Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víno s přívlastkem?

hrozny
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Čtete na etiketě kabinet, pozdní sběr nebo výběr z cibéb a nejste si jistí, co to znamená? Jistě nejste sami. Podívejte se na následující přehled a příště už  bude výběr vína hračka.

Vína s přívlastkem jsou odrůdová vína prvotřídní jakosti, která nebyla doslazena řepným cukrem. Vyrábějí se z hroznů, které zůstávají na keřích až do pozdního podzimu, takže se v přezrálých plodech koncentruje aroma a chuť. Při jejich zpracování nesmí být použit žádný typ chemické konzervace, pouze síra.

Podle obsahu cukernatosti se dělí na tyto typy:
 

  • Kabinet – lehké a svěží víno (hrozny dosáhly 19 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Pozdní sběr – aromatické, těžší víno (hrozny dosáhly 21 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z hroznů – těžší až těžká vína, vyšší obsah alkoholu, intenzivní aroma (hrozny dosáhly 24 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z bobulí – těžká vína, silná vůně po ovoci (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z cibéb (botrytický výběr) – víno z hroznů s ušlechtilou šedou plísní, syté barvy, medové vůně (hrozny dosáhly 32 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Ledové víno – jemné aroma, lehce kořeněná chuť, hrozny se sklízejí při teplotách -7 °C a nižších (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Slámové víno – aromatické, chuťově plné víno, hrozny byly skladovány na slámě či rákosu, nebo po dobu tří měsíců zavěšeny ve větraném prostoru (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)

Související recepty

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní
  • Zajímavosti

Dýňové donuty bez smažení: Sladká tečka za sezonou dýní

Zbyla vám doma dýně, která čeká na svou poslední šanci zazářit? Proměňte ji ve voňavé dýňové donuty! Z jedné dýně tak zvládnete připravit nejen dýňovou polévku na zahřátí, ale i sladkou tečku, která elegantně uzavře dýňovou sezonu. ...
Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům
  • Tipy a triky

Jak vyškvařit sádlo: Krok za krokem k lahodným škvarkům

Škvarky, které křupnou při každém soustu, a sádlo, které dodá poctivou chuť každému receptu, zvládnete připravit i vy doma. Stačí jen dodržet náš jednoduchý postup krok za krokem a výsledek vás určitě nadchne – ať už je namažete na chleba,...