Pochází z Afriky, ale můžete ji vidět běhat i po českých dvorcích. Zkuste si dát perličku pro změnu místo kuřete – její maso jemné zvěřinové chuti dokáže příjemně oživit jídelníček.
Perlička je opomíjený zástupce drůbeží rodiny, který rozhodně stojí za ochutnání. Nejrozšířenější je její chov ve Francii, Karibiku a Indii, ale bývala běžná také u nás. Občas ji můžete vidět na venkovských dvorcích i dnes. Perlička je poměrně vysoká, dorůstá výšky až 65 cm. Zavalité tělo s tmavým, bíle kropenatým peřím (odtud název) je korunováno malou hlavou modré barvy. Pochází ze savan subsaharské Afriky.
CO S NÍ V KUCHYNI?
- Jako kuře… Upečte perličku jako kuře. Osolte ji, opepřete a do břišní dutiny dejte celý propíchaný citron. Promíchejte pokrájené brambory, pórek a mrkev s hrubozrnnou hořčicí, citronovou kůrou a olivovým olejem. Zeleninu upečte spolu s perličkou.
- Jako kachnu… Perličku osolte, okmínujte a do břišní dutiny dejte kousek uzeného bůčku. Spolu s dalšími plátky bůčku ji dejte do pekáčku, přiklopte a upečte doměkka. Na posledních 15 minut odklopte, aby zezlátla. Podávejte s bramborovými knedlíky a dušeným červeným zelím.
- Na houbách… Rozporcovanou perličku osolte, opepřete, posypte tymiánem nebo šalvějí a upečte s pokrájenými žampiony a sušenou slaninou. Šťávu zjemněte smetanou a podávejte s rýží.
Spoustu dalších nápadů, jak upravit perličku, a dva skvělé recepty redaktorky Káči Švejdové najdete v červnovém Apetitu. Na stáncích od 21. května.