V období jarního půstu jezte luštěniny

sdílet:
Vašemu tělu luštěniny prospívají. Možná se jim ale vyhýbáte, protože vám po nich bývá těžko. Víme, jak je správně připravit, a to bez nežádoucích vedlejších účinků.

Proč jíst luštěniny


Luštěniny jsou výjimečně zdravé, protože jsou zdrojem důležitých látek, jako jsou uhlovodany, vláknina, minerály a kvalitní bílkoviny. Obsahují minimum tuku. Tuk, který v sobě mají, je zrovna ten dobrý, který pomáhá zpracovávat vitaminy A, D, E, K. Prospěšné nenasycené mastné kyseliny napomáhají správnému fungování mozku.

Vaříme v čiré vodě


Jak připravit luštěniny, aby nenadýmaly? Pokud se zrovna nechystáte připravovat čerstvý hrášek, zelené fazolky či červenou čočku, vybrané sušené luštěniny si vždy 6–12 hodin před vařením namočte do vody. Nejlepší je luštěniny připravit, než jdete spát, nebo ráno, když se chystáte do práce.

Před vařením vodu z luštěnin vylijte a v hrnci je zalijte vodou čistou. Namáčení a vylévání se dělá jednak proto, že se tím vyloučí většina purinů, které způsobují ono problematické nadýmání, a jednak proto, že se tím jednoduše zkrátí doba vaření.

Luštěniny vařte bez soli
, protože by nezměkly. Sůl přidávejte až těsně před koncem vaření. Do hrnce můžete přidat mořskou řasu kombu nebo zeleninu pro lepší stravitelnost. A vyzkoušejte také metodu šoku – k probublávajícím luštěninám občas přilévejte studenou vodu.

5× luštěniny podle Apetitu:



Připravila Lucie Perlíková
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit