Vánoční recepty Mirky van Gils Slavíkové – vyzkoušejte její famózní vánočku a hříšné čokoládové cookies

sdílet:
V rozhovoru nám světoznámá a cenami ověnčená cukrářka Mirka van Gils Slavíková prozradila, že bez poctivé vláčné vánočky si neumí představit Vánoce. Je to tradice, kterou má neodmyslitelně spjatou s milovanou babičkou. A ihned se s námi podělila i o svůj vyladěný recept na vánočku s marcipánem. Navíc přidala i hříšné čokoládové cookies. Ale pozor, jsou prudce návykové!

„Vánočka má mezi sladkým pečivem výjimečné postavení už od 16. století, kdy ji pekli jen mistři pekařského cechu a sloužila jako dar šlechtě a radním. Stala se tradičním symbolem českých Vánoc, i když její vzácnost na štědrovečerním stole trochu vzala za své, protože se v současné době prodává po celý rok. U nás doma je ale jen na Vánoce a ráda si s její recepturou pohrávám,“ prozrazuje Mirka. Její vánočka je voňavá a vláčná, kromě rozinek a mandlí v ní najdete i pražené lískové oříšky a marcipán. Navíc se s námi podělila i o recept na čokoládové cookies, které v sobě ukrývají překvapení v podobě ganache. „Inspiraci na čokoládové cookies jsem si přivezla z amerického Massachusetts. Tyhle sušenky narozdíl od vánočky příliš dlouhou historii nemají, ale naprosto nás ovládly. Vždy je dobré mít něco po ruce, když není čas péct, a tyhle sušenky jsou to pravé,“ dodává. Více o Mirčiných oblíbených receptech a plánech do budoucna se můžete dočíst v našem rozhovoru.

Vánočka, archiv Mirky van Gils SlavíkovéVánočka podle Mirky van Gils Slavíkové

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 250 g mléka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 8 g soli
  • 4 žloutky
  • 14 g sušeného droždí
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 1/3 nastrouhaného muškátového oříšku
  • 100 g rozinek namočených v rumu
  • 100 g pražených lískových oříšků, drcených
  • 80 g plátkových mandlí
  • 300 g marcipánu
  • 1 vejce na potření
     

Příprava jídla

1 Do prosáté mouky uděláme důlek a do něj vlijeme vlažné mléko, ve kterém jsou rozmíchané žloutky a droždí. Přidáme rozpuštěné máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, nastrouhaný muškátový oříšek, vanilku a zaděláme těsto, které se nesmí lepit. Nakonec zapracujeme rozinky a lískové oříšky. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Během kynutí těsto dvakrát srazíme a opět necháme vykynout. Po třetím vykynutí rozdělíme těsto na 9 pramenů, které necháme odpočinout. Ze čtyř upleteme základ vánočky. Ze tří dílů vyválíme plátky v délce vánočky. Do každého plátku vložíme váleček marcipánu, zabalíme a zapleteme cop, který položíme na základ potřený vejcem. A ze zbylých dvou pramenů spleteme třetí část, kterou položíme na potřené střední patro.

2 Vánočku na třech místech křížem protneme špejlemi a necháme velmi dobře vykynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v troubě rozehřáté na 190 °C asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 175 °C. Celkem pečeme asi 40 minut.

Mirka van Gils Slavíková (nejen) o vánočním pečení: Držte se receptů a vsaďte na kvalitu

Více

Čokoládové cookies, archiv Mirky van Gils SlavíkovéČokoládové cookies

Ingredience

  • 125 g másla
  • 110 g hnědého cukru
  • 100 g moučkového cukru
  • 70 g vajec
  • 90 g kukuřičného škrobu
  • 140 g hladké mouky
  • 3 g soli
  • 2 g kypřicího prášku do pečiva
  • 25 g kakaa holandkého typu
  • 140 g čokolády
  • 200 g nadrcených kakaových bobů
     

NA GANACHE

  • 115 g tmavé čokolády
  • 90 g smetany ke šlehání
     

Příprava jídla

1 Nejprve připravíme ganache. Smetanu ke šlehání přivedeme k varu, nalijeme na rozlámanou a změklou čokoládu a mícháme, až je čokoláda hladká. Z krému připravíme kuličky o průměru 2,5 cm a necháme je zmrazit.

2 Utřeme máslo s hnědým a moučkovým cukrem, přidáme celá vejce, pak sůl, kakaový prášek, kukuřičný škrob, kypřicí prášek do pečiva a hladkou mouku (suchou směs nejdřív prosijeme). Vymícháme pečlivě těsto.

3 Když je těsto hladké, přidáme nasekanou čokoládu. Vytvarujeme asi 40g kuličky. Zmrazenou kuličku ganache vmáčkneme do hmoty čokoládové sušenky a vytvoříme kouli. Tu obalíme v drceném kakaovém bobu. Lehce stlačíme do placičky a pečeme asi 10 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Související články

  • Novinky a zajímavosti

Chcete vidět zlaté prasátko?

Kde se vzalo zlaté prasátko?Zlaté prasátko je dle pověry vidina, která se člověku zjeví jako odměna za to, že dodržel během Štědrého dne půst. V některých rodinách se nejí vůbec nic, jinde půst spočívá ve vynechání masa. A...

Comments

Anonym

Dobrý den, v receptu na vánočku není uvedeno, v jaké fázi zapracovat rozinky, a ještě mne zajímá, zda všechny čtyři žloutky mají být použity na potírání, nebo zda patří nějaké také do těsta. Děkuji za odpověď, Veronika.

Martina Zajícová

Dobrý den, paní Kůrková,
odpovědi jsme zjistili a recept upravili.

Moc děkujeme a přejeme krásný závěr roku i start toho nového,
redakce Apetitu

Obchod Apetit