Jestli se svou troubou pracujete delší čas, nejspíš už víte, že nepeče všude stejně. I tak se vám může hodit následující ,seznamovací‘ test.
Každá trouba peče jinak, dokonce ani dva exempláře stejného typu od téhož výrobce nepracují na sto procent identicky. Když budete vědět, kde jsou ve vaší troubě teplejší, a naopak ,stinnější‘ místa, můžete se jí pak přizpůsobit tím, že umístíte jídlo při pečení do té či oné oblasti, popřípadě ho v poločase přesunete, eventuálně otočíte plech.
A jak na to? Na plech naskládejte jeden vedle druhého plátky světlého toustového chleba. Vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečte, dokud všechny chleby nezačnou alespoň hnědnout – pokud by některý z nich začal černat a čadit, plech okamžitě vyndejte z trouby. Výsledek testu si buď vyfotografujte a vytiskněte, nebo překreslete na papír. Nezapomeňte si přitom naznačit orientaci plechu v troubě – čím tmavší bude ten který chléb, tím více se zahřívá místo, kde ležel. Podle potřeby zopakujte se zapnutou funkcí gril nebo horkovzduch.