Vína z Bordeaux: základní informace

vino
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:
Francie ročně vyprodukuje až 700 milionů hektolitrů vína a řadí se mezi největší producenty tohoto lahodného nápoje na světě. Nejznámější vinařská oblast Bordeaux se na tomto množství podílí z 15 procent.

Oblast se nachází na jihozápadě Francie a sahá až k břehům Atlantského oceánu. Přes 20 000 majitelů vinic pěstuje révu na 100 000 hektarech půdy. Bordeaux má deset podoblastí, z nichž každá má svůj specifický charakter. Ten se promítá do výroby i do výsledné kvality vín.

Nejznámějším regionem je Médoc, z něhož pochází většina vín s nejvyšší klasifikací. Název pochází z latinského medio aquae – mezi vodami. Poloha mezi Atlantským oceánem a řekou Gironde se podílí na charakteru místních vín, protože rozsáhlé vodní plochy vytvářejí v oblasti specifické mikroklima. Vína s označením Médoc jsou pouze červená a vyrábějí se z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet franc.

Cena vína z této oblasti se může vyšplhat až k 30 000 Kč za lahev. Pokud si chcete dopřát dobré víno z Bordeaux, bude vám stačit peněz o poznání méně. Doporučuje se nekupovat vína s cenou pod 250 Kč. Skutečně kvalitní vína pak seženete mezi 400 až 600 Kč.

Související články

Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled.  ...
Jak správně vychladit víno
  • Tipy a triky

Jak správně vychladit víno

Výběrem vína to nekončí. Aby vám opravdu chutnalo, je třeba ho také správně vychladit. Víno nesmí být přechlazené ani příliš teplé. Při nižších teplotách se neuvolňují vonné látky a víno chutná fádně. V teplejším víně zase dominuje chuť...
Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Jak ochutnávat víno v restauraci
  • Tipy a triky

Jak ochutnávat víno v restauraci

Před objednávkou vína Poté, co vám číšník přinese vinný lístek, vybíráte si víno sami, nebo se ho rovnou můžete zeptat, jaká vína doporučuje. Ptejte se na jejich původ i vlastnosti. Nebojte se říct si o tip i v jiné cenové kategorii,...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit