Zamilované poháry a dezerty ve sklenici krok za krokem

sdílet:
Nic nevypadá tak působivě, jako dezerty podávané v krásných pohárech a sklenicích. Od tiramisu přes cheesecake po „obyčejnou“ zmrzlinu s čerstvým ovocem – vždy udělají dojem. Naučte se servírovat dezerty ve skle a skleničkách. Připravit tato malá mistrovská díla, kterými oslníte, je snadné a přitom tak efektní.

Rychlé, snadné, chutné a ohromující. Co víc si přát? Připravit své oblíbené dezerty ve sklenici přináší spoustu výhod, a to nejen na Valentýna. Tady jsou některé z nich:

  1. Příprava je snadnější než snadná. Jednoduše navrstvíte jednotlivé složky do sklenice a máte hotovo.
  2. Pokud nepoužijete zmrzlinu, jsou dezerty ve sklenici přenosné, což se hodí, pokud valentýnskou večeři nepořádáte u sebe doma a chcete přinést nějaký dárek či sladkou odměnu vašemu hostiteli.  
  3. Dají se připravit s předstihem. Na svůj okamžik trpělivě počkají v lednici. Opět s výjimkou zmrzlinových pohárů.
  4. Využít se dá prakticky cokoliv. Začarovat do skla můžete dokonce i své oblíbené dorty či koláče

Od každého něco

Jak začít? Pro skvělý výsledek kromě své fantazie na každý dezert potřebujete:

  • krásné skleničky, skleněné poháry nebo klidně hezké zavařovačky
  • něco krémového
  • něco ovocného
  • něco křupavého

Vyvážený poměr použitých surovin zajistí dezertu tu správnou chuť i strukturu. Krém dodá jemnost, ovoce svěžest a posypka zase příjemnou křupavost. Pojďme se s jednotlivými položkami sladkých pohárů seznámit o něco blíže.

Sklenice, které zazáří

Jednoduché nebo výrazné, to necháme na vašem vkusu. Broušené křišťálové poháry působí opulentně. Hladké sklenice na víno jsou zase dokonalé, pokud preferujete minimalistickou eleganci. Krásně působí ty s nožkou i baňaté bez nožky na červené víno. Vedle nešlápnete ani s běžnými sklenicemi, ze kterých obvykle pijete nealko. Cenově dostupná varianta jsou i obyčejné zavařovačky se šroubovacím uzávěrem. Ty doporučujeme, pokud máte dezerty v plánu převážet. Víčko zajistí, že obsah zůstane, kde má.

13x neodolatelný zmrzlinový pohár

Více

Něco krémového

V této kategorii jsou možnosti nekonečné. Ať už zvolíte svou oblíbenou zmrzlinu, klasickou šlehačku nebo připravíte lahodný krém z čerstvého sýra, ricotty, mascarpone či řeckého jogurtu, nezapomeňte na správné dochucení. Pohrát si můžete s vanilkovým cukrem nebo experimentujte se skořicí, kakaem, nastrouhanou citronovu kůrou či různými likéry. 

Něco ovocného

Výběr ovoce záleží na vaší chuti a ročním období. Měkké ovoce, jako jsou jahody, borůvky, rybíz či maliny, můžete použít čerstvé, tvrdší ovoce jako jsou jablka či hrušky předem krátce poduste, třeba v sirupu s kořením (např. skořice, hřebíček, kardamom). Čerstvé broskve a banán raději pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědly a nekazily výsledný dojem z poháru.

Něco křupavého

Vše, co křupe, dokonale vyrovná vláčnou jemnost krému. Posypku můžete vložit i na dno poháru (třeba u pohárků typu cheesecake) nebo jí vše ozdobit až nakonec, abyste měli jistotu, že zůstane křupavá. Výběr je téměř nekonečný, od opražených ořechů a granoly přes drcené sušenky, kousky dortového korpusu, sněhové pusinky až po výstřednosti, jako je karamelový popcorn. 

Pusťte se do vrstvení ve skleničkách. Sladkou lahůdkou uctíte nejen svého miláčka. Ještě více nápadů na valentýnské dobroty najdete v následujících receptech.

Obchod Apetit