0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

V období jarního půstu jezte luštěniny

Křupavý čočkový salát
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Vašemu tělu luštěniny prospívají. Možná se jim ale vyhýbáte, protože vám po nich bývá těžko. Víme, jak je správně připravit, a to bez nežádoucích vedlejších účinků.

Proč jíst luštěniny

Luštěniny jsou výjimečně zdravé, protože jsou zdrojem důležitých látek, jako jsou uhlovodany, vláknina, minerály a kvalitní bílkoviny. Obsahují minimum tuku. Tuk, který v sobě mají, je zrovna ten dobrý, který pomáhá zpracovávat vitaminy A, D, E, K. Prospěšné nenasycené mastné kyseliny napomáhají správnému fungování mozku.

Vaříme v čiré vodě

Jak připravit luštěniny, aby nenadýmaly? Pokud se zrovna nechystáte připravovat čerstvý hrášek, zelené fazolky či červenou čočku, vybrané sušené luštěniny si vždy 6–12 hodin před vařením namočte do vody. Nejlepší je luštěniny připravit, než jdete spát, nebo ráno, když se chystáte do práce.

Před vařením vodu z luštěnin vylijte a v hrnci je zalijte vodou čistou. Namáčení a vylévání se dělá jednak proto, že se tím vyloučí většina purinů, které způsobují ono problematické nadýmání, a jednak proto, že se tím jednoduše zkrátí doba vaření.

Luštěniny vařte bez soli, protože by nezměkly. Sůl přidávejte až těsně před koncem vaření. Do hrnce můžete přidat mořskou řasu kombu nebo zeleninu pro lepší stravitelnost. A vyzkoušejte také metodu šoku – k probublávajícím luštěninám občas přilévejte studenou vodu.

5× luštěniny podle Apetitu:

Připravila Lucie Perlíková

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč