Zdravá střeva: potraviny, díky kterým budete zase fit

sdílet:
Ne nadarmo se střevům přezdívá „druhý mozek“, nejenže řídí trávící činnost, ale velkou měrou ovlivňují i naši psychiku. Vydejte se s námi na pomyslnou cestu do hlubin lidského organismu: prozradíme, jak střeva ovlivňují náš každodenní život a které potraviny by u vás doma neměly chybět, pokud plánujete jarní očistu.

Ať se nám to líbí, nebo ne, staré rčení „jste to, co jíte“ platí i v současnosti. Nezdravá životospráva nebo moderní civilizační choroby mají velký podíl na tom, jak vypadáme a jak se cítíme. Jak se naše tělo dokáže s těmito vlivy vypořádat, se rozhoduje právě ve střevech.

Tenké a tlusté střevo jsou podstatnou součástí trávícího ústrojí. Mezi hlavní činnosti tenkého střeva patří trávení potravy a vstřebávání důležitých živin, jako jsou bílkoviny, sacharidy nebo tuky, do krve.

Proteiny: potravinový zázrak, nebo šikovný marketingový tah?

Více

Tlusté střevo funguje jako „odpadní čistička“. Zajišťuje vstřebávání vody a minerálních látek, celou řadu bakteriálních činností (probíhají zde hnilobné procesy a kvašení) a stará se o peristaltiku – pohyb svaloviny s nestrávenými zbytky potravy.

Tajemství střevního mikrobiomu

Právě bakterie a kvasinky se podílí na utváření tzv. mikrobiomu – soubor mikroorganismů, které ovlivňují naše tělesné i duševní zdraví. V celém těle se jich nachází asi sto bilionů a jednou z jejich základen je právě tlusté střevo.

I proto můžeme střeva bez nadsázky považovat za náš „druhý mozek“. Kromě trávící činnosti totiž velkou měrou ovlivňuje také imunitní systém. Brání prosakování toxinů do krve, a tím chrání naše tělo před zanesením škodlivými látkami. Pokud ale dojde k narušení mikrobiomu, škodliviny mohou začít pronikat přes narušenou střevní stěnu.

V takovém případě hovoříme o propustnosti střev: zbytky potravy a nežádoucí bakterie se dostanou do krevního řečiště, což může vést k oslabení činnosti střev (snížené vstřebávání živin a minerálů), ale také k zánětům na různých místech zažívacího traktu (i mimo něj).

Věděli jste, že…

  • ve střevě se nachází 300–500 různých druhů bakterií.
  • střeva obsahují až 70 % imunitních buněk.
  • střevům jako jedinému orgánu v těle nemusí mozek přikazovat, co mají dělat.
  • jedním z největších nepřátel střevní mikroflóry jsou antibiotika.

Propustnost střeva se může projevit alergickou reakcí na různé druhy potravin, chronickou únavu nebo depresí. Střevní buňky řídí mj. také produkci serotoninu, hormonu štěstí. Pokud se tedy opakovaně cítíte bez nálady, nebo vás trápí i další zmiňované příznaky, možná je nejvyšší čas na střevní očistu.

Jídlem ku zdraví aneb 3 potraviny pro čistá střeva

Nevhodné složení jídelníčku v kombinaci se sedavým způsobem života, přemírou stresu a dalšími moderními problémy může mít neblahý dopad (nejen) na naše zažívání. Vybrali jsme pro vás trojici osvědčených potravin, které byste určitě měli vyzkoušet.

1. Ovesné vločky

Vločky mají velký podíl vlákniny, které navážou toxiny ve střevech a zbaví je nečistoty. Ovesné vločky si můžete dopřát k snídani nebo kdykoli, když váš zrovna tlačí čas. Máte je hotové během chvilky a můžete si do nich přidat třeba kousky čerstvého ovoce.

Multifunkční ovesné vločky – co všechno si z nich můžete připravit?

Více

2. Bilý jogurt

Bilé jogurty obsahují probiotika, která napomáhají lepší činnosti střev. Tahle nenáročná svačinka vám navíc může pomoci při zácpě nebo nadýmání. A kdyby se vám snad obyčejný jogurt zdál příliš nudný, přidejte do něj třeba lněná semínka nebo semínka chia. 

Konopná, chia a lněná semínka mají v jídelníčku mnoho benefitů

Více

3. Kombucha

Probiotické bakterie se nacházejí také ve vybraných kvašených pochoutkách. Z naší kuchyně určitě všichni známe kvašené zelí. Pokud ale hledáte méně tradiční doplněk do vašeho jídelníčku, co třeba kvašený čaj kombucha? Ozdravný nápoj, který pochází z daleké Asie, pomáhá při zažívacích potížích, ale také při bolestech hlavy.

Kombucha: objevte nápoj dlouhověkosti

Více

Chcete se do očisty pustit naplno a pátráte po dalších zdravých potravinách, které vám detoxikační kúru usnadní? Pár osvědčených tipů najdete jako obvykle v sekci pod článkem.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Hřejivý zázvorový čaj

Zázvorový čaj vás nejen výborně prohřeje, ale zároveň poslouží jako prevence proti nachlazení a chřipce. Zázvor je totiž doslova k prasknutí napěchovaný důležitými minerály a vitamíny.Čaj připravíte postrouháním kousku čerstvého zázvoru,...
  • Novinky a zajímavosti

Vyzkoušejte jarní očistu se zeleným ječmenem

Co je zelený ječmen?Zelený ječmen patří mezi superpotraviny s multifunkčním vlivem na naše zdraví. Vzhledem ke sklizni před dozráním je rovněž označován jako mladý ječmen a je zpracován ze známé suroviny – ječmene setého. Ve fázi...
  • Novinky a zajímavosti

Překyselený organismus: jak jej rozpoznat i porazit

Lidské tělo pro své fungování potřebuje udržovat přesnou hladinu pH v krvi (7,4). Kyselost i opoziční zásaditost se udávají v hodnotách pH, na stupnici od 0 do 14. Hodnota pH pod 7 značí kyselé roztoky, nad 7 naopak zásadité....
  • Novinky a zajímavosti

Co se děje v těle při detoxikaci?

Co je detoxikace organismu?Jednoduše řečeno jde o očistu těla od škodlivin. Detoxikace není žádná novinka, využívá se již tisíce let. Přirozeně se o detoxikační procesy starají játra, ledviny a střeva, můžou se však dostat do bodu, ve...
  • Tipy a triky

Probuďte své tělo k životu pomocí jarní očisty

Proč detoxikovat naše tělo?Lidské tělo se zanáší toxiny, které jsou pro organismus velmi škodlivé, proto je důležité od nich organismus čas od času vyčistit. Toxiny se do našeho těla dostávají ze stravy, ovzduší i...
Autor: Petr Šúth

Obchod Apetit