0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Víno s přívlastkem?

hrozny
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Čtete na etiketě kabinet, pozdní sběr nebo výběr z cibéb a nejste si jistí, co to znamená? Jistě nejste sami. Podívejte se na následující přehled a příště už  bude výběr vína hračka.

Vína s přívlastkem jsou odrůdová vína prvotřídní jakosti, která nebyla doslazena řepným cukrem. Vyrábějí se z hroznů, které zůstávají na keřích až do pozdního podzimu, takže se v přezrálých plodech koncentruje aroma a chuť. Při jejich zpracování nesmí být použit žádný typ chemické konzervace, pouze síra.

Podle obsahu cukernatosti se dělí na tyto typy:
 

  • Kabinet – lehké a svěží víno (hrozny dosáhly 19 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Pozdní sběr – aromatické, těžší víno (hrozny dosáhly 21 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z hroznů – těžší až těžká vína, vyšší obsah alkoholu, intenzivní aroma (hrozny dosáhly 24 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z bobulí – těžká vína, silná vůně po ovoci (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Výběr z cibéb (botrytický výběr) – víno z hroznů s ušlechtilou šedou plísní, syté barvy, medové vůně (hrozny dosáhly 32 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Ledové víno – jemné aroma, lehce kořeněná chuť, hrozny se sklízejí při teplotách -7 °C a nižších (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)
  • Slámové víno – aromatické, chuťově plné víno, hrozny byly skladovány na slámě či rákosu, nebo po dobu tří měsíců zavěšeny ve větraném prostoru (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)

Související články

Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit