Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Džusování – trend, který válcuje svět

džús
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Džusování, takzvaný juicing, a trend ovocných a zeleninových smoothies jdou ruku v ruce.  Většina lidí velmi dobře zná všeobecné doporučení, jak moc důležitá je konzumace ovoce a zeleniny. Sníst bychom v ideálním případě měli pět porcí denně. Ale jaká je realita? Někteří lidé sní maximálně tři kusy ovoce a zeleniny, jiní ani to ne.

Také proto spousta odborníků doporučuje konzumovat domácí džusy a smoothie. A to především proto, že pro spoustu lidí je tento způsob konzumace ovoce příjemnější a přijatelnější. A proč jsou pro nás ovoce a zelenina tak důležité? Říká se totiž, že stačí jeden kus ovoce denně, a sníží se riziko onemocnění srdce až o dvacet procent.

Nesporné zdravotní benefity

Obecně je vhodné konzumovat spousty ovoce a zeleniny. Kupříkladu zelenina má nízký obsah tuku, ale je bohatá na vlákninu, vitaminy a minerály. Obsahuje také sloučeniny zvané fytoprotektanty, které bojují proti všem různým druhům onemocnění. Dále také zelenina a ovoce obsahují antioxidanty a mnoho dalších prospěšných vitaminů a látek. Některé studie naznačují, že ovoce a zelenina hrají důležitou roli při zvyšování hladiny minerálů v kostech.

barevný ovocný džús

A proč jsou džusy a smoothie pro tělo výhodné?

Zejména proto, že se ovoce a zelenina konzumuje v té nejlepší formě, tedy zasyrova. Některé vitaminy a minerály se totiž mohou vytratit vařením, proto je ideální si z jablek, okurky a třeba i špenátu udělat koktejl, a dostat tak do sebe co nejvíce živin. Džusovat je možné opravdu všechno. Od ovoce přes zeleninu, a to i tu kořenovou. Pokud chcete posílit imunitu, odšťavněte si třeba červenou řepu, jablko, řapíkatý celer a mrkev. Mezitím do mixéru dejte špenát a maliny. Přilijte odšťavněnou směs a připravte si mix džusu a smoothie. Ideální kombinace, že?

Nutritariánská škola doporučuje

Celestýna Freimann, zakladatelka Nutritariánské ŠKOLY, která propaguje tento alternativní (nutritariánský) léčebný druh stravování. "Velice si zakládám na maximálním podílu vysoce výživné stravy a na minimálním podílu stravy zánětlivé, neboli  pěti bílých jedech. Jedno ze tří nutritariánských jídel dne, je vždy litrové až dvoulitrové supersmoothie, převážně tvořené ovocem, listovou zeleninou a dalšími superpotravinami jako jsou například bobule, semena a ořechy," vysvětluje. 

Zelená Piňa colada alias snídaně pro jednoho

  • 3–4 zralé banány podle velikosti
  • 1,5 hrnku baby špenátu
  • 1 hrnek kostek mraženého manga
  • 1 hrnek kousků čerstvého kokosu (nebo 0,5 hrnku sušeného přes noc máčeného)
  • 3 velké lžíce chia semínek
  • 3–5 hrnků filtrované čisté vody (podle požadované hustoty)
  • trocha šťávy z citronu

Zelená Piňa colada

Postup:

Vše vložíme do výkonného blenderu a asi minutu mixujeme na maximální výkon, zcela dohladka. Snídáme nalačno, s ničím nemícháme. Je možné si toto smoothie připravit den předem. Ihned po umixování nalijeme vrchovatě do skleněné lahve, zašroubujeme a uchováme v lednici.

 „Nejen toto, ale i mnoho dalších nutritariánských snídaňových smoothies jsou plné vitaminů a stopových prvků. Mluvíme především o draslíku, vápníku, hořčíku, dále o proteinech, omega-3 mastných kyselinách a spoustě dalších fytonutrientů. Pokud je budete snídat každý den, dostanete do sebe podstatnou část své denní dávky syrových živin, a to nenásilnou formou. Navíc vám pomohou hydratovat organismus, nastartovat imunitu i hubnutí a uzdravit trávení,“ radí Celestýna Freimann.

 
Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín