Čtete na etiketě kabinet, pozdní sběr nebo výběr z cibéb a nejste si jistí, co to znamená? Jistě nejste sami. Podívejte se na následující přehled a příště už bude výběr vína hračka.
Vína s přívlastkem jsou odrůdová vína prvotřídní jakosti, která nebyla doslazena řepným cukrem. Vyrábějí se z hroznů, které zůstávají na keřích až do pozdního podzimu, takže se v přezrálých plodech koncentruje aroma a chuť. Při jejich zpracování nesmí být použit žádný typ chemické konzervace, pouze síra.
Podle obsahu cukernatosti se dělí na tyto typy:
- Kabinet – lehké a svěží víno (hrozny dosáhly 19 stupňů přírodní cukernatosti)
- Pozdní sběr – aromatické, těžší víno (hrozny dosáhly 21 stupňů přírodní cukernatosti)
- Výběr z hroznů – těžší až těžká vína, vyšší obsah alkoholu, intenzivní aroma (hrozny dosáhly 24 stupňů přírodní cukernatosti)
- Výběr z bobulí – těžká vína, silná vůně po ovoci (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)
- Výběr z cibéb (botrytický výběr) – víno z hroznů s ušlechtilou šedou plísní, syté barvy, medové vůně (hrozny dosáhly 32 stupňů přírodní cukernatosti)
- Ledové víno – jemné aroma, lehce kořeněná chuť, hrozny se sklízejí při teplotách -7 °C a nižších (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)
- Slámové víno – aromatické, chuťově plné víno, hrozny byly skladovány na slámě či rákosu, nebo po dobu tří měsíců zavěšeny ve větraném prostoru (hrozny dosáhly 27 stupňů přírodní cukernatosti)