0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křupavé chipsy ze slupek? Proč by ne…

Křupavé chipsy ze slupek? Proč by ne…
sdílet:

Od slupky až po nať. Tak by se dal charakterizovat přístup berlínské iniciativy RESTLOS GLÜCKLICH, jejíž členové přijeli do Prahy předvést na semináři pořádaném v prostorách Minimum Waste, jak uvařit čtyřchodové menu, aby ani drobeček nepřišel nazmar. 

Nadměrná produkce odpadů, zejména těch nerecyklovatelných, je celosvětový problém, o tom není pochyb. Vyčistit planetu od plastů a dalších odpadních látek bude nesnadný úkol. Potýkat se s ním bude mnoho mnoho generací, které přijdou po nás, už jen proto, že navzdory volání na poplach se množství odpadu, který vzniká, nezmenšuje – spíše naopak.

Stojíme-li před problémem obřího rozsahu. Můžeme jím však být natolik zahlceni, že místo hledání řešení raději strčíme hlavu do písku.

  • Dobrá zpráva je, že i jako jednotlivci máme velkou schopnost věci měnit. Když každý začne v malém u sebe a pak sečteme stovky drobných změn, můžeme společně dokázat velké věci.

Jde to i bez obalu

Jedním z nejlepších způsobů, jak se zbavit odpadu, je ho ani nevytvořit, nebo – protože málokdo z nás je asi schopen změnit své návyky natolik radikálně – se alespoň pokusit minimalizovat jeho množství. Jak na to?

  • Minimálně ve větších městech už vyrostla síť specializovaných obchodů, které nabízejí bezobalový prodej potravin i drogistického zboží. Sypké nebo tekuté potraviny a drogistické produkty vám zde naváží či odměří do donesených sáčků a nádob, ovoce a zeleninu si po zvážení můžete naložit rovnou do košíku, mléko a jogurty dostanete ve vratných skleněných lahvích. Pokud chcete, aby váš nákup měl co nejkratší uhlíkovou stopu, přichystejte si na odnos zakoupených věcí látkové tašky, pratelné sáčky a omyvatelné nádoby z odolných materiálů, které můžete použít opakovaně.

Tím jste se o snížení odpadu postarali vy, coby spotřebitelé. Jak mohou přispět prodejci?

  • Na cestě od výrobce k zákazníkovi přece také dochází k velké produkci odpadů. Jedno z řešení nabízí společnost MIWA. Systém znovunaplnitelných transportních kapslí, které se v obchodech zasunou do připravených stojanů, nevyžaduje další balení, mimo dopravy a mytí kapslí tak nezatěžuje životní prostředí.
  • Další možnost nakupování s minimem obalů nabízejí i on-line supermarkety – na Kosik.cz si můžete objednat vybrané druhy potravin, které vám pracovníci ve skladu odváží do recyklovatelného sáčku, ten poté můžete vrátit kurýrovi, který ho doveze zpět do skladu k dalšímu použití.

Zachraňte jídlo

Dalším odpadem, jehož vytváření se můžeme vyhnout, je kupodivu to, o čem nejsme zvyklí uvažovat  jako o odpadu. Jídlo. Přesto se ve vyspělém světě ročně vyhodí se podle odhadů 30–50 % nespotřebovaných potravin.

  • Průměrně v České republice připadá na jednoho obyvatele 80 kg potravinového odpadu ročně.

A protože za 40 % z toho jsou zodpovědné přímo domácnosti, máme nápravu ve svých rukou.

  • Prvním logickým krokem je, že nebudeme kupovat víc, než stihneme sníst a budeme mít přehled o svých zásobách.
  • Dalším pak je chodit nakupovat se seznamem v ruce, abychom zbytečně nehromadili potraviny, na které potom ve spíži a lednici zapomeneme a následně vyhodíme

Právě taková přijeli předvést členové skupiny RESTLOS GLÜCKLICH, která se v Německu zabývá problematikou plýtvání jídlem. Z projektu bistra téhož jména, v němž se vařilo výhradně z přebytečných a zbytkových potravin, vyrostla iniciativa, která se zabývá osvětou. Pořádá semináře, vzdělávací kurzy  a výukové dny na školách.

V předváděcím prostoru Minimum Waste jsme tak s nimi připravili menu z neprodaných zásob.

  • Zjistili jsme, že ze slupek z brambor, mrkve a červené řepy se dají usmažit chutné chipsy.
  • Nať z mrkve chutná výborně v pestu, starý chléb se zase skvěle uplatní v salátu z vyřazené zeleniny a z jogurtu, přezrálého ovoce a ze včerejších croisantů lze připravit chutný dezert.
  • A také už víme, že až příště budeme stát v supermarketu u přepravek se zeleninou, máme si zvolit raději tu podivně pokroucenou papriku místo té perfektní, protože chutnají stejně, a když dáme šanci legrační zelenině, zařídíme, aby nepřišla nazmar. Čím více se budou takové kusy prodávat, tím více obchodníků i zemědělců uvěří, že má smysl je vůbec vozit do obchodů a nelikvidovat je rovnou na poli.  

Související články

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!
  • Jak na to

Co se starým pečivem? Připravte z něj chutnou večeři!

Krajíc chleba s pomazánkou nebo sendvič jsou záchranou před hladem v rušných dnech. Chléb ale může hrát hlavní roli i při přípravě teplých večeří. Elegantně do nich zpracujete zbytky pečiva, které už začíná osychat. ...
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit