Avokádo budoucnosti

Avokádo budoucnosti
sdílet:
Jak prodloužit životnost potravin přírodní cestou? Vědci se pokoušejí najít inovativní způsoby, pomocí nichž udrží zeleninu a ovoce déle svěží. První plody ošetřené novou metodou se minulý týden objevily poprvé v prodeji. Zatím jen v USA.

Všimli jste si v supermarketu, jak se nabízená jablka lákavě lesknou? A uvažovali jste o tom, proč ovoci z babiččiny zahrádky nebo od malého sadaře lesk jako blesk chybí? Ne, odrůdou to není. Ovoce produkované velkovýrobním způsobem mívá povrch ošetřený voskem. Tenká vosková vrstvička totiž zpomaluje odpařování vody, a prodlužuje tak čerstvost a s ní i dobu, kdy mohou třeba jablka ležet ve skladu a později na pultech, aniž by se začala scvrkávat. 

Zní to docela rozumně, jenže mnoho lidí by raději jedlo svou zeleninu a ovoce bez přidaných látek, nehledě k tomu, že citlivější jedinci si po konzumaci ošetřených plodů stěžují na zdravotní obtíže. Vědci proto pátrají, jak prodloužit čerstvost zeleniny a ovoce s využitím látek, které jsou plodům vlastní. A jejich pokusy s lipidy obsaženými přirozeně v ovocné a zeleninové slupce už doslova přinesly ovoce. Minulý týden se začala v amerických supermarketech prodávat avokáda, která díky postřiku vyrobenému ze slupek rajčat a hroznů vydrží dvojnásobnou dobu perfektně zralá a čerstvá. 

Výhoda pro zákazníky i obchodníky je zřejmá: delší životnost plodů snižuje ztráty a omezuje plýtvání potravinami – kdo z nás někdy nezažil, jak s pocitem viny vyhazuje z lednice zbytky čehosi, co před několika dny zakoupil coby zdravou svačinu a pak na to poněkud pozapomněl? Přírodní původ ošetření je dalším bonusem navíc.  

Také jste zvědaví, jestli tato inovace dorazí i k nám? 

Autor: Lucie Velek

Obchod Apetit