0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ze dvora & chlívku: Perlička

Ze dvora & chlívku: Perlička
sdílet:

Pochází z Afriky, ale můžete ji vidět běhat i po českých dvorcích. Zkuste si dát perličku pro změnu místo kuřete – její maso jemné zvěřinové chuti dokáže příjemně oživit jídelníček.

 

Perlička je opomíjený zástupce drůbeží rodiny, který rozhodně stojí za ochutnání. Nejrozšířenější je její chov ve Francii, Karibiku a Indii, ale bývala běžná také u nás. Občas ji můžete vidět na venkovských dvorcích i dnes. Perlička je poměrně vysoká, dorůstá výšky až 65 cm. Zavalité tělo s tmavým, bíle kropenatým peřím (odtud název) je korunováno malou hlavou modré barvy. Pochází ze savan subsaharské Afriky.

CO S NÍ V KUCHYNI?

  • Jako kuře… Upečte perličku jako kuře. Osolte ji, opepřete a do břišní dutiny dejte celý propíchaný citron. Promíchejte pokrájené brambory, pórek a mrkev s hrubozrnnou hořčicí, citronovou kůrou a olivovým olejem. Zeleninu upečte spolu s perličkou.
  • Jako kachnu… Perličku osolte, okmínujte a do břišní dutiny dejte kousek uzeného bůčku. Spolu s dalšími plátky bůčku ji dejte do pekáčku, přiklopte a upečte doměkka. Na posledních 15 minut odklopte, aby zezlátla. Podávejte s bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím.
  • Na houbách… Rozporcovanou perličku osolte, opepřete, posypte tymiánem nebo šalvějí a upečte s pokrájenými žampiony a sušenou slaninou. Šťávu zjemněte smetanou a podávejte s rýží.

Spoustu dalších nápadů, jak upravit perličku, a dva skvělé recepty redaktorky Káči Švejdové najdete v červnovém Apetitu. Na stáncích od 21. května. 

Související články

Jak připravit drůbeží maso
  • Zajímavosti

Jak připravit drůbeží maso

Co: Kurz vařeníKdy: 21. 6. 2010 od 18 hodinKde: Chefparade, Husitská 56, Praha 3Za kolik: 990 KčInfo: www.chefparade.cz ...
Pomalu pečené maso: drůbež
  • Tipy a triky

Pomalu pečené maso: drůbež

Nízká teplota, kvalitní pekáč a dostatek času. Tahle trojkombinace povznese téměř každé maso do nebeských výšin. Tedy kromě ryb, které by se přesušily. Jak správně péct vepřovou pečeni, jaké hovězí se do pekáče hodí nejlépe a jak si...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit