0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Křupavé chipsy ze slupek? Proč by ne…

Křupavé chipsy ze slupek? Proč by ne…
sdílet:

Od slupky až po nať. Tak by se dal charakterizovat přístup berlínské iniciativy RESTLOS GLÜCKLICH, jejíž členové přijeli do Prahy předvést na semináři pořádaném v prostorách Minimum Waste, jak uvařit čtyřchodové menu, aby ani drobeček nepřišel nazmar. 

Nadměrná produkce odpadů, zejména těch nerecyklovatelných, je celosvětový problém, o tom není pochyb. Vyčistit planetu od plastů a dalších odpadních látek bude nesnadný úkol. Potýkat se s ním bude mnoho mnoho generací, které přijdou po nás, už jen proto, že navzdory volání na poplach se množství odpadu, který vzniká, nezmenšuje – spíše naopak.

Stojíme-li před problémem obřího rozsahu. Můžeme jím však být natolik zahlceni, že místo hledání řešení raději strčíme hlavu do písku.

  • Dobrá zpráva je, že i jako jednotlivci máme velkou schopnost věci měnit. Když každý začne v malém u sebe a pak sečteme stovky drobných změn, můžeme společně dokázat velké věci.

Jde to i bez obalu

Jedním z nejlepších způsobů, jak se zbavit odpadu, je ho ani nevytvořit, nebo – protože málokdo z nás je asi schopen změnit své návyky natolik radikálně – se alespoň pokusit minimalizovat jeho množství. Jak na to?

  • Minimálně ve větších městech už vyrostla síť specializovaných obchodů, které nabízejí bezobalový prodej potravin i drogistického zboží. Sypké nebo tekuté potraviny a drogistické produkty vám zde naváží či odměří do donesených sáčků a nádob, ovoce a zeleninu si po zvážení můžete naložit rovnou do košíku, mléko a jogurty dostanete ve vratných skleněných lahvích. Pokud chcete, aby váš nákup měl co nejkratší uhlíkovou stopu, přichystejte si na odnos zakoupených věcí látkové tašky, pratelné sáčky a omyvatelné nádoby z odolných materiálů, které můžete použít opakovaně.

Tím jste se o snížení odpadu postarali vy, coby spotřebitelé. Jak mohou přispět prodejci?

  • Na cestě od výrobce k zákazníkovi přece také dochází k velké produkci odpadů. Jedno z řešení nabízí společnost MIWA. Systém znovunaplnitelných transportních kapslí, které se v obchodech zasunou do připravených stojanů, nevyžaduje další balení, mimo dopravy a mytí kapslí tak nezatěžuje životní prostředí.
  • Další možnost nakupování s minimem obalů nabízejí i on-line supermarkety – na Kosik.cz si můžete objednat vybrané druhy potravin, které vám pracovníci ve skladu odváží do recyklovatelného sáčku, ten poté můžete vrátit kurýrovi, který ho doveze zpět do skladu k dalšímu použití.

Zachraňte jídlo

Dalším odpadem, jehož vytváření se můžeme vyhnout, je kupodivu to, o čem nejsme zvyklí uvažovat  jako o odpadu. Jídlo. Přesto se ve vyspělém světě ročně vyhodí se podle odhadů 30–50 % nespotřebovaných potravin.

  • Průměrně v České republice připadá na jednoho obyvatele 80 kg potravinového odpadu ročně.

A protože za 40 % z toho jsou zodpovědné přímo domácnosti, máme nápravu ve svých rukou.

  • Prvním logickým krokem je, že nebudeme kupovat víc, než stihneme sníst a budeme mít přehled o svých zásobách.
  • Dalším pak je chodit nakupovat se seznamem v ruce, abychom zbytečně nehromadili potraviny, na které potom ve spíži a lednici zapomeneme a následně vyhodíme

Právě taková přijeli předvést členové skupiny RESTLOS GLÜCKLICH, která se v Německu zabývá problematikou plýtvání jídlem. Z projektu bistra téhož jména, v němž se vařilo výhradně z přebytečných a zbytkových potravin, vyrostla iniciativa, která se zabývá osvětou. Pořádá semináře, vzdělávací kurzy  a výukové dny na školách.

V předváděcím prostoru Minimum Waste jsme tak s nimi připravili menu z neprodaných zásob.

  • Zjistili jsme, že ze slupek z brambor, mrkve a červené řepy se dají usmažit chutné chipsy.
  • Nať z mrkve chutná výborně v pestu, starý chléb se zase skvěle uplatní v salátu z vyřazené zeleniny a z jogurtu, přezrálého ovoce a ze včerejších croisantů lze připravit chutný dezert.
  • A také už víme, že až příště budeme stát v supermarketu u přepravek se zeleninou, máme si zvolit raději tu podivně pokroucenou papriku místo té perfektní, protože chutnají stejně, a když dáme šanci legrační zelenině, zařídíme, aby nepřišla nazmar. Čím více se budou takové kusy prodávat, tím více obchodníků i zemědělců uvěří, že má smysl je vůbec vozit do obchodů a nelikvidovat je rovnou na poli.  

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč