Velikonoční beránek - tipy a triky, které vám pomohou s přípravou

Velikonoční beránek
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Velikonoční beránek je jednou z věcí, která by na velikonočním stole rozhodně neměla chybět, ať už jako roztomilá dekorace nebo tradiční moučník. Prozradíme vám pár tipů a triků, které vám pomohou s jeho přípravou, aby se vám beránek povedl co nejlépe, a nejen krásně ozdobil stůl, ale také dobře chutnal.

Jak na toho nejlepšího beránka?

Rozhodli jste se upéct na letošní Velikonoce beránka, ale nevíte, z jakého těsta ho připravit a jakou formu si vybrat, aby byl výsledek co nejlepší? Připravili jsme si pro vás přehled různých druhů těst i forem, který vám rozhodování usnadní.

Těsto

Říká, se že druhů velikonočních beránků je zhruba stejně jako druhů bábovky, a je to pravda. Pustit se tak můžete do beránka šlehačkového, tvarohového, kynutého nebo třeba třeného. Každé těsto má svá pro i proti, je jen na vás, které se rozhodnete vyzkoušet a které vám nejvíce zachutná.

  • Třené těsto má několik výhod. Je hutnější, takže beránek bude pěkně pevný a nehrozí, že se rozpadne. Jeho hlavní výhodou však je, že je lepší druhý den, když se trochu rozleží. Těsto je pak ještě vláčnější a jemnější. To je u beránka žádoucí, protože než se do něj pustíte, slouží obvykle den či dva jako ozdoba na stole.
  • Beránek z tvarohového těsta bude díky extra dávce tvarohu úžasně vláčný, a také trochu zdravější.

  • Šlehačkové těsto vám zajistí voňavého, vláčného a krásně světlého beránka. Těsto je ale křehké, proto si dávejte pozor, aby se vám beránek nepolámal.
  • Chcete-li, aby se váš beránek chutí podobal mazanci, připravte si ho z kynutého těsta.

Tip: Mouku vždy prosejte, těsto bude jemnější a kypřejší. Ořechy nasekejte až těsně před tím, než je přidáte do těsta, beránek bude voňavější.

Vyberte správnou formu

Existují také různé druhy forem na beránka. Základem je vybrat si jednodílné nebo dvoudílné provedení. Záleží samozřejmě na vás, zda chcete mít beránka celého i s pěknou zadní částí.

  • Pokud si vyberete dvoudílnou formu, budete mít jistotu, že těsto při vyběhnutí nepopraská.

A co materiál?

Na řadu přichází výběr správného materiálu formy.

  • V obchodech nejčastěji narazíte na formy plechové, keramické a silikonové formy. Plechové a keramické formy jsou sázkou na jistotu, protože na rozdíl od silikonové dobře vedou teplo a zaručí propečenou kůrku.
  • Při koupi byste měli vyzkoušet, zda je forma stabilní a dobře stojí. To platí především u formy silikonové.
  • Neméně důležité je vyzkoušet, zda jste schopní udržet ji v jedné ruce, což se hodí při vyklápění.

Tip: Nejlépe uděláte, pokud si vyberete materiál, se kterým už máte zkušenost a dobře se vám s ním pracuje. Pokud tedy například bábovku pečete v plechové formě a jste s ní spokojení, pravděpodobně neuděláte chybu, když si pořídíte plechovou formu na beránka.

Pečení

Beránka pečte vždy podle návodu v konkrétním receptu, doba pečení se většinou pohybuje od 45 do 60 minut. Ideální je péct na střední mřížce shora i zdola při teplotě 180 °C. Že je beránek hotový poznáte nejlépe tak, když do něj zapíchnete špejli. Pokud vám na ni nezůstane mokré těsto, je beránek dokonale propečený.

Vyklápění z formy

Základem je formu před tím, než do ní nalijete těsto, důkladně vymazat máslem a vysypat moukou. Po upečení na beránka nespěchejte a vyklopte ho, až když je úplně vychladlý. Jedině tak se vám ho podaří snadno dostat z formy, aniž by popraskal. A jak na to?

  • Do jedné ruky chytněte formu s beránkem, do druhé velký talíř.
  • Položte ho na beránka a obojí najednou překlopte. Beránek by měl z formy samovolně vyklouznout.
  • Poté ho nechte ještě chvíli ležet na talíři, aby se zpevnil. Jakmile beránka postavíte, můžete se pustit do zdobení – pocukrujte ho, z rozinek, hřebíčku nebo mandlí udělejte oči a nezapomeňte na veselou mašličku kolem krku.

Držíme vám palce při pečení velikonočního beránka a přejeme hezké Velikonoce.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit