Je to úplně jednoduché. Kuře naplníte bylinkami, zabalíte do kopřiv, zahrabete do díry plné rozpálených kamenů a za dvě hodiny máte pokrm, který nadchne každého divocha.
Zakopané kuře z jámy je zábavnou variantou rodinného oběda. Slovo rodinný zde dostává další rozměr – na jeho přípravě se totiž budou podílet všichni. Táta obstarává oheň, děti nosí dříví a máma připravuje kuře.
Co na jeho přípravu potřebujete?
- Papír na pečení, do kterého zabalíte maso, aby na něm neulpěl popel ani žádná špína.
- Velký svazek kopřiv, které masu dodají zvláštní, rustikální chuť a uchrání ho před popelem.
- Trávu, která podpoří vlhkost v jámě. Natrhejte několik hrstí jakékoli čerstvé zelené trávy.
- Popel, kterého musíte mít připraveno opravdu hodně. Počítejte s tím, že vám jeho příprava zabere opravdu hodně času. Z klasického dřeva až pět hodin, z dřevěného uhlí máte dostatečné množství žhavých uhlíků přibližně za tři hodiny. Na jednu jámu spotřebujete asi jedno a půl balení dřevěného uhlí.
- Kameny, které budete žhavit, nesmějí být z řeky, moře nebo z blízkosti potoka. Mohly by totiž puknout.
- Kůl, který do jámy před zasypáním zapíchnete, by měl mít průměr 5 × 8 cm a výšku zhruba metr. Po jeho vytažení vznikne otvor, kterým nalijete do jámy vodu.
- Vodu potřebujete na závěrečné zalití masa v jámě. Připravte si přibližně dva litry. Díky ní se bude maso krásně a pozvolna dusit ‚došťavnata‘.