Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaříme s citrusy

mísa s ovocem - citrusy, jablka, hrušky
ZDROJ: PXhere.com
sdílet:

Slunečních paprsků je venku pomálu, pusťme je alespoň do kuchyně. Citrusové plody jsou v chladném zimním období v nejlepší formě. Skvěle chutnají čerstvé i tepelně upravené.

Citrony

Celé plody se v jídle uplatní, pokud je předem naložíte do soli (návod zde). Pak je můžete přidat do tažínů a pokrmů na arabský způsob. Citronová šťáva je vynikající v kombinaci s panenskými oleji do zálivek na saláty. Často se používá také do marinád, protože výborně ochucuje a zkřehčuje maso. Citrony by neměly chybět u rybích pokrmů, ať už jako součást omáčky, nebo na zakapání masa.

Strouhanou kůru z biocitronů využijete do moučníků, sorbetů a v kombinaci s dalším kořením se hodí i na pečené maso. Náš oblíbený recept? Kuře na citronech s petrželkovými bramborami (recept). Italská klasika podle úžasné Marcelly Hazan. Snadné, a přitom dokonalé!

Pomeranče

Dužina oloupaných filátek pomerančů se hodí do salátů. Sluší jí kombinace s listovými saláty, rybami, především lososem a makrelou, či luštěninami (doporučujeme krémovou cizrnu). Pomeranče bez slupky můžete přidat do pekáčku ke kuřeti nebo kachně. Nastrouhanou kůru z biopomerančů použijte podobně jako tu z citronů: do moučníků, zmrzlin, krémů a dezertů. Čerstvá šťáva najde uplatnění v omáčkách k drůbeži či tučnějším rybám. My si pomeranče zamilovali ve voňavém krémovém dortu (recept).

Grapefruity

Nahořklé grapefruity povzbuzují chuť k jídlu a podporují zažívání. Využijte toho a podávejte je jako součást předkrmu či závěrečného chodu po sytých jídlech. Zajímavé jsou v kombinaci s fenyklem a jablky. Ti, co se nebojí hořkých tónů, mohou grapefruit spárovat také s čekankou. Náš redakční tip? Namíchejte si osvěžující grapefruitovou limonádu (recept).

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín