Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoční krém ve skleničce podle Ivety Fabešové: Elegantní dezert hosty ohromí a příprava zabere jenom chvilku

19. 12. 2024
Vánoční krém Ivety Fabešové
Se souhlasem Ivety Fabešové
Iveta Fabešová Sladká tečka na brunchi u Ivety Fabešové Iveta Fabešová otevřela na Masaryčce novou cukrárnu Další
2 fotky

Ačkoliv patříme k milovníkům tradic, zvláště těch vánočních, rádi zkoušíme i novinky. Ano, v redakci se předháníme, kdo má víc druhů cukroví a kdo letos upekl nejnadýchanější vánočku, ale zároveň každý rok hledáme způsob, jak ozvláštnit sváteční chvíle a osvěžit klasické menu. A letos nás inspirovala cukrářka Iveta Fabešová a její vánoční krém.

Populární cukrářka Iveta Fabešová vydala před dvěma lety kuchařku Vše sváteční a ta se letos stala naší velkou inspirací. Kromě tradičního cukroví, které zvládne skutečně každý, v ní totiž najdete i kousky, které už vyžadují jisté cukrářské zkušenosti, zajímavé slavnostní dorty, punče a likéry, ale také krémy. A právě ten vánoční jsme se letos rozhodli vyzkoušet. 

Důvod je zcela jasný – je to prima změna.

Proč o Vánocích připravit krémy do skleničky?

Krémy ve skleničce k Vánocům sice typicky nepatří, ale není to právě ten nejlepší důvod, proč je letos zkusit? Kromě toho, že „změna je život“ , argumentů pro je daleko víc: 

  • Dokonalé porce: Každý z hostů má svoji sklenku, máte tedy jasno, že vyjde na všechny. A vám odbyde složité porcování nebo servírování
  • Oku lahodící: Je to velmi efektní typ dezertu – elegantní a luxusní
  • Rychlé na přípravu: Kromě toho, že si lze tento dezert připravit i den dopředu, je obecně příprava velmi jednoduchá. Krém nalijete do skleničky a nazdobíte dle libosti (šlehačkou, ovocem, nastrouhanou čokoládou apod.).
  • Variabilita: Kreativitě se během přípravy meze nekladou a vy můžete krémů nachystat víc – dáte tak mimo jiné najevo, jak vnímáte chuťové preference všech blízkých. Někdo si nejvíc pochutná na čokoládě, jiný má rád krémy s alkoholem a někoho zase potěšíte kokosem. 

Vánoční krém podle Ivety Fabešové

Na krém budete potřebovat (4 porce): 1 g plátkové želatiny, studenou vodu na nabobtnání želatiny, 8 g sušeného kokosového mléka, 56 g kokosového mléka, 118 g bílé čokolády, 200 g smetany ke šlehání (min. 33%), 6 g kokosového likéru Malibu

Postup:

  • Želatinu dejte do studené vody a nechte ji nabobtnat. Poté přebytečnou vodu z želatiny vymačkejte.
  • Sušené kokosové mléko smíchejte s kokosovým mlékem v hrnci a zahřejte na 60 °C.
  • Do jiné nádoby vložte rozlámanou bílou čokoládu s nabobtnalou plátkovou želatinou, zalijte připraveným mlékem a nechte rozpustit. Pomocí ponorného mixéru vytvořte emulzi. Přilijte smetanu a likér a opět promíchejte.
  • Dejte vychladit minimálně na 6 hodin do lednice a poté vyšlehejte v jemný krém, který přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.

Na ovocnou směs si připravte: 50 g ananasu nakrájeného na kostičky,  2 ks mučenky

Postup:

  • V míse smíchejte nakrájený ananas a semínka z mučenky. Mučenky rozřízněte napůl a dužiny pomocí lžíce vydlabejte.
  • Do širokých skleniček na šampaňské nastříkejte trochu krému, pak přidejte malé množství ovocné směsi, znovu krém a nakonec opět ovoce.

Zdroje: Apetit, kuchařka Vše sváteční (Iveta Fabešová, Albatros)

Sdílet článek

Náplně a krémy Vánoce Cukráři a cukrářky Vánoční cukroví

Související články