Rádi pečete a chcete mít fotku svého dezertu v tištěném Apetitu? Ukažte svou kreativitu a podělte se o recept! Zapojte se do Výzvy Sladké trojky a vyhrajte kuchařku Vojty Vrtišky, vítěze soutěže Peče celá země.
Sladká trojka jsou finalisté soutěže Peče celá země: vítěz celé show Vojta Vrtiška a jeho soupeři v soutěži Tereza Olbrichtová a Martin Šlenc. Tito tři se spřátelili během natáčení a vytvořili Sladkou trojku, jejímž prvním projektem byly výzvy, kdy zadávali svým fanouškům na sociálních sítích téma dezertu a lidé doma pekli a pak sdíleli, co se jim podařilo.
Ukažte svou kreativitu a podělte se o recept
Teď se Výzva Sladké trojky přesunula do Apetitu a zapojit se můžete i vy. Na stránkách časopisu Apetit najdete každý měsíc téma výzvy a základní recept. Zbytek je na vás: upečte vlastní verzi receptu, vyfoťte jej a fotku s receptem (nebo aspoň krátkým popisem) pošlete na e-mail [email protected].
První výzvou je žemlovka. Upečete ji o víkendu, vyfoťte a pošlete do redakce do 27. ledna, zapojíte se tak do soutěže o kuchařku Vojty Vrtišky.
Obrácená žemlovka podle Pavla Berkyho
Inspirovat se můžete třeba u Pavla Berkyho. Ten upekl žemlovku à la Tarte Tatin podle Apetitu. „Žemlovka dlouho patřila k mým nejméně oblíbeným jídlům z dětství, ale možná proto, že chuť na ní mi zkazila školní jídelna, kde nikdy nepatřila mezi ta nejlepší jídla. V dospělosti jsem si pak k ní našel cestu díky tomu, že jsem si ji začal připravovat po svém. Teď patří mezi má nejoblíbenější sladká hlavní jídla. No posuďte sami…“
Co přidat do žemlovky a jak ji upéct
Sladká žemlovka neboli zemlbába má ve středoevropské kuchyni dlouholetou tradici. Narazíte na ni nejen v českých zemích, ale také na Slovensku, v Maďarsku, Německu nebo v Rakousku. Liší se v použitém pečivu a v náplních.
-
Základem žemlovky je vždy bílé pečivo, které se namáčí do slazeného mléka s vajíčkem. Nemusí to být jenom veka nebo rohlíky, luxusní verze připravíte z vánočky, croissantů nebo loupáků. Pečivo můžete i kombinovat a místo mléka použít tučnější smetanu.
-
Do pekáče vymazaného máslem se pak střídavě vrství pečivo a ovoce. Nejčastěji se přidávají jablka se skořicí.
-
Přidat můžete také tvaroh s rozinkami. Tvaroh však můžete vyměnit za mascarpone, ricottu či vanilkový krém.
-
Nemusíte se obávat vyšperkovat žemlovku ořechy, citronovou kůrou nebo dalším sušeným ovocem.
-
Žemlovce sluší bohatá sněhová čepice z ušlehaných bílků.
-
Pečení ve vodní lázni je velmi šetrné; zabrání připálení dezertu a díky horké páře v troubě ho ještě víc zvláční. Jak na to? Formu postavte do pekáče s vyššími okraji a vlijte horkou vodu tak, aby sahala do poloviny formy.