0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vajíčková pomazánka 7x jinak

vajíčková pomazánka s tousty
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Vajíčková pomazánka nebo vajíčkový salát září nejen během svátků jara, kdy nevíme co s vajíčky. Jde celoročně o oblíbenou a jednoduchou náplň chlebíčků a jednohubek, málokdo pohrdne chlebem s vajíčkovou pomazánkou k večeři či k svačině. Sklenice vajíčkové dobroty se hodí jako lahodná a rychlá záchrana před hladem kdykoliv během dne. 

Snadnou pomazánku z vajíček můžete snídat, svačit, večeřet... Nebo ji nachystat předem, když víte, že nebudete mít čas cokoliv dalšího připravovat. V neposlední řadě je vajíčková pomazánka geniálním způsobem, jak zpracovat přebytky vařených vajec z koledy. Aby vás neomrzela, vybrali jsme pro vás 7 různých receptů, se kterými si můžete dál podle fantazie hrát. 

1. Klasika

S majonézou, nebo máslem? Tvaroh, nebo čerstvý sýr? Ať už je ta vaše klasika jakákoliv, vystačíte si jen s pár ingrediencemi a deseti minutami času.

  1. Základem jsou uvařená vejce. Natvrdo, nepřevařená. Oloupejte je, nakrájejte nahrubo nebo použijte speciální kráječ na vajíčka, aby vznikly drobné kostičky.
  2. Pak už je jen na vás, jestli je smícháte s majonézou nebo jinou cestou a pomazánka bude mít tvarohový či sýrový základ. Vajíčkový salát je trochu řidší než pomazánka, použít do něj můžete například zakysanou smetanu či jogurt v kombinaci s majonézou (nebo bez).
  3. K dochucení vřele doporučujeme najemno nakrájenou cibuli či jarní cibulku, plnotučnou hořčici, kyselou okurku, pepř a sůl.
  4. Pro barvu i zdraví můžete přidat také špetku kurkumy. Jarní klasika si žádá jarní bylinku: pažitka představuje tu správnou tečku.

2. Tex-mex inspirace

Klasika je klasika. Aby se neomrzela, můžete ji trochu přiostřit pikantními papričkami jalapeňo a místo pažitky do ní nasekat lístky čerstvého koriandru. Uvidíte, že vás bude bavit.

  • Podobně můžete experimentovat s nakládanými sušenými rajčaty, ančovičkami a bazalkovými lístky při přípravě vajíčkové pomazánky inspirované chutěmi Itálie.

3. S avokádem a jablky

Vajíčková pomazánka, jak ji neznáte. Dokonale zralé avokádo jí dodává na vláčnosti, takže nemusíte ke spojení použít tolik majonézy, křupavé jablíčko ji naopak příjemně osvěží. Takové sendviče představují dokonalé pohoštění k odpolednímu čaji v britském stylu.  

4. Se zeleninou

Připravte pomazánku podle základního receptu. Přidejte zeleninu podle vlastní chuti: sladkou nastrouhanou mrkev, kousek celeru, nadrobno nakrájenou papriku nebo rajče, na tenké proužky nakrájený pórek či nasekanou ředkvičku. I jen jedna surovina navíc pomazánku či salát zpestří a obohatí. 

5. Indická s kari

Držte si klobouky, letíme na výlet, alespoň kulinářsky. Není pochyb, že aromatická kombinace mangového čatní a výrazného kari koření nepochází z české kotliny, přesto udělá na vašich jarních talířích velkou parádu. Ozdobit vajíčkovou pomazánku, do které kari nebo čatní přidáte, můžete třeba nasekanými oříšky kešú nebo arašídy a hrstí zeleného koriandru.

6. Ze skleničky

Stejně efektní jako dezerty do skleničky jsou i tyto poháry naslano. Vajíčkové pomazánce či vajíčkovému salátu elegantní úprava a vrstvení sluší.

7. Bylinková

Bylinky volají jaro. A jsou skvělým způsobem, jak pokaždé nabídnout svým hostům něco jiného.

  • Nasekejte do vajíčkové pomazánky štiplavou pažitku, přidejte i její fialové květy rozebrané na jednotlivé kousky.
  • Pořádnou sílu předá pomazánce i vám medvědí česnek.
  • Jinou chuťovou variaci nabídnou také čerstvý koriandr nebo bazalka.
  • Zapomenout nemůžeme ani na řeřichu, která je díky snadnému pěstování na parapetu za oknem dostupnou variantou i tehdy, když ještě bylinky volně venku nerostou.

Související články

Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...
Zpestřete si vaječnou omeletu náplní
  • Jak na to

Zpestřete si vaječnou omeletu náplní

Chystáte se barvit kraslice a už vám docházejí nápady, jak zužitkovat bílky a žloutky? Omeleta je rychlým a snadným řešením, navíc se dá připravit pokaždé trochu jinak. Poradíme vám, čím omeletu naplnit, aby se nikdy nepřejedla.  ...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit