0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Potraviny, které působí blahodárně na naše střeva i mozek

Potraviny, které působí blahodárně na naše střeva i mozek
sdílet:

Střevům se přezdívá „druhý mozek“. Nejenže mají na starosti trávení, ale velkou měrou ovlivňují i psychiku a zdraví. Vydejte se s námi na cestu do hlubin lidského organismu: prozradíme, jak střeva ovlivňují náš každodenní život a které potraviny by u vás doma neměly chybět.

Ať se nám to líbí, nebo ne, rčení „jste to, co jíte“ zkrátka platí. Nezdravá životospráva a stres mají velký podíl na tom, jak vypadáme, jak se cítíme a jaké neduhy nás trápí. Jak se naše tělo dokáže vypořádat se škodlivými vlivy, se rozhoduje právě ve střevech, která osidlují nejrůznější mikroorganismy. Soubor těchto mikroorganismů (bakterií, virů, kvasinek) se označuje jako mikrobiom. V celém těle se jich nachází asi sto bilionů a každý máme trochu jiné složení.

  • V tenkém střevě dochází k trávení potravy a vstřebávání živin do krve. Osidlují ho laktobacily a enterobakterie.
  • Tlusté střevo funguje jako „odpadní čistička“. Zajišťuje vstřebávání vody a jeho mikrobiom je z celé trávicí soustavy nejhustší a mají důležitý vliv na imunitní systém. 

Zajímavou skutečností je, že střeva a mozek spolu díky mikrobiomu obousměrně komunikují. Proto můžeme střeva považovat za „druhý mozek“. Jejich komunikační systém má za úkol informovat o stavu mikrobiomu ve střevech a zároveň je jím ovlivňována činnost a schopnosti mozku.

  • Při narušení rovnováhy mezi mikrobiomem a hostitelem dochází ke zvýšené propustnosti střevní stěny. Tím může dojít k nejrůznějším typům poruch a chorob v důsledku zánětu.
  • Mikrobiom brání prosakování toxinů ze střeva do krve, a tím chrání tělo před toxiny. Pokud ale dojde k narušení mikrobiomu, snižuje se tím obranyschopnost (imunita) organismu. 

Potravinové intolerance

Propustnost střeva se může projevit nesnášenlivou reakcí (intolerancí) na různé druhy potravin, chronickou únavou nebo depresí. Střevní buňky řídí mj. také produkci serotoninu, hormonu štěstí.

  • Pokud se opakovaně cítíte bez nálady, nebo vás trápí i další nespecifické obtíže, možná je nejvyšší čas na střevní očistu.

Věděli jste, že…

  • Ve střevě se nachází 300 – 500 různých druhů bakterií.
  • Střeva obsahují až 70 % imunitních buněk.
  • Jedním z největších nepřátel střevní mikroflóry jsou antibiotika.

3 potraviny pro zdravá střeva

Nevhodné složení jídelníčku v kombinaci se sedavým způsobem života, přemírou stresu a dalšími moderními problémy může mít neblahý dopad (nejen) na naše zažívání. Vybrali jsme pro vás trojici osvědčených potravin, které byste určitě měli vyzkoušet.

1. Ovesné vločky

Vločky mají velký podíl vlákniny, která naváže toxiny ve střevech a zbaví je nečistoty. Ovesné vločky si můžete dopřát k snídani nebo kdykoli, když váš zrovna tlačí čas. Máte je hotové během chvilky a můžete si do nich přidat třeba kousky čerstvého ovoce. Mají univerzální použití, skvěle se hodí i do polévek, moučníků nebo slaného pečiva.

2. Bilý jogurt

Bilý jogurt obsahuje probiotické bakterie - bifidobakterie a laktobacily, které jsou součástí střevní mikroflory. Jogurtem je tedy podpoříte. Čím je jogurt tučnější, tím je lahodnější, krémovější a méně kyselý. Kdybyste si chtěli bílý jogurt vylepšit, přidejte do něj třeba lněná semínka, chia semínka nebo sušené ovoce. 

3. Kombucha

Probiotické bakterie se nacházejí také v kvašených pochoutkách, napříkladkvašeném zelí, kimči nebo kvašené zelenině. Pokud hledáte méně tradiční doplněk do vašeho jídelníčku, co třeba kvašený čaj kombucha? Ozdravný nápoj, který pochází z Asie, pomáhá při zažívacích potížích i při bolestech hlavy.

Chcete se do očisty pustit naplno a pátráte po dalších zdravých potravinách, které vám detoxikační kúru usnadní? Pár osvědčených tipů najdete jako obvykle v sekci pod článkem.

Související články

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?
  • Suroviny

Proč patří tučné mořské ryby do našeho jídelníčku?

Tučné ryby z moře mají pro člověka zásadní zdravotní benefit. V jejich tuku se necházejí zdraví prospěšné omega-3 nenasycené mastné kyseliny a důležitý vitamin D. Čerstvá i mražená ryba navíc představují dokonalou surovinu pro přípravu...
Autor: Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit