Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Matcha: Zelený nápoj z prášku, který pomáhá při hubnutí a dodává energii. Jak si ho připravit?

Matcha
ZDROJ: Mae Mu/Unsplash
sdílet:

Velice specifické přípravy a také chuti je čaj matcha, v japonské kultuře zastávající důležité místo. Díky svým účinkům a všestrannosti si za staletí získal oblibu po celém světě. Prozradíme vám, jak čaj v podobě zeleného prášku vzniká, jak si jej doma připravit a navíc shrneme jeho vlastnosti povznášející lidský organismus.  

Matcha se vyrábí, stejně jako zelený i černý čaj, z čajovníku čínského. Matchu však odlišuje způsob pěstování i následné zpracování. Roste na stinných polích a plantážích.

  • Rostlinám čajovníku se upírá až 90 % slunečního světla, je tak nucena vytvářet mnohem více chlorofylu, než by musela na slunečném místě.
  • 20 dní před sklizní se celá plantáž zastíní úplně. Zakrytím čajovníku se docílí chutnějších a tenčích lístků. Díky tomu mají i více nutrientů.
  • Lístky se sbírají začátkem května a sklízejí výhradně ručně. Ihned po sběru jsou přeneseny do továrny zvané aracha. Výroba čaje matcha je jednou z nejnáročnějších metod v produkci čajů, jen elitní japonští farmáři znají know-how.
  • Do Japonska jej přinesl zenový mnich Eisai ze svého studijního pobytu v Číně v roce 1191. Práškovou formu dali čaji již v čínských klášterech, dobře znali jeho léčivé účinky.
  • Esai však zavedl novou aplikaci čaje, kterou zapsal do své knihy Pití čaje pro zdraví, kde shrnul také zdravotní benefity matcha čaje. Rozemletý zelený prášek ve vodě se začal hojně popíjet jako nápoj ve šlechtických kruzích celého Japonska.
  • Později si čaj našel oblibu u samurajů, kteří vytvořili rituál matcha čaje vnášející klid a harmonii do jejich nebezpečného života. Čajový obřad je znám dodnes.

V prach se obrátíš

Přeměna čajových lístků na jemný prášek není tak jednoduchá, jak by se zdálo.

  • Všechny listy projdou nejdříve ošetřením párou, která zabraňuje fermentaci. Listy se tak udrží čerstvé a veškeré živiny v nich zůstávají.
  • Pak se suší, jejich hmotnost se sníží na pětinu. Čaj se v této fázi nazývá aracha, tedy v překladu surový čaj.
  • Poté se na čaj vrhají odborníci, posuzují barvu, vůni, kvalitu i chuť. 
  • Lístky je nutné oddělit od stopek, větviček a nečistot. Jen tak je zajištěno, že se produktem stane jemná a čistá dužina čajovníku. Nakrájená na stejné kusy se nazývá tencha.
  • Posledním krokem při výrobě je mletí na žulových mlýnech, jeden mlýn semele pouhých 40 gramů čaje za hodinu. Zdlouhavá technika zaručí, že se v čaji zachová aroma, barva a dokonalá chuť.
  • Rozemletá tencha se mění na jemný prášek tvořený zrníčky velikosti 5-10 mikrometru. Výsledkem je jedinečná matcha.

Domácí příprava čaje matcha

Příprava čaje je v Japonsku součástí kulturního dědictví, především čajový obřad vytvořený samuraji, dnes však oblíbenou volnočasovou aktivitou všech Japonců. Tradiční příprava vyžaduje 9 speciálních nástrojů:

  • čajovou nádobu na uskladnění čaje vyrobenou ze dřeva, papíru či bambusu
  • čajovou keramickou misku
  • metličku na míchání prášku, kterou se do čaje vyšlehává písmeno M či W
  • čajovou bambusovou lžičku pro nabírání čaje
  • přenosnou konvici i s víčkem
  • železnou nádobu na vaření vody
  • misku na odpadní vodu
  • měšec, do kterého se všechny pomůcky uklidí, tradičně je vyroben z hedvábí.

Sadu můžete zakoupit, pokud se ale rozhodnete matcha čaj připravit jen s tím, co doma už máte, poradíme vám jak na to.

  1. Převařte vodu a nechte ji zchladnout na 70-80 °C. Vsypte půl lžičky čaje matcha, či množství uvedené na vašem čaji.
  2. Zalijte 1 dcl připravené vody a pomocí metličky či elektrického šlehače na mléko důkladně rozmíchejte a našlehejte. Řídká pěna po chvíli zhoustne a vy máte dokonalý matcha čaj.

Matcha se dá pít i za studena, v létě je ideálním osvěžením. K přípravě potřebujete shaker, do kterého dáte 1 lžičku matcha čaje, kostky ledu a 1 dcl studené vody. Protřepávejte důkladně, dokud se nevytvoří pěna a prášek se zcela nerozpustí. Dochutit můžete limetkou.

Matcha působí pozitivně na zdraví

Zelený matcha typický pro svou zářivě zelenou barvu je velice kvalitní čaj s neobyčejnými účinky. Shrneme vám ty nedůležitější.

  • působí jako stimulant, dodá tělu energii
  • podporuje paměť, zlepšuje soustředění, osvěží mysl a zlepší náladu
  • je bohatým zdrojem antioxidantů, detoxikuje organismus
  • obsahuje L–theanin, která působí jako kofein
  • dále jsou v něm vitaminy C, A, E, minerály draslík, vápník, vodík, zinek a železo
  • podporuje hubnutí
  • posiluje imunitní systém
  • působí proti vzniku infekcí
  • preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních chorob i rakoviny
  • zlepšuje krevní oběhu a snižuje cholesterol
  • pomáhá při hubnutí
  • zklidní střeva i žaludek
  • pomáhá při nachlazení, horečce a onemocnění horních cest dýchacích

Zdroj: Health, Healthline, BBC

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč