Už jste ochutnali kvašený čaj? Dejte si kombuchu

sdílet:
Láká vás Dálný východ svými originálními chutěmi a tradičními postupy při výrobě blahodárných nápojů? Pak vám určitě zachutná kvašený čaj kombucha. Dáme vám hned několik důvodů, proč kombuchu popíjet.

Co to je


Kombucha je houbovitá hmota, která kvasí v oslazeném čaji, a též se jí říká čajová houba. Od pojmenování této houby vzniklo i označení celého nápoje, který vyniká svými prospěšnými vlivy na lidský organismus a nakyslou intenzivní chutí.

 

 

Přírodní léčivo


Tento nápoj pochází ze zemí východní a jihovýchodní Asie, ke kterým se připojuje i Rusko. Už v dřívějších dobách místní lidé zjistili, že díky pití kombuchy se cítí lépe a že mají posílenou imunitu. Kombucha obsahuje organické kyseliny, jako jsou například kyselina mléčná a šťavelová, a je bohatá na vitaminy C, B₁, B₂, B₃, B₆ a B₁₂.

Pomáhá při různých zdravotních obtížích – můžeme jmenovat bolesti hlavy, menstruační bolesti, záněty, stres, trombózu i zažívací potíže. Kombucha má antibiotické účinky, likviduje jedy v organismu a zlepšuje kondici.

 

 

 

 

Jak chutná


Díky kultuře bakterií, které kvasí většinou v černém nebo zeleném čaji s cukrem, vzniká v nápoji alkohol a oxid uhličitý. Obsah alkoholu je však zanedbatelný, takže ji můžou pít i děti a těhotné ženy. Výsledná chuť nápoje se odvíjí od chuti čaje, který je na konkrétní typ kombuchy použit, a také od délky kvašení. Po třech až sedmi dnech se v kombuše vytvoří bublinky a chuťově připomíná šumivé víno. Čím déle ho necháte kvasit, tím bude kyselejší. Po třech týdnech vznikne z nápoje ocet, který můžete použít běžným způsobem.

 

 

 

 

Kde pořídit


Kombuchu koupíte v obchodech se zdravou výživou nebo v koutku s potravinami z Východu. Denně nepijte více než 300 ml tohoto nápoje. Nejlepší jsou dvě deci nalačno, zbytek před spaním.

 

 

 

 

Skladování


I když samotnou houbu z nápoje vyjmete, kvasinky uvnitř stále pracují, a pokud chcete, aby vám už nápoj více nezkysl, je třeba ho uložit na chladné místo, nejlépe do lednice, kde vydrží ve skleněné lahvi pod korkovou zátkou i pět měsíců. Když se vám uvnitř začnou dělat neestetické chuchvalce, nelekejte se, jsou to opět činné kvasinky. Slijte nápoj přes husté sítko a můžete ho v klidu vypít.

 

 

 

 

Připravila Lucie Perlíková

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit