0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ze dvora & chlívku: Perlička

Ze dvora & chlívku: Perlička
sdílet:

Pochází z Afriky, ale můžete ji vidět běhat i po českých dvorcích. Zkuste si dát perličku pro změnu místo kuřete – její maso jemné zvěřinové chuti dokáže příjemně oživit jídelníček.

 

Perlička je opomíjený zástupce drůbeží rodiny, který rozhodně stojí za ochutnání. Nejrozšířenější je její chov ve Francii, Karibiku a Indii, ale bývala běžná také u nás. Občas ji můžete vidět na venkovských dvorcích i dnes. Perlička je poměrně vysoká, dorůstá výšky až 65 cm. Zavalité tělo s tmavým, bíle kropenatým peřím (odtud název) je korunováno malou hlavou modré barvy. Pochází ze savan subsaharské Afriky.

CO S NÍ V KUCHYNI?

  • Jako kuře… Upečte perličku jako kuře. Osolte ji, opepřete a do břišní dutiny dejte celý propíchaný citron. Promíchejte pokrájené brambory, pórek a mrkev s hrubozrnnou hořčicí, citronovou kůrou a olivovým olejem. Zeleninu upečte spolu s perličkou.
  • Jako kachnu… Perličku osolte, okmínujte a do břišní dutiny dejte kousek uzeného bůčku. Spolu s dalšími plátky bůčku ji dejte do pekáčku, přiklopte a upečte doměkka. Na posledních 15 minut odklopte, aby zezlátla. Podávejte s bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím.
  • Na houbách… Rozporcovanou perličku osolte, opepřete, posypte tymiánem nebo šalvějí a upečte s pokrájenými žampiony a sušenou slaninou. Šťávu zjemněte smetanou a podávejte s rýží.

Spoustu dalších nápadů, jak upravit perličku, a dva skvělé recepty redaktorky Káči Švejdové najdete v červnovém Apetitu. Na stáncích od 21. května. 

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč