0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zažeňte stres vhodně zvoleným jídelníčkem

Pálivý salát s hovězím masem
ZDROJ: pixabay.com
sdílet:

Sedíte den co den vystresovaní v dopravní zácpě na cestě do práce? Nebo na vás stres padá při plnění vašich pracovních povinností? Zbavte se ho dobrou snídaní.

Stresový režim

Stres vzniká mnoha různými způsoby a je vlastně jedno, zda se jedná o nějaký fyzický výkon, či pracovní zátěž. Naše tělo se prostě přepíná do režimu ‚ještě to zvládnu‘, produkuje řadu různých hormonů (adrenalin a další) a přestává fungovat tak, jak má. Dlouhodobý stres způsobuje dlouhodobou nespokojenost, ale i zdravotní problémy.

Volba jídelníčku

Jídlo patří k těm nejjednodušším nástrojům omezení stresu. Stačí změnit některé ingredience našeho jídelníčku, a tlak okolního prostředí budeme zvládat mnohem lépe. Už po týdnu. Vždy, když si budete připadat vystresovaní, přidejte do svého jídelníčku čerstvé ovoce a zelené salátové listy (špenát, ledový salát, římský salát, polníček, rukola, řapíkatý celer), případně rýži natural a dostatek vody. Pokud si je chutně připravíte, zbavíte se stresu už při jejich konzumaci. Každopádně do půlhodinky po snědení ucítíte výraznou úlevu.

Pryč se zdravotními obtížemi

Jakmile se zbavíte stresu, zmizí řada jak drobných, tak i významnějších zdravotních potíží. Bakterie v krvi se totiž nemohou množit. Odbouráváním stresu zvyšujete pH krve, a tím vytváříte zásadité prostředí, které bakteriím nesvědčí. Při mnoha studiích byla zjištěna přímá souvislost mezi odbouráním stresu a následným posílením imunity.

Připravil Filip Říha
Autor pomáhá jako kouč ostatním zbavit se stresu. Jako majiteli firmy Freshbedynky.cz se mu stresové situace rozhodně nevyhýbají. Umí je však zvládnout.

Související články

4× jarní salát k večeři
  • Tipy a triky

4× jarní salát k večeři

Neláká vás s přibývajícím slunečními paprsky teplá večeře? Připravte si z několika přísad jednoduchý salát. S opečenými tousty ho můžete podávat jako samostatný chod, zastoupí však také přílohu k opékané rybě, pečenému kuřeti či hovězímu...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit