Nová registrace Zapomenuté heslo

Zásoby, které se vždycky hodí: Jak správně mrazit potraviny a ušetřit čas i peníze

20. 3. 2025
 Mražené potraviny v mrazáku
Shutterstock

Mít dobře zásobený mrazák znamená mít malou pojistku pro hektické dny. Zachrání vás, když nestíháte nakoupit, ušetří čas při vaření a pomůže snížit plýtvání jídlem. Jen je potřeba vědět, co a jak správně zamrazit, aby si potraviny zachovaly chuť, strukturu i kvalitu. Připravili jsme pro vás přehled těch nejlepších zásob, které vám v mrazáku nikdy nesmí chybět.

Zamrazování není jen o mase a zelenině. Správně uskladněné pečivo, bylinky, nebo dokonce vejce vám můžou výrazně usnadnit život. V mrazáku si uchováte sezonní suroviny, nedopité víno i hotová jídla na horší časy. Jen je potřeba dodržet pár zásad, aby potraviny vydržely co nejdéle ve skvělé kondici.

1. Pečivo

Kváskový chléb je často drahý a poměrně rychle okorá. Proto ho nakrájejte a zamrazte po jednotlivých plátcích – ráno pak stačí vytáhnout přesně tolik, kolik potřebujete. Důležité je zmrazit pečivo čerstvé, ale už ne teplé. Ztvrdlé pečivo můžete nakrájet na kostičky a využít jako krutony do polévky nebo namlít na strouhanku.

2. Mléčné výrobky

Máslo, sýry i šlehačka – čím více tuku obsahují, tím lépe se zmrazují. Máslo nakrájejte na menší kousky a zabalte do pečicího papíru. Tvrdé sýry se nejlépe skladují nastrouhané, protože po rozmrazení mohou ztratit svou původní konzistenci.

3. Zelenina

Kupovaná směs je sice fajn, ale když si doma zamrazíte hrášek, kukuřici, brokolici nebo fazolky, budete mít po ruce kvalitnější suroviny. Můžete si zamrazit i svou oblíbenou směs – například nadrobno nasekanou zeleninu do polévky.

4. Ovoce

Moučníky, koktejly, zmrzliny nebo pečený čaj – v těchto receptech využijete mražené ovoce kdykoliv. Navíc si zachová více chuti i vitaminu než při konzervaci. Nejlepší je zamrazit ho osušené a rozložené na tácku a teprve potom sesypat do sáčku.

5. Vývary

Na mražení vývarů jsou ideální plastové uzavíratelné misky nebo sáčky na led. Pokud vaříte polévku nebo omáčku, stačí přihodit zmraženou kostku a jídlo bude mít rázem lepší chuť. V mrazáku vám vydrží přibližně tři měsíce.

6. Uzeniny

Klobásky, párky i šunka se mrazí dobře. Po rozmrazení je ale lepší je dál tepelně upravit. Slaninu nakrájejte na malé kousky a zamrazte – hodí se, když potřebujete jen trošku na restování.

7. Bylinky

Smíchejte je s máslem, dejte do tvořítek na led a zamrazte – získáte voňavý základ na dochucení omáček nebo masa. Případně je můžete promíchat i s olivovým olejem a také zamrazit.

8. Víno

Nedopitá láhev? Nevadí! Víno zamrazte jako ledové kostky a později ho využijte do omáček nebo do letních drinků – například sangria s nimi bude výtečná.

9. Vejce

Zbylé bílky si zamrazte na sníh do moučníků, jen nezapomeňte nadepsat, kolik jich v balení je. Celá vejce je dobré nejdřív lehce prošlehat, osolit nebo osladit (podle plánovaného využití) a teprve pak zamrazit v nádobě.

10. Hotová jídla

Ušetří spoustu času, ale pozor – nikdy nezmrazujte horké jídlo! Nejlepší je rozdělit si ho na menší porce a mrazit ideálně v jedné vrstvě, aby se zchladilo co nejrychleji. Rozmrazené jídlo se znovu nemrazí! Neohřívejte je v mikrovlnce, ale tak, jak jste je připravovali – v troubě nebo v hrnci.

11. Exotické ingredience

Kupujete drahé suroviny, které nespotřebujete najednou? Například listy kaffirové limety nebo třeba chilli papričky se dají skvěle zamrazit a při vaření použít kdykoli. Rozdělte je na několik porcí, dobře uzavřete do pytlíčků a šup s nimi do mrazáku.

12. Zbytky a kosti

Vždycky se hodí mít v mrazáku kosti na vývar nebo zbytky masa, které by jinak přišly nazmar. Schovávejte je v samostatné krabičce (i se zbytky zeleniny) a až na ně dojde čas, využijte je v kuchyni při vaření.

Jak dlouho vydrží potraviny v mrazáku?

I když mražené jídlo vydrží poměrně dlouho, neznamená to, že se v mrazáku může schovávat navždy. Občas se stane, že v jeho nejzapadlejším koutě objevíte zapomenutý poklad. Jak dlouho si ale zachová svou kvalitu? Řiďte se orientačními doporučeními:

  • Hovězí maso (libové): 6–10 měsíců
  • Vepřové maso, krůta, ryby: 4–5 měsíců
  • Kuře: 8–12 měsíců
  • Máslo, zelenina: 6–8 měsíců
  • Ovoce: 8–10 měsíců
  • Chléb, housky: 2–4 měsíce
  • Vařené pokrmy, dezerty: 2–3 měsíce
  • Vaječný bílek, zvěřina: 9–12 měsíců

Nezapomeňte si potraviny vždy označit datem zamrazení – ušetříte si tak dohady, co je ještě v pořádku a co už raději vyhodit. Dobře zásobený mrazák vám usnadní život, ušetří čas i peníze.

Zdroj: Apetit 03/2021

Sdílet článek

Zásoby ze spíže Zero waste Zelenina Mléčné výrobky

Související články