Ačkoliv patříme k milovníkům tradic, zvláště těch vánočních, rádi zkoušíme i novinky. Ano, v redakci se předháníme, kdo má víc druhů cukroví a kdo letos upekl nejnadýchanější vánočku, ale zároveň každý rok hledáme způsob, jak ozvláštnit sváteční chvíle a osvěžit klasické menu. A letos nás inspirovala cukrářka Iveta Fabešová a její vánoční krém.
Populární cukrářka Iveta Fabešová vydala před dvěma lety kuchařku Vše sváteční a ta se letos stala naší velkou inspirací. Kromě tradičního cukroví, které zvládne skutečně každý, v ní totiž najdete i kousky, které už vyžadují jisté cukrářské zkušenosti, zajímavé slavnostní dorty, punče a likéry, ale také krémy. A právě ten vánoční jsme se letos rozhodli vyzkoušet.
Důvod je zcela jasný – je to prima změna.
Proč o Vánocích připravit krémy do skleničky?
Krémy ve skleničce k Vánocům sice typicky nepatří, ale není to právě ten nejlepší důvod, proč je letos zkusit? Kromě toho, že „změna je život“ , argumentů pro je daleko víc:
- Dokonalé porce: Každý z hostů má svoji sklenku, máte tedy jasno, že vyjde na všechny. A vám odbyde složité porcování nebo servírování.
- Oku lahodící: Je to velmi efektní typ dezertu – elegantní a luxusní.
- Rychlé na přípravu: Kromě toho, že si lze tento dezert připravit i den dopředu, je obecně příprava velmi jednoduchá. Krém nalijete do skleničky a nazdobíte dle libosti (šlehačkou, ovocem, nastrouhanou čokoládou apod.).
- Variabilita: Kreativitě se během přípravy meze nekladou a vy můžete krémů nachystat víc – dáte tak mimo jiné najevo, jak vnímáte chuťové preference všech blízkých. Někdo si nejvíc pochutná na čokoládě, jiný má rád krémy s alkoholem a někoho zase potěšíte kokosem.
Vánoční krém podle Ivety Fabešové
Na krém budete potřebovat (4 porce): 1 g plátkové želatiny, studenou vodu na nabobtnání želatiny, 8 g sušeného kokosového mléka, 56 g kokosového mléka, 118 g bílé čokolády, 200 g smetany ke šlehání (min. 33%), 6 g kokosového likéru Malibu
Postup:
- Želatinu dejte do studené vody a nechte ji nabobtnat. Poté přebytečnou vodu z želatiny vymačkejte.
- Sušené kokosové mléko smíchejte s kokosovým mlékem v hrnci a zahřejte na 60 °C.
- Do jiné nádoby vložte rozlámanou bílou čokoládu s nabobtnalou plátkovou želatinou, zalijte připraveným mlékem a nechte rozpustit. Pomocí ponorného mixéru vytvořte emulzi. Přilijte smetanu a likér a opět promíchejte.
- Dejte vychladit minimálně na 6 hodin do lednice a poté vyšlehejte v jemný krém, který přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou.
Na ovocnou směs si připravte: 50 g ananasu nakrájeného na kostičky, 2 ks mučenky
Postup:
- V míse smíchejte nakrájený ananas a semínka z mučenky. Mučenky rozřízněte napůl a dužiny pomocí lžíce vydlabejte.
- Do širokých skleniček na šampaňské nastříkejte trochu krému, pak přidejte malé množství ovocné směsi, znovu krém a nakonec opět ovoce.
Zdroje: Apetit, kuchařka Vše sváteční (Iveta Fabešová, Albatros)