Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Velikonoce: Obarvěte vajíčka tím, co máte ve spíži. V košíku koledníků se budou vyjímat

Velikonoční vejce
ZDROJ: Pexels
sdílet:

Cibulové slupky na obarvení velikonočních vajíček zná určitě každý. Skvěle ale také poslouží červená řepa, kurkuma nebo špenát, Zkuste barvit s pomocí přírody, většinu přírodních barev ani nemusíte extra kupovat. V

Než se pustíte do barvení vajíček, připravte si vše potřebné. Aby barvy dobře chytly na skořápky, důkladně vejce očistěte a odmastěte.

  • Pro každou barvu připravte hrnec s cca třičtvrtě litrem vody, do nějž vložte přírodní materiál k obarvení. Čím více budete mít zdroje barviva – kurkumy, zelí apod., tím intenzivnější barvy dosáhnete.
  • K barvicímu roztoku přidejte 2 lžíce octa. Vodu se zvolenou barvící surovinou a octem přiveďte k varu, vložte do ní vajíčka a 10 minut povařte.
  • Vypněte sporák, ale vajíčka nevyndávejte, nechte je v hrnci až do úplného vychladnutí.
  • Pak vejce vyjměte děrovanou lžící a na suché papírové utěrce nechejte oschnout.  

Na pomoc doporučujeme použít ochranné jednorázové rukavice, kurkuma či řepa totiž dokáže obarvit nejen vejce ale celou kuchyň včetně vašich rukou.

Hnědá: cibulové slupky

Cibulové slupky obsahují flavonoidy, které jim dodávají hnědou barvu. Tou dokonale obarvíte nejen vajíčka, ale použít ji můžete také například jako přírodní barvivo na vlasy.

  • Do hrnce s vodou a octem vložte cibulové slupky. Čím více slupek, tím tmavší bude barva. Přiveďte k varu a vařte 10 minut. Poté přidejte vajíčka.

Žlutá: kurkuma

Pokud toužíte po zářivé žluto-oranžové barvě na velikonočních vejcích, použijte 3 vrchovaté lžíce mleté kurkumy. Mletý oddenek kurkumovníku dlouhého obsahuje barvivo kurkumin, které dokonale ulpívá na povrchu vaječné skořápky (a nejen jí).

  • Pro barvení vajec na žluto se nejlépe hodí vajíčka s bílou skořápkou, na které barva lépe vynikne.

Červená a růžová: červená řepa

Krásný růžový odstín ponesou vajíčka obarvená červenou řepou, která vděčí za svou barvu betaninu. Do vody s octem přidejte červenou řepu a povařte dle návodu. 

  • Růžový odstín se bude lépe vyjímat na  bilých skořápkách.

Zelená: špenát nebo nať z petržele

Zelené barvivo chlorofyl obsažené v zelených listech promění bílá vajíčka v zelinkavá až zelená.

  • Stačit vám bude větší hrst čertvého špenátu, případně kus mraženého špenátového protlaku nebo petrželová nať, které povaříte s vodou s přídavkem octa.

Modrá: červené zelí nebo borůvky

Antokyany v červeném zelí promění bílé skořápky vajíček v modré. Potřebovat budete čtvrt hlávky červeného zelí, které povaříte v octové vodě.

  • Pro dosažení modré barvy můžete použít také mražené borůvky. Čím více borůvek do vody přidáte, tím sytější modř získáte.

Obtisky, batiky a lesk

  • Pokud vás lákají přírodní obtisky nebo batika, obětujte jedny silonové punčochy. Vajíčko vložte do punčochy společně s lístkem nebo rostlinkou přitisklou ke skořápce. Utáhněte, zavažte a takto připravená vajíčka vkládejte do vody a vařte dle výše uvedených instrukcí.
  • Batikovaných vajíček docílíte tak, že je obalíte v gáze nebo obinadle, případně několika gumičkami obepnete z různých stran.
  • Aby se obarvená vajíčka efektně leskla, potřete je olejem nebo jiným tukem.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín

Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete
  • Tipy a triky

Jak uvařit dokonalou rýži basmati, po které nepřiberete

Rýže basmati vyniká svými dlouhými zrny a aromatickou chutí, podobně jako rýže jasmínová. Roste v podhůří Himálaje, kde jí místní podmínky dodávají jedinečné aroma. Skvěle doprovodí indické pokrmy, nemusíte se však ostýchat uvařit ji i ke...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč