Zamilované poháry a dezerty ve sklenici: oslňte bleskovým tiramisu i cheesecakem

Zamilované poháry a dezerty ve sklenici: oslňte bleskovým tiramisu i cheesecakem
sdílet:

Nic nevypadá tak působivě, jako dezerty podávané v krásných pohárech a sklenicích. Od tiramisu přes cheesecake po „obyčejnou“ zmrzlinu s čerstvým ovocem – vždy udělají dojem. Naučte se servírovat dezerty ve skle a skleničkách. Připravit tato malá mistrovská díla, kterými oslníte, je snadné a přitom tak efektní.

Rychlé, snadné, chutné a ohromující. Co víc si přát? Připravit své oblíbené dezerty ve sklenici přináší spoustu výhod, a to nejen na Valentýna. Tady jsou některé z nich:

  • Příprava je snadnější než snadná. Jednoduše navrstvíte jednotlivé složky do sklenice a máte hotovo.
  • Pokud nepoužijete zmrzlinu, jsou některé dezerty ve sklenici přenosné, což se hodí, pokud valentýnskou večeři nepořádáte u sebe doma a chcete přinést nějaký dárek či sladkou odměnu vašemu hostiteli.
  • Dají se připravit s předstihem. Na svůj okamžik trpělivě počkají v lednici. Opět s výjimkou zmrzlinových pohárů.
  • Využít se dá prakticky cokoliv. Začarovat do skla můžete dokonce i své oblíbené dorty či koláče.

Od každého něco

Jak začít? Pro skvělý výsledek kromě své fantazie na každý dezert potřebujete:

  • krásné skleničky, skleněné poháry nebo klidně hezké zavařovačky
  • něco krémového
  • něco ovocného
  • něco křupavého

Vyvážený poměr použitých surovin zajistí dezertu tu správnou chuť i strukturu. Krém dodá jemnost, ovoce svěžest a posypka zase příjemnou křupavost. Pojďme se s jednotlivými položkami sladkých pohárů seznámit o něco blíže.

Sklenice, které zazáří

  • Broušené křišťálové poháry působí opulentně. 
  • Hladké sklenice na víno jsou zase dokonalé, pokud preferujete minimalistickou eleganci.
  • Krásně působí ty s nožkou i baňaté bez nožky na červené víno.
  • Skvělé jsou i obyčejné zavařovačky se šroubovacím uzávěrem. Ty doporučujeme, pokud máte dezerty v plánu převážet. Víčko zajistí, že obsah zůstane, kde má.

Něco krémového

V této kategorii jsou možnosti nekonečné. Ať už zvolíte svou oblíbenou zmrzlinu, klasickou šlehačku nebo připravíte lahodný krém z čerstvého sýra, ricotty, mascarpone či řeckého jogurtu, nezapomeňte na správné dochucení.

  • Pohrát si můžete s vanilkovým cukrem nebo experimentujte se skořicí, kakaem, nastrouhanou citronovu kůrou či různými likéry.

Něco ovocného

Výběr ovoce záleží na vaší chuti a ročním období. Měkké ovoce, jako jsou jahody, borůvky, rybíz či maliny, můžete použít čerstvé, tvrdší ovoce jako jsou jablka či hrušky předem krátce poduste, třeba v sirupu s kořením (např. skořice, hřebíček, kardamom).

  • Čerstvé broskve a banán raději pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly a nekazily výsledný dojem z poháru.
  • Krásně v poháru vypadá i lyofilizované ovoce, které si i po procesu sušení mrazem zachovává nutriční hodnoty a barvu jako ovoce čerstvé.

Něco křupavého

Vše, co křupe, dokonale vyrovná vláčnou jemnost krému. Posypku můžete vložit i na dno poháru (třeba u pohárků typu cheesecake) nebo jí vše ozdobit až nakonec, abyste měli jistotu, že zůstane křupavá.

  • Výběr je téměř nekonečný, od opražených ořechů a granoly přes drcené sušenky, kousky dortového korpusu, sněhové pusinky až po výstřednosti, jako je karamelový popcorn.

Pusťte se do vrstvení ve skleničkách. Sladkou lahůdkou uctíte nejen svého miláčka. Ještě více nápadů na valentýnské dobroty najdete v následujících receptech.

Související články

Zamilovaná jídla z filmů
  • Zajímavosti

Zamilovaná jídla z filmů

Láska hraje důležitou roli v mnoha filmech. Existuje však několik zamilovaných snímků, které jsou pevně spjaty s konkrétním pokrmem. Tak schválně, kolik filmů, ve kterých milenci pojídají nějaké ikonické jídlo, vás napadá? My jsme zapátrali...
Lemon curd – jak na citronový krém z britských ostrovů!
  • Zajímavosti

Lemon curd – jak na citronový krém z britských ostrovů!

Lemon curd je máslový citronový krém se sladko-kyselou intenzivní chutí. Představit si ho můžete jako krémovou verzi citronové marmelády. Jestli milujete citrony, tuhle svěží a současně sametově hebkou pomazánku prostě musíte ochutnat....

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit