Vaříme s citrusy

Vaříme s citrusy
sdílet:
Slunečních paprsků je venku pomálu, pusťme je alespoň do kuchyně. Citrusové plody jsou v chladném zimním období v nejlepší formě. Skvěle chutnají čerstvé i tepelně upravené.

Citrony


Celé plody se v jídle uplatní, pokud je předem naložíte do soli (návod zde). Pak je můžete přidat do tažínů a pokrmů na arabský způsob. Citronová šťáva je vynikající v kombinaci s panenskými oleji do zálivek na saláty. Často se používá také do marinád, protože výborně ochucuje a zkřehčuje maso. Citrony by neměly chybět u rybích pokrmů, ať už jako součást omáčky, nebo na zakapání masa. Strouhanou kůru z biocitronů využijete do moučníků, sorbetů a v kombinaci s dalším kořením se hodí i na pečené maso. Náš oblíbený recept? Kuře na citronech s petrželkovými bramborami (recept). Italská klasika podle úžasné Marcelly Hazan. Snadné, a přitom dokonalé!

Pomeranče


Dužina oloupaných filátek pomerančů se hodí do salátů. Sluší jí kombinace s listovými saláty, rybami, především lososem a makrelou, či luštěninami (doporučujeme krémovou cizrnu). Pomeranče bez slupky můžete přidat do pekáčku ke kuřeti nebo kachně. Nastrouhanou kůru z biopomerančů použijte podobně jako tu z citronů: do moučníků, zmrzlin, krémů a dezertů. Čerstvá šťáva najde uplatnění v omáčkách k drůbeži či tučnějším rybám. My si pomeranče zamilovali ve voňavém krémovém dortu (recept).

Grapefruity


Nahořklé grapefruity povzbuzují chuť k jídlu a podporují zažívání. Využijte toho a podávejte je jako součást předkrmu či závěrečného chodu po sytých jídlech. Zajímavé jsou v kombinaci s fenyklem a jablky. Ti, co se nebojí hořkých tónů, mohou grapefruit spárovat také s čekankou. Náš redakční tip? Namíchejte si osvěžující grapefruitovou limonádu (recept).
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit