0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Petr Hanzel: Nakupování bez obalu je hudbou budoucnosti

Petr Hanzel: Nakupování bez obalu je hudbou budoucnosti
sdílet:

Petr Hanzel je spoluzakladatel neziskové organizace Bezobalu. „Jsme lidé, kteří chtějí šířit myšlenku, jak předcházet vzniku odpadu, jak jej minimalizovat.“ Ta se věnuje se osvětovým akcím, školení a zároveň otevřela dva obchody, kde si nakoupíte od drogerie po potraviny naprosto bez obalu.

Co vás přivedlo k tomu, založit projekt Bezobalu?
Bylo mi okolo třicítky, když jsem se vrátil ze zahraničních studií, kde jsem si rozšířil obzory. S kamarády jsme proto začali hledat způsoby, jak upozorňovat na problém plýtvání jídlem a velkého množství odpadků, které společnost produkuje. Tak vznikl projekt Zachraň jídlo a Bezobalu.

A co bylo dál?
Následovalo několik cest do zahraničí, kde jsme se učili, jak se to dělá venku. Inspirací se nám stal obchod v Londýně Unpackaged, který byl průkopníkem novodobého bezobalového prodeje.

Je nějaký případ plýtvání, který vás šokoval?
Jako jeden příklad za všechny bych mohl jmenovat to, jak mě už za dob, kdy jsem studoval v Itálii, která je proslavená skvělým jídlem a neméně vznešeným stolováním, překvapilo, že naprostou většinu se tyto delikatesy často servírují nadává do plastovém nádobí na jedno použití. To mi vůbec nešlo dohromady s pověstnou italskou vysokou úrovní gastronomie, důrazem na kvalitu a lokálnost surovin. To úžasné jídlo pak dají na plastové talíře, které po jednom použití vyhodí. Od tohoto momentu se to začalo nabalovat, krystalizovat.

Kolik máte v současné době obchodů, které prodávají potraviny bez obalu?
Aktuálně máme dva obchody a oba dva v Praze. A sledujeme, že se o nich čím dál více mluví, lidé se více zajímají.

Víte o nějakých podobných obchodech, které fungují na stejném principu?
Ano, určitě. V Čechách už jde o poměrně rozšířený trend, na Slovensku se teprve pomalu probouzí k životu, , fungují tam první tři obchody a jeden další zrovna vznikáco já vím, v současné době tak funguje snad jen bezodpadový e-shop. V  Čechách Česku jich už je poměrně hodněv řádu desítek, za poslední rok jich vzniklo několik hodně na Moravě. Pokud by vás zajímal seznam bezodpadových a bezobalových obchodů/trhů na území Čech, můžete si je vyhledat na bezodpadové mapě Reduca: https://mapa.reduca.cz/.

Co nejvíce lidé v Bezobalu nakupují?
Určitě jde o ořechy, semínka, vločky, luštěniny. Nedávno jsme ale otevřeli i druhý obchod, kde máme i čerstvé potraviny, drogerii a kosmetiku, tak předpokládám, že se tento trend taky brzy promění.

Víte vůbec, kolik běžná česká domácnost vyprodukuje odpadu?
Momentálně je to asi kilo na den, vychází to zhruba na 340 kilogramů odpadu na rok na člověka. Průměrná česká rodina vytvoří tak 1,4 tuny odpadu ročně.

Co byste si přál?
Přál bych si, aby se o problému zanášení světa odpadky mluvilo hodně na školách. Aby už ti mladí lidé začali trochu přemýšlet nad tím, jak moc svým chováním můžou ovlivnit svět, aby o tom přemýšleli v širším spotřebitelském rozměru a nebrali vše jako samozřejmost. Spotřebitelská gramotnost je nesmírně důležitá.

Související články

Zero waste: 11 nápadů, jak vařit bez odpadu
  • Tipy a triky

Zero waste: 11 nápadů, jak vařit bez odpadu

Jak dostat do kuchyně víc dobrot bez vyhazování? Máme pro vás 11 funkčních nápadů, jak zminimalizovat odpad v kuchyni, přitom mít talíř plný skvělého jídla.  ...
5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět
  • Tipy a triky

5 konzerv, za které se vaše spíž nemusí stydět

S dobře vybavenou spižírnou zvládnete večeři v pracovním týdnu levou zadní. Vařit z plechovky vůbec nemusí být ostuda, se správnými recepty a vhodně zvolenými jídly naopak vaříte chutně a výživně. Bonusem je minimum času stráveného v...
Autor: Eva Dvořáková

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit