Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake
ZDROJ: Alleksana/Pexels.com
sdílet:

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.

 

Cheesecake pravidla se skládá ze dvou nebo tří vrstev. Základ tvoří sušenková krusta, na které se rozprostírá jemný krém z krémového sýru nebo tvarohu. Dezert je zasypaný ovocem, sušenkami nebo politý polevou.

Od dob antického Řecka, kteří jej vyráběli ze sýra mizithra. Pojídali ho sportovci pro jeho vysokou energetickou hodnotu. Od té doby uplynulo několik tisíciletí a za tu dobu získal slavný dezert mnoho podob. Stejně tak existuje víc způsobů, jak a z čeho jej připravit.

Pojďte se s námi podívat, co všechno se dá použít na výrobu cheesecaku!

Sušenkový základ

Začneme od začátku zlatavou sušenkovou krustou. Jaká by měla být a na co si dát pozor?

  • Vyberte si oblíbené sušenky a jistě neuděláte chybu. Někdo upřednostňuje celozrnné, někdo máslové nebo dokonce plněné krémem
  • Drobky rozdrcených sušenek se smíchají s máslem. Ideální poměr másla a sušenek je 1:2. Nadrtit je můžete s pomocí válečku na těsto v mikrotenovém sáčku, sekáčku nebo mixéru.
  • Když se ve hmotě začnou tvořit hrudky, je čas na pěchování hmoty do formy. Sušenkový základ rozprostřete buď pouze po dně formy v rovnoměrné vrstvě, nebo i po stranách. Pečlivě směs upěchujte, můžete k tomu použít například skleničku. 
Suroviny na cheesecake
ZDROJ: Pixabay.com/Pixabay.com

Krémový sýr, mascarpone, ricotta nebo tvaroh?

Pojďme se společně podívat o patro výš. Nabízí se spousta lahodných možností, z čeho můžete cheesecake vyrobit. Jaké jsou vlastnosti jednotlivých ingrediencí a podle čeho vybírat?

Krémový sýr

V obchodě narazíte na široký výběr krémových sýrů. Jaký je ale ten pravý?

  • Rozhodně vybírejte čerstvý, tučný a neochucený. Neuděláte chybu, když sáhnete po lučině, žervé nebo sýru Philadelphia.
  • Originální americký recept na cheesecake se od roku 1880 vyrábí právě ze sýru Philadelphia Cream Cheese. Pokud chcete doma vyzkoušet cheesecake v americkém stylu, základem je pořádná vrstva krémového sýru, se kterým se ve Spojených státech opravdu nešetří.

Mascarpone

Skvělý krém na cheesecake vytvoříte i z mascarpone!

Narozdíl od předchozích krémových sýrů se při výrobě mascarpone nepoužívá syřidlo živočišného původu. Jedná se o krémovou pochoutku původem z Itálie s nepříliš výraznou chutí.

Vyrábí se z tučné smetany a je mnohem jemnější, než jsme u sýrů zvyklí. Mascarpone má vysoký, až 80% zastoupení tuku. 

Krémový pozdrav z Itálie jménem mascarpone

Více

Ricotta

Ricotta, další objev z Itálie! Mezi ricottou a mascarpone je několik podstatných rozdílů.

  • Se svým obsahem tuku 13% se ricotta řadí mezi méně tučné suroviny na výrobu cheesecake.
  • Vyrábí se z kravského, ovčího nebo kozího mléka, které se nechává odstát relativně krátkou dobu (12 až 24 hodin).
  • Díky tomu mléko jen zlehka zfermentuje a ricotta získá jemný sýrový nádech.
  • Ricotta má zrnitou konzistenci a nasládlou chuť. 

Jak na to: domácí ricotta

Více

Tvaroh

Některé zdroje tvrdí, že cheesecake z tvarohu už není cheesecake, jelikož není podle originálního receptu. V Řecku nebo v Americe, kde dezert vznikl, by se asi místní cítili pohoršeně. Ale věřte, že i s tvarohem nebo jeho kombinací s dalšími surovinami dokážete vytvořit výborný krém. Tvaroh má však oproti výše zmíněným krémovým sýrům nižší obsah tuku. 

  • Jedná se zaručeně o levnější variantu oproti předchozím. Lepší je je se však vyhnout odtučněné a nízkotučné verzi. Čím tučnější tvaroh, tím chutnější krém.

Možná vás napadá otázka: S čím se dá tvaroh míchat?

  • Tvaroh & ricotta

Tvaroh má sám o sobě jemně kyselou chuť, která vás v létě příjemně osvěží. Naopak ricotta má jemnou krémovou konzistenci. Spojením těchto dvou surovin získáte lahodný krém, kterým by nepohrdli ani staří Řekové.

  • Tvaroh & smetana

Další výbornou kombinací je tvaroh a smetana ke šlehání. Smetanu můžete vyšlehat buďto samotnou nebo do ní přidat ztužovač, díky kterému bude mít krém pevnější konzistenci a sladší chuť. Použít lze i smetanu zakysanou.

  • Tvaroh & krémový sýr & smetana

Tato trojkombinace jistě sklidí ovoce i ovace od vašich návštěv. Jemně kyselá, krémová a svěží chuť v jednom! Vyzkoušejte je smíchat v poměru 1:1:1 a následně upravit dle vašich chuťových pohárků.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Škola pečení: cheesecake

Naučte se spolu s námi úžasný pečený dezert. Je hutný, s výraznou náplní a křehkým korpusem. Máme pro vás základní recept (čtěte zde) a jeho čtyři obměny. My v redakci už své favority z pětice receptů známe. Vás báječné hledání teprve čeká...
  • Tipy a triky

Jak na to: dokonalý cheesecake

1. Pokud se v receptu používají vejce, promíchejte náplň jen tolik, aby se vejce spojila s ostatními přísadami. Přešlehaná vejce mohou vést k tomu, že se náplň příliš zvedne, při tom praskne a pak zase klesne.2. Aby se náplň pekla...
  • Novinky a zajímavosti

Krémový pozdrav z Itálie jménem mascarpone

Italové ví, jak si dopřávatMascarpone, nebesky krémový italský sýr, se připravuje ze smetany působením kyselin. Jeho domovem je sever Itálie, konkrétně Lombardie, kde se vyráběl již v 16. století. Nejprve vznikal jako...
  • Tipy a triky

Jak na to: domácí ricotta

Ricotta se konzistencí podobá tvarohu, na rozdíl od něj však není nakyslá, ale naopak chuťově velmi jemná, mírně sladká. Skvěle se proto hodí do dezertů a pohárů. V sicilské kuchyni se s ní plní sladké cannoli, drobné smažené trubičky....
Autor: Karolína Jelínková

Obchod Apetit