Vajíčková pomazánka 7x jinak

sdílet:

Vajíčková pomazánka zazáří nejen během svátků jara. Sklenice této dobroty se hodí jako rychlé jídlo na malý hlad kdykoliv během dne. 

Snadnou pomazánku z vajíček můžete snídat, svačit, večeřet... Nebo ji nachystat předem, když víte, že nebudete mít čas cokoliv dalšího připravovat. V neposlední řadě je vajíčková pomazánka geniálním způsobem, jak zpracovat přebytky vařených vajec z koledy. Aby se vám neomrzela, vybrali jsme pro vás 7 různých receptů, se kterými si můžete dál podle fantazie hrát. 

1 Klasika

S majonézou, nebo máslem? Tvaroh, nebo čerstvý sýr? Ať už je ta vaše klasika jakákoliv, vystačíte si jen s pár ingrediencemi a deseti minutami času. Základem jsou dobře uvařená vejce. Natvrdo, nepřevařená. Oloupejte je, nakrájejte nahrubo nebo použijte speciální kráječ na vajíčka, aby vám vznikly drobné kostičky.

Pak už je jen na vás, jestli je smícháte s majonézou nebo půjdete zdravější cestou a pomazánka bude mít tvarohový či sýrový základ. K dochucení vřele doporučujeme najemno nasekanou cibuli, plnotučnou hořčici, pepř a sůl. Pro barvu i zdraví můžete přidat také špetku kurkumy. Jarní klasika si žádá jarní bylinku: pažitka představuje tu správnou tečku.

Sendviče s vajíčkovou pomazánkou

Více

2 Tex-mex inspirace

Klasika je klasika. Aby se neomrzela, můžete ji trochu přiostřit pikantními papričkami jalapeňo a místo pažitky do ní nasekat lístky čerstvého koriandru. Uvidíte, že vás bude bavit. Podobně můžete experimentovat s nakládanými rajčaty, ančovičkami a bazalkovými lístky při přípravě vajíčkové pomazánky inspirované chutěmi Itálie.

Tex-mex vajíčková pomazánka

Více

3 S avokádem a jablky

Vajíčková pomazánka, jak ji neznáte. Dokonale zralé avokádo jí dodává na vláčnosti, takže nemusíte ke spojení použít tolik majonézy, křupavé jablíčko ji naopak příjemně osvěží. Takové sendviče představují dokonalé pohoštění k odpolednímu čaji v britském stylu.  

Čajové sendviče s vajíčkovou pomazánkou

Více

4 Se zeleninou

Připravte pomazánku podle základního receptu. Přidejte zeleninu podle vlastní chuti: sladkou nastrouhanou mrkvičku, kousek celeru, nadrobno nakrájenou papriku nebo rajče, na tenké proužky nakrájený pórek či nasekanou ředkvičku. Vybírejte vždy jeden druh, ať nedopadnete jako pejsek s kočičkou, když pekli dort. Jedna surovina navíc pro obohacení chuti i textury stačí.

5 Indická s kari

Držte si klobouky, letíme na výlet, alespoň kulinářsky. Není pochyb, že aromatická kombinace mangového čatní a výrazného kari koření nepochází z české kotliny, přesto udělá na vašich jarních talířích snad i díky zářivě žluté barvě velkou parádu. Ozdobit ji můžete nasekanými oříšky kešú nebo arašídy.

Sendviče s vajíčkovým salátem s kari

Více

6 Ze skleničky

Stejně efektní jako dezerty do skleničky jsou i tyto poháry naslano. Vajíčkové pomazánce elegantní úprava a vrstvení sluší.

Vrstvené vaječné skleničky

Více

7 Bylinková

Bylinky volají jaro. A jsou skvělým způsobem, jak pokaždé nabídnout svým hostům něco jiného. Nasekejte štiplavou pažitku, přidejte i její fialové květy rozebrané na jednotlivé kousky. Pořádnou sílu předá pomazánce i vám medvědí česnek. Jinou chuťovou variaci nabídnou také čerstvý koriandr nebo bazalka. Zapomenout nemůžeme ani na řeřichu, která je díky snadnému pěstování na parapetu za oknem dostupnou variantou i tehdy, když ještě bylinky volně venku nerostou.

Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit