Všestranné ořechy. Odkud pocházejí, čím nám prospívají a co s nimi v kuchyni?

Všestranné ořechy. Odkud pocházejí, čím nám prospívají a co s nimi v kuchyni?
sdílet:
Malé plody skrývají spoustu barev, chuti i zdraví. Seznamte se s ořechy a oříšky, s nimiž se v kuchyni setkáte nejčastěji. Uvidíte, že kromě sladkého pečení je můžete zahrnout i do méně obvyklých slaných variací.

Vlašské ořechy

Rozložité ořešáky královské mají svůj domov po celé Evropě, Asii a Severní Americe. I u nás zdobí nejednu zahradu, remízek v poli či cestu. Na podzim jich je všude plno, tak sbírejte, loupejte a sušte zásoby na zimu. Díky vysokému obsahu zdravých tuků jsou dokonalou výživou pro mozek.

Kam s nimi: do sladkých moučníků a dezertů, do slaných jídel, k masu i těstovinám, do oříškové pomazánky a rostlinného mléka.

Lískové oříšky

Droboučké plody lísky obecné, která se pěstuje po celé Evropě. I u nás ji najdete ve stromořadí v mnohých městech či jako součást starých sadů. Snadno si tak můžete natrhat oříšky vlastní. Stejně jako ostatní ořechy jsou bohatým zdrojem vitaminu E a díky obsahu tuků dodávají energii při fyzickém vyčerpání.

Kam s nimi: do sladkých moučníků a dezertů, do oříškové pomazánky a rostlinného mléka.

Mandle

Přestože mandloně obecné pocházejí z Číny, nádherné mandloňové sady najdete také v Čechách a na Moravě, např. v Hustopečích, kde můžete mezi kvetoucími mandloněmi putovat až k rozhledně na kopci. Mandle jsou jedním z nejlepších zdrojů vitaminu E a hořčíku. Vápníku dokonce obsahují víc než mléko. 

Kam s nimi: do moučníků a dezertů, mandlová mouka na makronky a další pečení, mandlové máslo jako pomazánka nebo do smoothie, celé mandle do snídaňových kaší a granoly, rostlinného mléka, sýrů i pomazánek. 

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Více

Kokos

V českých kuchyních se těší takové oblibě, že nepotřebuje dlouze představovat. Obrovský ořech palem z tropických oblastí skrývá osvěžující tekutinu a dužinu. Ty jsou bohatým zdrojem tuků a minerálních látek, jako jsou mangan, draslík, železo, fosfor a jiné. Pokrmům dodávají exotický nádech.

Kam s ním: kokosová voda jen tak jako osvěžující nápoj, kokosové mléko či krém do kari a dalších asijských jídel i dezertů, strouhaný kokos do moučníků a dezertů, kokosový olej do smoothie a snídaňových kaší.

Kešú 

Semena tropického stromu ledvinovníku pocházejí ze severovýchodní Brazílie. Nejedná se o pravé ořechy, ale nažky plodu podobnému jablku. I ony se pyšní vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin a spousty minerálních látek, především hořčíku, zinku a železa.

Kam s nimi: do slaných pokrmů k masu i zelenině a indických jídel, jako základ rostlinného mléka, kešu máslo jako pomazánka, do smoothie, různých krémů a krémových dezertů, opražené do slaných směsí jako zdravé křupání.

Para ořechy

Semena tropického stromu juvie, který dorůstá až 40metrové výšky. Najdete je pouze v amazonském pralese. Většina para ořechů pochází ze sběru ve volné přírodě. Ořechy jsou ukryty v plodu, který se velmi podobá kokosovému ořechu. Jeden jich obsahuje až několik desítek. Para ořechy obsahují plnohodnotné bílkoviny kvalitou srovnatelné s bílkovinou slepičího vejce. Jsou také bohatým zdrojem vitaminu E a selenu. Podporují imunitu.

Kam s nimi: do granoly, oříškových směsí, snídaňových kaší a na ozdobu dezertů.

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka

Více

Pekanové ořechy

Odrůda vlašských ořechů, která pochází ze Severní Ameriky. Stejně jako ostatní ořechy obsahují nenasycené mastné kyseliny, a tak působí jako prevence kornatění cév a posilují imunitní systém. Jsou bohatým zdrojem vitaminu B6, a tak báječně povzbuzují nervový systém.

Kam s nimi: do náplní koláčů, do sušenek, na ozdobu dezertů, do granoly a snídaňových kaší, do zmrzliny. 

Pistácie

Jejich domovinou jsou subtropické oblasti Malé Asie a středoasijské regiony. Nejvíce se pěstují v Íránu, Afghánistánu a Turecku. Jejich charakteristickou, jemně zelenou barvu má na svědomí chlorofyl. Od sytosti jejich zbarvení se odvozuje kvalita i cena pistácií. Pistácie tvoří z 60 % olej, jsou skvělým zdrojem bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Vynikají také vysokým obsahem vápníku, železa, mědi a vitaminu A.

Kam s nimi: do sušenek, jako dekorace jídel a dezertů, pistáciová pasta k ochucení a barvení zmrzlin, krémů, sladkých náplní, chalvy a dalších cukrářských výrobků, namleté k zahuštění pokrmů.

Arašídy

Burské oříšky jsou ve skutečnosti luštěnina. Pochází z jižní Afriky. Stejně jako ořechy mají vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, bílkovin a najdeme v nich také minerály jako vápník a hořčík. Arašídy patří k silným potravinovým alergenům, proto je raději nenabízejte lidem, které neznáte (např. na oslavách).

Kam s nimi: opražené do asijských jídel, do rizota, arašídové máslo na toust, lívance, do náplně koláčů i sušenek.

Ořechy sluší mnoha slaným i sladkým jídlům. Inspirujte se následujícím výčtem opravdových lahůdek.  

Související recepty

Související články

5x ořechová náplň pro sladké pečení
  • Tipy a triky

5x ořechová náplň pro sladké pečení

Základ ořechových náplní tvoří namleté ořechy, jemně, nahrubo nebo jejich kombinace. Nejčastěji se používají ořechy vlašské, někdy lískové oříšky či u luxusnějších variant mandle. Ty se pak spojí mlékem či rumem a zahustí jemnou strouhankou...
Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?
  • Tipy a triky

Ořechové oleje v kuchyni. Jaké používat?

Když se řekne olej z ořechů, většina z nás si vybaví kokosový olej. Přitom je velká škoda, že naše spíže a poličky neobývají oleje z vlašských, lískových nebo makadamových ořechů. Pokud se tedy chcete stravovat v duchu...
6 tipů na filmy s oříšky
  • Novinky a zajímavosti

6 tipů na filmy s oříšky

Kokosy na sněhu (1993)Jde sice o český překlad původního názvu Cool runnings, ale tato komedie se těší veliké i u nás. Pokud se chcete zasmát a přenést na ledovou dráhu bobů, jste na správné adrese. A co mlsat při pohledu na sportovce z...
Poznejte chutná přírodní antidepresiva
  • Novinky a zajímavosti

Poznejte chutná přírodní antidepresiva

OřechyO účincích ořechů jsme vám již vyprávěli. Jen pro úplnost tedy zopakujeme, jak moc jsou ořechy zdraví prospěšné. Vlašáky vám doplní omega-3 mastné kyseliny, vitamin C, B, K i A. Díky svému složení si se stresem poradí snadno,...
Jak jíst v zimě ovoce
  • Tipy a triky

Jak jíst v zimě ovoce

Je důležité si uvědomit, že ovoce by nemělo tvořit základ naší stravy. Dokáže zpestřit a osladit náš jídelníček, ale obsahuje také hodně cukru i živin. Velmi opatrně byste s ním měli zacházet, pokud chcete výrazně zhubnout. Ovoce obsahuje...

Obchod Apetit