Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Avokádo budoucnosti

Jak prodloužit životnost potravin přírodní cestou? Vědci se pokoušejí najít inovativní způsoby, pomocí nichž udrží zeleninu a ovoce déle svěží. První plody ošetřené novou metodou se minulý týden objevily poprvé v prodeji. Zatím jen v USA.
22. 6. 2018 | Autor: redakce Apetitu

Všimli jste si v supermarketu, jak se nabízená jablka lákavě lesknou? A uvažovali jste o tom, proč ovoci z babiččiny zahrádky nebo od malého sadaře lesk jako blesk chybí? Ne, odrůdou to není. Ovoce produkované velkovýrobním způsobem mívá povrch ošetřený voskem. Tenká vosková vrstvička totiž zpomaluje odpařování vody, a prodlužuje tak čerstvost a s ní i dobu, kdy mohou třeba jablka ležet ve skladu a později na pultech, aniž by se začala scvrkávat. 

Zní to docela rozumně, jenže mnoho lidí by raději jedlo svou zeleninu a ovoce bez přidaných látek, nehledě k tomu, že citlivější jedinci si po konzumaci ošetřených plodů stěžují na zdravotní obtíže. Vědci proto pátrají, jak prodloužit čerstvost zeleniny a ovoce s využitím látek, které jsou plodům vlastní. A jejich pokusy s lipidy obsaženými přirozeně v ovocné a zeleninové slupce už doslova přinesly ovoce. Minulý týden se začala v amerických supermarketech prodávat avokáda, která díky postřiku vyrobenému ze slupek rajčat a hroznů vydrží dvojnásobnou dobu perfektně zralá a čerstvá. 

Výhoda pro zákazníky i obchodníky je zřejmá: delší životnost plodů snižuje ztráty a omezuje plýtvání potravinami – kdo z nás někdy nezažil, jak s pocitem viny vyhazuje z lednice zbytky čehosi, co před několika dny zakoupil coby zdravou svačinu a pak na to poněkud pozapomněl? Přírodní původ ošetření je dalším bonusem navíc.  

Také jste zvědaví, jestli tato inovace dorazí i k nám? 

REKLAMA

Přidat komentář