Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoce: Obarvěte vajíčka tím, co máte ve spíži. V košíku koledníků se budou vyjímat

Velikonoční vejce
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Skvěle ale také poslouží červená řepa, kurkuma nebo špenát, Zkuste barvit s pomocí přírody, většinu přírodních barev ani nemusíte extra kupovat. 

Než se pustíte do barvení vajíček, připravte si vše potřebné. Aby barvy dobře chytly na skořápky, důkladně vejce očistěte a odmastěte.

  • Pro každou barvu připravte hrnec s cca třičtvrtě litrem vody, do nějž vložte přírodní materiál k obarvení. Čím více budete mít zdroje barviva – kurkumy, zelí apod., tím intenzivnější barvy dosáhnete.
  • K barvicímu roztoku přidejte 2 lžíce octa. Vodu se zvolenou barvící surovinou a octem přiveďte k varu, vložte do ní vajíčka a 10 minut povařte.
  • Vypněte sporák, ale vajíčka nevyndávejte, nechte je v hrnci až do úplného vychladnutí.
  • Pak vejce vyjměte děrovanou lžící a na suché papírové utěrce nechejte oschnout.  

Na pomoc doporučujeme použít ochranné jednorázové rukavice, kurkuma či řepa totiž dokáže obarvit nejen vejce ale celou kuchyň včetně vašich rukou.

Hnědá: cibulové slupky

Cibulové slupky obsahují flavonoidy, které jim dodávají hnědou barvu. Tou dokonale obarvíte nejen vajíčka, ale použít ji můžete také například jako přírodní barvivo na vlasy.

  • Do hrnce s vodou a octem vložte cibulové slupky. Čím více slupek, tím tmavší bude barva. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Poté přidejte vajíčka.

Žlutá: kurkuma

Pokud toužíte po zářivé žluto-oranžové barvě na velikonočních vejcích, použijte 3 vrchovaté lžíce mleté kurkumy. Mletý oddenek kurkumovníku dlouhého obsahuje barvivo kurkumin, které dokonale ulpívá na povrchu vaječné skořápky (a nejen jí).

  • Pro barvení vajec na žluto se nejlépe hodí vajíčka s bílou skořápkou, na které barva lépe vynikne.

Červená a růžová: červená řepa

Krásný růžový odstín ponesou vajíčka obarvená červenou řepou, která vděčí za svou barvu betaninu. Do vody s octem přidejte červenou řepu a povařte dle návodu. 

  • Růžový odstín se bude lépe vyjímat na  bilých skořápkách.

Zelená: špenát nebo nať z petržele

Zelené barvivo chlorofyl obsažené v zelených listech promění bílá vajíčka v zelinkavá až zelená.

  • Stačit vám bude větší hrst čerstvého špenátu, případně kus mraženého špenátového protlaku nebo petrželová nať, které povaříte s vodou s přídavkem octa.

Modrá: červené zelí nebo borůvky

Antokyany v červeném zelí promění bílé skořápky vajíček v modré. Potřebovat budete čtvrt hlávky červeného zelí, které povaříte v octové vodě.

  • Pro dosažení modré barvy můžete použít také mražené borůvky. Čím více borůvek do vody přidáte, tím sytější modř získáte.

Obtisky, batiky a lesk

  • Pokud vás lákají přírodní obtisky nebo batika, obětujte jedny silonové punčochy. Vajíčko vložte do punčochy společně s lístkem nebo rostlinkou přitisklou ke skořápce. Utáhněte, zavažte a takto připravená vajíčka vkládejte do vody a vařte dle výše uvedených instrukcí.
  • Batikovaných vajíček docílíte tak, že je obalíte v gáze nebo obinadle, případně několika gumičkami obepnete z různých stran.
  • Aby se obarvená vajíčka efektně leskla, potřete je olejem nebo jiným tukem.
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...