě v nich zůstalo co nejvíce efektních krystalků. Soli jsou výborné hlavně na steaky či na brambory pokapané olivovým olejem a pečené spolu s ochucenou solí v troubě.