Upečte si dokonalý mazanec

sdílet:
Správný mazanec vyžaduje dostatek času kvůli svému kynutí. Jestliže ale tolik volna nemáte, nemusíte hned mazanec kupovat. Co takhle nekynutý?

Na Bílou sobotu


Mazanec se stal symbolem začátku velikonočního hodování. Peče se na Bílou sobotu, tedy po skončení půstu. Má krásnou zlatavou barvu a je bohatě posypaný mandlemi. Občas se zdobívá naříznutým křížem, který připomíná Kristovo utrpení. Název vznikl ze slova pomazanec, což bylo pečivo, které se před pečením potírá.

Mazan(cov)é kynutí


Všechny suroviny musejí mít pokojovou teplotu, proto si je připravte s předstihem. Kynutí těsta neurychlíte, ať se snažíte sebevíc. Počítejte tedy s tím, že vám příprava mazance chvíli potrvá. Průvan a chlad kynutí zpomaluje. Droždí používejte čerstvé. Ideální teplota v kuchyni se pro kynutí pohybuje okolo 25 stupňů.

Mouku prosívejte, aby se provzdušnila, a přisypávejte ji postupně, s těstem se bude lépe pracovat. Do většího množství mouky přilijte kvásek a pak až tuk. Kdybyste přilili nejdřív tuk, mouka by se ‚zalepila‘ a neměla by možnost nasát další tekutiny. Po vykynutí těsto ještě jednou prohněťte. Bochánek se během pečení zvětší, proto kolem něj nechte dostatek místa. Upečený mazanec nechte vychladnout na mřížce.

2× mazanec podle Apetitu:



Připravila Lucie Perlíková

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit