0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vína z Bordeaux: základní informace

vino
ZDROJ: Unsplash.com
sdílet:
Francie ročně vyprodukuje až 700 milionů hektolitrů vína a řadí se mezi největší producenty tohoto lahodného nápoje na světě. Nejznámější vinařská oblast Bordeaux se na tomto množství podílí z 15 procent.

Oblast se nachází na jihozápadě Francie a sahá až k břehům Atlantského oceánu. Přes 20 000 majitelů vinic pěstuje révu na 100 000 hektarech půdy. Bordeaux má deset podoblastí, z nichž každá má svůj specifický charakter. Ten se promítá do výroby i do výsledné kvality vín.

Nejznámějším regionem je Médoc, z něhož pochází většina vín s nejvyšší klasifikací. Název pochází z latinského medio aquae – mezi vodami. Poloha mezi Atlantským oceánem a řekou Gironde se podílí na charakteru místních vín, protože rozsáhlé vodní plochy vytvářejí v oblasti specifické mikroklima. Vína s označením Médoc jsou pouze červená a vyrábějí se z odrůd Cabernet Sauvignon, Merlot a Cabernet franc.

Cena vína z této oblasti se může vyšplhat až k 30 000 Kč za lahev. Pokud si chcete dopřát dobré víno z Bordeaux, bude vám stačit peněz o poznání méně. Doporučuje se nekupovat vína s cenou pod 250 Kč. Skutečně kvalitní vína pak seženete mezi 400 až 600 Kč.

Související články

Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. ...
Jak poznat dobré víno
  • Zajímavosti

Jak poznat dobré víno

Vinný seminář, který vznikl ve spolupráci se Scuk.cz, je rozdělen do tří tematických bloků. V úvodu vás lektor Matouš Petráň ve stručnosti zasvětí do historie vína a vysvětlí vám, jaká je úloha sommeliéra. Dozvíte se také, jakým způsobem...
Jak ochutnávat víno v restauraci
  • Tipy a triky

Jak ochutnávat víno v restauraci

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit